Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Čestitku povodom Dana neovisnosti, 8. listopada, uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako je to dan sjećanja na povijesnu odluku Hrvatskog sabora o raskidanju državnopravnih sveza s bivšom državom u jeku ratne 1991. „S ponosom i zahvalnošću se prisjećamo velike žrtve naših branitelja i vremena u kojem smo pokazali – hrabrost i odlučnost,  a  zajedništvo i solidarnost  pisali  su se velikim slovima. I danas, u posve drugačijim uvjetima, trebamo iste vrijednosti  jer tako  najbolje iskazujemo zahvalnost prema našim braniteljima i  stvaramo pretpostavke za bolji život svih hrvatskih građana, posebice mladih koji ovdje i sada trebaju poticajni okvir za realiziranje vlastitih potencijala i snova. – piše među ostalim u čestitki zagrebačkog gradonačelnika  koji je pozivao Zagrepčane da na pročeljima svojih zgrada ponosno istaknu hrvatske zastave.

KRAPINA – Dan neovisnosti i Dan branitelja Krapinsko-zagorske županije, svečano su obilježeni danas, 07. listopada 2019. godine, u Krapini. Dan neovisnosti u RH-oj izabran je i za Dan branitelja KZŽ-e jer je upravo na današnji dan, prva postrojba zagorskih branitelja u 103.-u brigadi Hrvatske vojske krenula na karlovačko ratište. Nakon prijema župana Željka Kolara za braniteljske udruge koje djeluju na području Županije, kod središnjeg križa na krapinskom gradskom groblju vijence su položile i zapalile svijeće brojne delegacije. Izaslanstvo Grada Krapine predvodio je gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, koji s ponosom ističe kako će dogodine u Krapini biti izgrađeno spomen obilježje svim zagorskim braniteljima. Da ne postoji ni jedna vojna postrojba u Hrvatskoj u kojoj nisu bili branitelji iz Krapinsko-zagorske županije naglašava župan Željko Kolar. – S posebnim se pijetetom ovih dana prisjećamo svih branitelja koji su svoje živote dali za Domovinu, sa nadom da ćemo uspjeti stvoriti društvo onakvo kakvo su oni sanjali, ističe župan Kolar. Na današnjoj svečanosti u povodu Dana neovisnosti bili su i saborski zastupnik Žarko Tušek i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 07. listopada 2019. godine na svečanoj akademiji u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske te održao prigodno predavanje. Uoči svečane akademije, koju je organizirao HDZ Krapinsko-zagorske županije, ministar Grlić Radman je, uz predsjednika Županijske organizacije HDZ-a saborskog zastupnika Žarka Tušeka, državnog tajnika u Ministarstvu obrane Zdravka Jakopa i druge članove stranke zapalio svijeće ispred spomenika prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana. – Snažnom voljom i razboritošću dr. Franje Tuđmana te jakim otporom branitelja i hrvatskog naroda stekli smo neovisnost – istaknuo je ministar Grlić Radman. – Čast mi je što prvi puta zagorski HDZ može ugostiti novog ministra vanjskih i europskih poslova povodom Dana neovisnosti – istaknuo je Tušek dodajući da je današnji dan značajan i za branitelje iz Krapinsko-zagorske županije te im treba iskazati poštovanje.

ZAGREB – Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježena je 100. obljetnica Učiteljskog fakulteta, Dan Fakulteta i Svjetski dan učitelja. Ova velika obljetnica prilika je, kako naglašava dekan Učiteljskog fakulteta, Siniša Opić podizanje svijesti javnosti o važnosti učiteljske profesije u društvu te pružanje podrške učiteljima i nastavnicima da nastave ispunjavati potrebe budućih generacija te da dalje ulažu svoje vrijeme, trud i znanje u napredak obrazovnog sustava. – Učiteljstvo je važnije od bilo kojeg borbenog zrakoplova i od zakulisnih političkih igara, dogovora i trgovina. Ono je najvažniji segment društva. Nas ne zanima politika već da osiguramo kvalitetan odgojno-obrazovni sustav Hrvatske jer će nam tada svima biti bolje – rekao je dekan Opić. Inače, Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada kao spomen na isti datum 1966. godine kada je u Parizu pod pokroviteljstvom UNESCO-a održana Međuvladina konferencija na kojoj je usvojena Preporuka o statusu učitelja – dokument koji naglašava odgovornost država za osiguranje odgovarajućeg odgoja i obrazovanja za sve.

VARAŽDIN – Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske izaslanstvo Varaždinske županije položilo je vijenac i zapalilo svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u ponedjeljak, 7. listopada kod križa branitelja na gradskom groblju u Varaždinu. Vijence su položili te odali počast i izaslanstva Grada Varaždina te članovi udruga branitelja s područja Varaždinske županije. Dan neovisnosti blagdan koji se u Hrvatskoj svake godine obilježava 8. listopada. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ te je tim činom Republika Hrvatska krenula svojim samostalnim putem.

ČAKOVEC – Dan neovisnosti Republike Hrvatske Međimurska županija obilježit će u utorak, 8. listopada 2019. godine. Svetu misu za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu predvodit će u 9,00 sati gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, nakon čega je u 10,00 sati kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih polaganje vijenca i paljenje svijeća te prigodno obraćanje predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka.

ZAGREB – Grad Zagreb dobitnik je nagrade za najbolji veliki grad u kategoriji kvalitete života. Osim te imao je još i nominaciju za najbolji grad u povlačenju novaca iz EU fondova. Nagrada je uručena gradonačelniku Milanu Bandiću u Šibeniku na svečanosti proglašenja najboljih gradova u šest kategorija gospodarstvo, obrazovanje i demografija, kvaliteta života, Smart i Eco City, te Šampion EU fondova. Gradonačelnik Bandić zahvalio  je organizatorima na prepoznavanju truda koji se u Gradu Zagrebu ulaže u kontinuirano poboljšavanje grada i kvalitete života njegovih stanovnika. Zagreb je među tri najbolja velika grada prema kriterijima izvornih prihoda proračuna, bruto plaće zaposlenih, udjela poreznih prihoda u proračunu te udjela subvencija za gradski prijevoz u proračunu grada.

KRAPINA – Inicijalna anketa za iskaz interesa poduzetnika koji žele koristiti prostor u Poslovno tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini objavljena je u ponedjeljak, 7. listopada 2019. godine, a tim povodom gradilište su obišli direktorica Martina Jantol Županić i župan Željko Kolar. Zainteresiranim poduzetnicima u objektu od 2.000 metara četvornih na raspolaganju će biti 28 prostora i dvije potporne institucije, Poduzetnički centar i REGEA. S obzirom da radovi teku prema planu, potreban nam je iskaz interesa poduzetnika koji će u prvoj polovici 2020. godine već moći koristiti inkubator, kaže Martina Jantol Županić. Zadovoljan izgrađenošću inkubatora oko 70 posto je župan Kolar koji je uvjeren da će građevinski radovi biti završeni u roku, do 10. travnja 2020. godine, a prvi stanari u inkubator ući 1. travnja. Do kraja travnja očekuje se popunjenost 75 posto, a svi bi prostori trebali biti u funkciji do kraja kolovoza. Ova, za Krapinsko-zagorsku županiju strateška gospodarska investicija, „teška“ je 32 milijuna kuna i to je ulaganje najbolja mjera da mlade poduzetne ljude zadržimo u Zagorju, zaključuje župan Kolar.

KOPRIVNICA – Protekli je vikend za Grad Koprivnicu protekao na najbolji mogući način: Grad je dobio titulu najbolji ECO City 2019. godine, a manifestacija Renesansni festival dobitnik je najprestižnije nagrade HTZ-a u kategoriji Turistička manifestacija 2019. Značaj ovih nagrada za Grad Koprivnici predstavljen je na danas, u ponedjeljak, 7. listopada 2019. godine, održanoj konferenciji za medije. Nagrada Renesansnom festivalu dokaz je, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, da se i na kontinentu može napraviti vrhunska manifestacija dok je 10 godina projekata vezanih uz gospodarenje otpadom rezultiralo osvajanjem nagrade ECO City. Ova je nagrada, naglašava Jakšić, dodatan vjetar u leđa svim aktivnostima i projektima kojima se razvija Koprivnica.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ove je godine proglasio šest prirodnih nepogoda od kojih je jedna bila na području općine Velika Pisanica. Područje te općine krajem srpnja zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom, pri čemu su nastale štete na ratarskim kulturama, povrću, nasadima lijeske i jagodičastom voću. Općinsko Povjerenstvo za procjenu štete prikupilo je konačne podatke o štetama u ukupnom iznosu 1,1 milijuna kuna. Ukupna procjena štete u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od šest prirodnih nepogoda iznosi 13,4 milijuna kuna.

DRNJE – Povodom obilježavanje Svjetskog dana učitelja u Osnovnoj školi Fran Koncelak Drnje upriličena je izložba likovnih radova koje su naslikali učitelji škole, a svečano ju je otvorio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Na prvoj grupnoj izložbi portreta kolega i poznatih osoba iz svijeta kulture sudjelovalo je 15 učitelja, koji su pokazali svoju kreativnost i likovni talent. Zamjenik Ljubić čestitao je svim učiteljima koji su se odvažili likovno izraziti te je naglasio kako njihovi radovi dokazuju da se imaju čime ponositi.

ZAPREŠIĆ – Radionice za djecu koja žele razvijati svoju kreativnost i naučiti umjetničke tehnike organizira zaprešićka Gradska knjižnica Ante Kovačića svakog ponedjeljka od 18,00 sati na dječjem odjelu knjižnice. Djecu od 2. do 6. razreda također se može prijaviti na radionicu talijanskog jezika koja će se održavati četvrtkom od 17,30 sati.

loading