Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon gotovo dva i pol mjeseca završili su radovi na ulici Fakultetsko dobro. Radovima je obuhvaćeno 300 metara četvornih prometnice te je kako je istaknuo pomoćnik pročelnika sektora za ceste, Krunoslav Tepeš izvedena nova pješačka staza, proširen je kolnik, riješen je sustav oborinske odvodnje te je uređena hortikultura. Kako se ova ulica nalazi u zoni kulturnog dobra – odnosno uz park Maksimir svi radovi su obavljeni u skladu sa detaljnim konzervatorskim smjernicama, zaključio je Tepeš. Novouređena prometnicama uvelike će olakšati rad Zoološkog vrta koji u ovoj godini obara sve rekorde posječenosti. Ravnatelj zoološkog vrta Damir Skok naglasio je kako će rekonstruirana prometnica omogućiti povremeno, za vrijeme velikih gužvi, korištenje sporednog ulaza te će olakšati pristup gospodarskom ulazu. Radovi na Fakultetskom dobru iniciralo je vijeće gradske četvrti Maksimir, a radovi vrijedni milijun i 700 tisuća kuna financirani su sredstvima iz gradskog proračuna. Dodajmo da je u sklopu radova napravljeno i pedesetak parkirnih mjesta. Hoće li se i kada uvesti naplata parkinga još uvijek nije poznato.

KRIŽEVCI – Po prvi puta u Križevcima će se od 5. prosinca ove do 14. siječnja iduće godine održati program objedinjen pod nazivom „Advent u Križevcima“. Na Strossmayerovom trgu bit će postavljeno i klizalište, a u programu Adventa u Križevcima, koji je predstavljen jutros, sudjeluju vrtići, škole i udruge, naglašava direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Olinka Gjigaš, dok gradonačelnik Mario Rajn naglašava, kako zahvaljujući ovoj manifestaciji, maleni Križevčani više neće morati u škole klizanja u gradove u okruženju već će klizati na Strossmayerovom trgu. Klizalište, koje će službeno biti otvoreno 5. prosinca 2017. godine, veličine je 200 metara prostornih te istovremeno može klizati 80 ljudi.

VARAŽDIN – Dječji vrtić Varaždin u Dravskoj ulici posjetio je ovog utorka, 5. studenoga 2017. godine varaždinski  gradonačelnik Ivan Čehok.  Gradonačelnik je djeci podijelio dio mandarina koje je Grad Varaždin nabavio za varaždinsku djecu u vrtićima i školama. Riječ je o oko 3 tone mandarina što su ih za gradske osnovne škole i vrtiće nabavili grad i tvrtka Čistoća. Nastavak je to višegodišnjeg projekta kojim grad potiče zdravu prehranu u varaždinskim školama i vrtićima, a ovog puta podijeljene su domaće mandarine iz doline Neretve.

ZAGREB – Gužve na remetinečkom rotoru uskoro će postati prošlost. Grad Zagreb za rekonstrukciju najprometnijeg križanja u Hrvatskoj kojim dnevno prođe oko 100 tisuća vozila uložit će  oko 280 milijuna kuna. Završio je natječaj te je odabran izvođač radova koji bi trebali krenuti u proljetnim mjesecima sljedeće godine. Projektom je predviđena  izgradnja dva tunela koji bi spajali Jadransku i Aveniju Dubrovnik. Oni bi išli ispod tramvaja, a rotor će biti proširen izdvojenim trakama za desno skretanje. Bit će i semaforiziran, a dodat će se i biciklističke staze. Dio sredstava za rekonstrukciju rotora prema najavama osigurat će se iz EU fondova.

VELIKA GORICA – Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije obilježila je svoj dan. U prigodnom programu upriličenom u Velikoj Gorici sudjelovali su predstavnici češke, makedonske, crnogorske, romske, mađarske i bošnjačke nacionalne manjine. Obilježavanju Dana Koordinacije prisustvovali su, uz ostale, zamjenica župana Nadica Žužak, predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Mihael Zmajlović i načelnica općine Gradec, ujedno i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec.

VARAŽDIN – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije Republike Hrvatske izvijestilo je Grad Varaždin da je projekt „PONOS – Pomoćnika u nastavi – Osigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju“ zadovoljio sve propisane kriterije pa će iz sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, ministarstvo sa 853 tisuće kuna sufinancirati projekt. Za slijedeće četiri školske godine za projekt  „PONOS“  inače odobreno je 8 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz europskih fondova a dodatnih 15 %  morao je, u skladu s europskim standardima, osigurati grad Varaždin. Država je sada u svom proračunu osigurala 60 % posto tog iznosa što predstavlja značajnu uštedu u gradskom proračunu.

ČAKOVEC/ZAGREB – Sporazum o suradnji na području društvenih djelatnosti koje obuhvaćaju turizam, iseljeničku i povratničku populaciju, nacionalne manjine i zdravstvo potpisan je ovih dana u Institutu za migracije i narodnost u Zagrebu. Obzirom da se Institut bavi interdisciplinarnim istraživanjima koja pridonose akumulaciji znanja o sociopolitičkim uvjetima i posljedicama migracija, Međimurska županija će ovim povezivanjem dobiti uvid u iseljeničku populaciju Međimuraca, te o njihovom interesu i želji za povratak u zavičaj. U daljnjoj razradi zajedničke suradnje i projekata, planirano je i povezivanje Instituta s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, što bi studentima dalo priliku za znanstveno- istraživački rad sa stručnjacima spomenute ustanove.

DRNJE – Kako bi razgovarali o aktualnim projektima i planovima za naredno razdoblje, koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota posjetili su općinu Drnje. Načelnik Petar Dombaj upoznao ih je s projektima rekonstrukcije prilaznog puta i parkirališta na mjesnog groblju, energetske obnove vrtića, asfaltiranja nerazvrstanih cesta te postavljanja energetski učinkovitije LED javne rasvjete. Župan Koren istaknuo je kako će Županija pomoći u svim projektima koji će doprinijeti većoj kvaliteti i boljem standardu mještana Drnja .

KLANJEC – Književno-glazbeni program povodom 70. obljetnice života i 50. obljetnice umjetničkog rada Božidara Brezinščaka Bagole, kojeg organizira Gradska knjižnica i čitaonica „Antun Mihanović“ Klanjec u suradnji s Narodnom knjižnicom Hum na Sutli i Hrvatskozagorskim književnim društvom, održat će se u četvrtak, 9. studenog 2017. godine u Klanjcu. Djela književnika i prevoditelja te predsjednika HZKD-a Klanjec Bagole, zainteresirani će moći pogledati u prigodnoj izložbi „Ilustracije i naslovnice Bagolinih knjiga“, interpretaciji tekstova te uglazbljenim pjesmama koje će pjevati Siniša Miklaužić. Program počinje u 18,00 sati u dvorani Gradske knjižnice Klanjec.

loading