Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 07.11.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Ugovori o javnoj nabavi radova za izvedbu manjih infrastrukturnih radova u sklopu projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko zagorske županije za ambulantu u Krapinskim Toplicama i ambulantu u Klanjcu  potpisani su u Krapinskim Toplicama u srijedu, 07. studenog 2018. godine. Sa Krunoslavom Pavlinićem, vlasnikom tvrtke koja će izvoditi radove ugovor je potpisao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, u nazočnosti načelnika općine Krapinsko Toplice Ernesta Svažića, zamjenika gradonačelnika Klanjca Zvonka Severa, ravnateljice Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nade Dogan, županijske pročelnice za javnu nabavu i EU fondove Vlatke Mlakar i direktorice ZARE Karoline Barilar.  Vrijednost ugovora za Krapinske Toplice je milijun i 87 tisuća kuna, dok je za ambulantu Klanjec 254 tisuće kuna, a rok za završetak radova je 31. siječanj 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta za 9 ambulanti je  preko osam milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije.

ZAGREB – Zbog velikog interesa medija i javnosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, danas, 07. studenog 2018. godine, u Gradskoj upravi govorio je o svojem posjetu Moskvi gdje ga je prije nekoliko dana ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima – Red prijateljstva. Kako je naglasio gradonačelnik Bandić, odličje je rezultat dobre i gotovo 20 godina duge suradnje između dva glavna grada, Moskve i Zagreba. – Zadaća gradonačelnika je da širi dobre vibracije i dobru suradnju koja je blago za dva glavna, prijateljska grada i druželjubiva i bratska naroda. To je blago za Rusku Federaciju i Republiku Hrvatsku, kazao je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Zagrebački Holding bio je glavna tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća koja je održana u utorak, 6. prosinca u prostorijama Gradske uprave. Osim što su razgovarali o problemima sistematizacije i učinkovitosti, članovi vijeća zatražili su i tematsku sjednicu o ukupnom stanju u Zagrebačkom Holdingu zbog, kako objašnjava dopredsjednik GSV-a i predstavnik sindikata Darko Kleinberger, učestalih napada na djelatnike Čistoće, ZET-a i Zagrebparkinga. Iduća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća bit će održana početkom idućeg mjeseca.

KOPRIVNICA – Na današnji dan, 7. studenoga 1943. godine, prvi je puta oslobođena Koprivnica. U povodu te značajne, 75. obljetnice, gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, upriličili su danas, u srijedu, 7. studenoga 2018. godine, prijem za predstavnike antifašističkih boraca i antifašista koji su bili sudionici i čiji su članovi obitelji bili sudionici događanja iz 1943. godine. Jedan od suvremenika tog doba je i Pavle Gaži, jedan od predvodnika razvoja Podravine koji naglašava kako je njegova generacija puno učinila za Koprivnicu te kako na mladima ostaje da dalje rade na razvoju Koprivnice. Današnji prijem ljudsko je priznanje i hvala za napravljeno u tom razdoblju, ističe predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal. U povodu 75. obljetnice prvog oslobođenja Koprivnice večeras će se, u srijedu, 7. studenoga 2018. godine, u 18 sati u prostorima koprivničke Gradske vijećnice održati i tribina „Podravska republika i hrvatski antifašizam“.

ZAGREB – Kako bi ukazali na problem gomilanja otpada, pogotovo plastičnog, diljem Zagreba koje je eskaliralo proteklih dana Zelena akcija održala je jutros prosvjedni performans ispred Gradske uprave. Kako je istaknuo voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, Marko Košak, riječ je o višegodišnjem zanemarivanju prioriteta u gospodarenju otpadom te forsiranja neučinkovitog sustava odvojenog prikupljanja otpada. „Pozivamo gradske vlasti da izmjene odluku o načinu prikupljanja komunalnog otpada, da građanima osiguraju spremnike za odvajanje na kućnom pragu i da oni budu pod nadzorom kako bi se ovakve situacije izbjegle“, rekao je Košak.

ZAGREB – U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u srijedu, 7. studenog 2018. godine, održana je početna konferencija projekta Centar za sigurnost i kvalitetu hrane koji zajednički provode Zavod dr. Andrija Štampar i Agronomski fakultet u Zagrebu. Riječ je o europskom projektu vrijednom oko 63 milijuna i 800 tisuća kuna u sklopu kojeg će se po prvi put u Hrvatskoj, uz pomoć izotopne analize i najsuvremenije opreme, moći utvrđivati je li proizvod zaista domaći te iz kojeg dijela zemlje potječe. „Više neće biti moguće uvoznu hranu svrstavati pod domaću jer ćemo moći odrediti točno geografsko podrijetlo proizvoda. To će pomoći domaćim proizvođačima da se lakše plasiraju na regionalno, ali i europsko tržište“, pojasnio je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar. Gradnja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane kreće početkom iduće godine. Do 2022. godine Centar bi trebao biti i u potpunosti opremljen, a u njemu bi trebalo raditi stotinjak stručnjaka iz Zavoda, ali i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

ZAGREB – Grad Zagreb će za ovu školsku, odnosno akademsku, godinu učenicima s invaliditetom dodijeliti 21 stipendiju, a studentima 13. Učenička stipendija se dodjeljuje od 1. rujna 2018., za trajanja statusa redovitog učenika odnosno najduže za 12 mjeseci, u visini 35% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz 2018. godine. Studentska stipendija se dodjeljuje od 1. listopada 2018. za 12 mjeseci, odnosno za 5 mjeseci, ako u tom roku završava nastavni plan i  program. Studentske stipendije iznosi 50% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz 2018. godine. Rok za podnošenje prijava je 30. studeni.

SVETI MARTIN NA MURI – „Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke“ moto je pod kojim će se od danas  do 10. studenoga 2018. godine u Sv. Martinu na Muri održavati 26. Konferencija hrvatskih psihologa  Središnja tema ovogodišnje konferencije je kvaliteta života pojedinca i zajednice.  a očekuje se oko 600 sudionika iz Hrvatske i svijeta. U programu konferencije sudjeluju i predavači i uz EU i SAD-a i stručnjaci drugih struka, a u četiri dana bit će organizirano više od 200 različitih aktivnosti. Konferencija započinje u 18,00 sati.

ZAGREB – Počelo je ukrašavanje zagrebačkih ulica i pripreme za ovogodišnji advent koji će  prema najavama, biti  bogatiji nego prethodnih godina. Advent ove godine počinje 1. prosinca 2018.  i trajat će do 6. siječnja 2019. godine. Bit će i  novih  lokacija i sadržaja. Očekivanja od zagrebačkog Adventa koji ima trostruku titulu najljepšeg u Europi su velika, za što je ove godine osigurano oko 5 milijuna kuna.

KRIŽ – Čak 300 obroka dnevno od sada može biti pripremljeno u novoj kuhinji OŠ Milke Trnine u Križu. Osim profesionalne kuhinje opremljene prema HACCAP standardu, kuhinja ima sve potrebne funkcionalne dijelove poput termičkog bloka, bijelog i crnog suđa, zasebnih prostora za pripremu mesa, povrća i ribe te prostor za izdavanje hrane i povrat suđa. Investiciju u vrijednosti gotovo 900.000 kuna u potpunosti je financirala Zagrebačka županija.

VARAŽDIN – Sporazum o zajedničkom stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu za školsku godinu 2018/2019 potpisali su   župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik županijske Obrtničke komore Mario Milak.  Zajedničko stipendiranje učenika provodi se u sklopu provedbe projekta Ministarstva turizma „Program poticanja i obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“. Za stipendiranje učenika osigurano je 150 tisuća kuna, a Varaždinska županija i Ministarstvo turizma osigurat će po 75 tisuća . Projekt će na području Varaždinske županije provoditi Obrtnička komora Varaždinske županije.

GORNJA STUBICA – Područna osnovna škola Sv. Matej u Gornjoj Stubici, koja je do prije godinu dana bila u derutnom stanju, kompletno je energetski obnovljena. Tim povodom danas, 7. studenog 2018. godine  ju je obišao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Nakon dotrajalog izdanja, škola je zablistala u novom ruhu na veselje 24 učenika koji će provoditi vrijeme u njezinim učionicama. Radovi su počeli u studenom 2017. godine, završili su početkom ove školske godine, a iznosili su ukupno milijun i 140 tisuća kuna. – Energetska obnova škole donijet će uštede od 50% – kaže ravnateljica Sanja Knezić. Uz župana Kolara, u obilasku škole bili su i zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek te načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. – Kroz još jedan dodatni program škola će dobiti i pametne ploče te tehničku opremu – naglasio je župan Kolar. Inače, energetska obnova spomenute područne škole obuhvačala je obnovu krovišta i limarije, u učionici je napravljena hidroizolacija poda, zamijenjena je stolarija, na vanjskim zidovima je stavljena nova žbuka, uređeni su sanitarni čvorovi, te ulaz u školu. Radove su financirali Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja.

KOPRIVNICA – Potvrde o uspješno završenoj edukaciji za voditelja Kluba za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije uručene su polaznicima edukacije u sklopu projekta „Partnerstvo za sve 2“. Polaznici dvotjedne edukacije bili su 10-ero visokoobrazovanih nezaposlenih osoba iz Koprivničko-križevačke županije, a cilj edukacije bio je upoznati sudionike s načinom rada Kluba za zapošljavanje, tehnikama motivacije nezaposlenih, načinom predstavljanja poslodavcu, metodama vođenja grupe i rješavanjem problematičnih situacija te omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za vođenje Kluba za zapošljavanje. Jedan od polaznika bit će zaposlen na dvije godine kao voditelj Kluba za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije.

GORNJA STUBICA – Radove na izgradnji nogostupa na županijskoj cesti od Gornje Stubice prema Svetom Mateju, koji iznose oko 3,3 milijuna kuna, obišli su danas, 7. studenog 2018. godine predstavnici Krapinsko-zagorske županije na čelu sa zamjenikom župana Anđelkom Ferekom Jambrekom i predstavnici Općine Gornje Stubice. Riječ je o 2 kilometra nogostupa uz prometnu cestu po kojoj djeca idu do škole, a koja zbog nepreglednosti uzrokovane suženjima donosi nemir njihovim roditeljima. – Ovim nogostupom osigurat ćemo naše najmlađe, ali i pješake – istaknuo je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. Nogostup financira  Ministarstvo unutarnjih poslova sa više od 2  milijuna kuna,  dok ostatak pokrivaju Županijska uprava za ceste i Općina Gornja Stubica. – Saniramo kritične točke u skladu sa mogućnostima, a potrebe su velike – rekao je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. Inače, očekuje se da će radovi završiti do kraja ovog mjeseca.

loading