Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački Fakultet političkih znanosti danas je svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća obilježilo 57. obljetnicu osnutka. Fakultet političkih znanosti jedinstveni je fakultet u Hrvatskoj, jedan od popularnijih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta te najstarija visokoobrazovna institucija te vrste u jugoistočnoj Europi. Fakultet ima dva smjera, politologiju i novinarstvo, a kako naglašava dekan Zoran Kurelić da bi studenti u budućnosti dobili još više znanja trebalo bi unaprijediti studijske programe. – Očekujem da će FPZG funkcionalno integrirati studij novinarstva sa sva svoja tri odsjeka sa studijem politologije tako da studenti mogu uživati u znanjima i intelektualnim sposobnostima obje grane politologije što trenutno ne mogu – rekao je dekan Kurelić. Na 57. obljetnici rada Fakulteta političkih znanosti čestitali su Damir Boras, rektor Zagrebačkog sveučilišta te bivši student zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.

ZAGREB – Za akademsku godinu 2019./2020. studentima poslijediplomskih studija s invaliditetom dodijelit će se najviše tri gradske stipendije. Stipendija se dodjeljuje, računajući od 1. listopada 2019., najduže za 10 mjeseci. Neto iznos stipendije utvrđuje se u visini 60% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz 2019. godine. Za studente poslijediplomskih studija koji studiraju s dijelom radnog vremena neto iznos stipendije utvrđuje se u visini 30% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije su invaliditet i težina oštećenja, uspjeh na studiju, socijalni status i druge socijalne prilike. Detaljni uvjeti i obrasci dostupni su na mrežnoj stranici grada, a rok za podnošenje prijava je 5. prosinca.

KRAPINA – Većinom glasova prihvaćen je treći rebalans proračuna Krapinsko-zagorske županije na 17. Sjednici županijske skupštine održanoj ovog četvrtka, 7. studenog 2019. godine u Krapini. Proračun je u drugom rebalansu bio 270 milijuna kuna, sada iznosi 248 milijuna kuna, odnosno 22 milijuna kuna manje, a ta sredstva će biti prebačena za iduću godinu. Razlog smanjenja, kako se navodi, je dinamika provedbe projekata kojih ima mnogo na području županije, a djelomično se sa njima kasnilo zbog postupaka javne nabave. – S obzirom da su postupci javne nabave dobivali cijenu koja je 30 ili 40 % veća od procijenjene vrijednosti, za nekoliko projekata smo morali poništiti natječaj i krenuti u drugu nabavu, a tada smo dobili cijenu koja je realnija – objasnio je župan Željko Kolar i dodao da su se povećala izvorna sredstva od poreza na dohodak za 3,2 milijuna kuna, a sav taj novac je usmjeren u obrazovanje. Također, na Sjednici je u aktualnom satu županu bilo postavljeno pet pitanja, a osim rebalansa proračuna, prihvaćeni su i izvještaji o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova za prvih šest mjeseci ove godine.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno s čelnicima i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave boravi u studijskom posjetu Kini. Cilj ovog putovanja je razmjena iskustava i poticanje daljnje suradnje između Hrvatske i Kine, a župan Čačić je u ime delegacije župana i gradonačelnika pozdravio rektora Sveučilišta Zhejiang Normal jednog od 100 najboljih sveučilišta u Kini, te je tom prilikom istaknuo kako su centri izvrsnosti Varaždinske županije jedni od 25 Europskih centara za darovite te ponudio suradnju i razmjenu iskustva u tom području.

ZAGREB – Razvojna agencija Zagrebačke županije objavila je javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje u skladu s projektom Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III pod nazivom “Nova prilika – Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Zagrebačke županije”, za što je osigurano 875.000 kuna. Maksimalni iznos potpore po korisniku je 35.000 kuna. Javni natječaj otvoren je do 13. prosinca. U prihvatljive troškove za dodjelu potpora ulaze zakup poslovnog prostora, kupnja strojeva, tehnike, alata i licenciranih IT programa, obvezni doprinosi za samozaposlenu osobu te troškovi za knjigovodstvene usluge, registraciju poslovnog subjekta, izradu i održavanje web stranice i dr. – Korisnici su nezaposleni pripadnici ranjivih skupina s područja Zagrebačke županije koji žele pokrenuti vlastiti posao i to žene i dugotrajno nezaposleni, mladi do 29 godina te stariji od 50 koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za dodjelu potpora nezaposleni – kaže ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić.

KOPRIVNICA – Javno predstavljanje idejnih rješenja rekonstrukcije koprivničkih trgova pristiglih na javni natječaj Grada Koprivnice i Društva arhitekata Varaždin održano je danas, u četvrtak, 7. studenoga 2019. godine, u Koprivnici, a ujedno je i otvorena izložba pristiglih radova u Galeriji Mijo Kovačić koja se može razgledati do 10. studenog. Na tom je natječaju stručna komisija najboljim radom, među 13 pristiglih, ocijenila onaj grupe mladih arhitekata jedne zagrebačke tvrtke, a predsjednik komisije Hrvoje Njirić kaže kako su im dane i preporuke jer je bitno poštivanje konzervatorskih preporuka u skladu s bogatom koprivničkom poviješću i aktualnim ambijentom u središtu grada. Pobjednički rad predstavljen je u ovogodišnjem Koprivničkom godišnjaku i izazvao je veliku pozornost javnosti, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić napominje kako će se upravo na tragu konzervatorskih preporuka očuvati povijesni segment, no uz okretanje u budućnost. Procijenjena vrijednost radova rekonstrukcije koprivničkih trgova iznosi osam milijuna kuna, a trebali bi započeti u narednoj godini.

SVETI IVAN ZELINA – Potpisan je Ugovor o izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na području Svetog Ivana Zeline vrijedan 51.966.05 kuna bez PDV-a. Radit će se na rekonstrukciji vodoopskrbne mreže u ukupnoj duljini od 5,4 kilometara, izgradnji nove vodoopskrbne mreže u duljini od 61,4 kilometara, te izgradnji precrpnih i hidrostanica čime će se ostvariti gotovo potpuna pokrivenost Grada Svetog Ivana Zeline vodoopskrbnom mrežom.

KRAPINA – Na natječaj Krapinsko-zagorske županije za dodjelu stipendija redovitim učenicima srednjih škola za tekuću školsku godinu pristiglo je i obrađeno 313 zahtjeva. Natječaj je raspisan u tri kategorije; za nadarene učenike, po socijalnom kriteriju te za učenike koji su upisali 1. razred nekog od deficitarnih zanimanja. Nakon što su pregledani svi zahtjevi, odlučeno je kako će se dodijeliti ukupno 101 stipendija, odnosno 32 za nadarene učenike, 29 prema socijalnom kriteriju te 40 za deficitarna zanimanja. Ugovori sa srednjoškolcima, novim županijskim stipendistima bit će potpisani na prigodnoj svečanosti 16. studenog 2019. godine, a do 15. studenog otvoren je i županijski natječaj za studentske stipendije.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je održana radionica predstavljanja otvorenih i budućih natječaja Kreativne Europe, koju je vodila voditeljica Službe za Kreativnu Europu Ministarstva kulture Anera Stopfer, a sve sudionike pozdravila je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec. Radi se o programu EU s ciljem podrške razvoju europskog kulturno, kreativnog i audiovizualnog sektora putem dva potprograma Kultura i MEDIA. Za potprogram Kultura raspisan je posljednji natječaj koji je otvoren do 27. studenoga u 17,00 sati, previđeno je sufinanciranje oko 100 projektnih prijedloga, a za manje projekte suradnje maksimalan iznos sufinanciranje iznosi 200 tisuća eura te za veće projekte, dva milijuna eura.

ZAGREB – Klinici za Onkologiju KBC-a Rebro doniran je drugi aparat za limfnu drenažu. Grad Zagreb podržao je inicijativu Udruge PINK life – Pogled iz novog kuta, te su u gradskom proračunu za nabavu uređaja za limfnu drenažu osigurana sredstva. Nakon donacije KB Dubrava, ovo je drugi aparat koji je nabavljen iz zagrebačkog gradskog proračuna za potrebe liječenja oboljelih.

BJELOVAR – Edukacija „Komunikacija i načela pregovaranja u funkciji podizanja kvalitete poduzeća“ održana je u Županijskoj gospodarskoj komori Bjelovar, a cilj je bio prezentirati učinkoviti metode za postizanje više razine kvalitetne komunikacije te uspješniji sustav upravljanja kvalitetom poduzeća. Poseban naglasak edukacije stavljen je na upoznavanje i savladavanje vještina neverbalne komunikacije. Besplatnu edukaciju pratili su predstavnici gospodarskih subjekata i izvoznika, te državnih institucija i organizacija, kao i studenti i maturanti.

ČAKOVEC – Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije raspolaže s ukupno 11 000 doza cjepiva protiv gripe, što je 10 % više nego prošle godine. Cijepljenje protiv sezonske gripe, odnosno ovogodišnja kampanja počela je jučer, 06.studenog 2019. godine, a sve osobe za koje je cjepivo namijenjeno, mogu se cijepiti kod svojeg izabranog liječnika te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

loading