Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 7.12.2016.

Posted in Vijesti

KARLOVAC – Ministar turizma Gari Cappelli, u srijedu 7. prosinca 2016. godine, razgledao je turističke vrijednosti grada Karlovca, u društvu gradonačelnika Damira Jelića i župana Ivana Vučića. Nakon prvih nekoliko lokacija obilaska, ministar Cappelli je naglasio: “Karlovac je dobar primjer kontinentalnog turizma te grad sjajnih mogucnosti koji privlaci goste svih 12 mjeseci”. Prilika je iskorištena i za konkretne dogovore pa su tako potpisani ugovori o bespovratnim potporama Ministarstva turizma, ukupne vrijednosti 1,5 mil kn, za potporu karlovačkih turističkih projekata.

ČAKOVEC/VARAŽDIN – U sklopu službenog posjeta Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obišao je u srijedu 7. prosinca 2016. godine farme peradi i prehrambene tvrtke u Čakovcu, Šemovcu, Varaždinu i Kućanu Gornjem. Nakon nedavne pojave virusa salmonele u nekim hrvatskim proizvodima peradarskih prerađevina, ministar se ovim obilaskom želio se uvjeriti u kontrolu kvalitete domaćih proizvoda koji iz međimurskog i varaždinskog područja stižu na police samoposluga i na kraju na stolove većine građana. Ministar Tolušić ističe da, nakon viđenog, možemo biti sigurni kad kupujemo hrvatsko, odnosno kad kupujemo kvalitetno, zdravo i maksimalno kontrolirano. Ministar je na posljetku izrazio zadovoljstvo činjenicom da je većina proizvodnih pogona koje je danas obišao financirana sredstvima iz fondova Europske unije.

ZAGREB – Dom za starije osobe na Lašćini koji je izgrađen po modelu „ključ u ruke“jutros su izvođači radova predali Gradu Zagrebu na upravljanje. Prvi stanovnici u ovaj Dom – koji već sada slovi kao najbolji u Hrvatskoj – mogli bi useliti početkom sljedeće godine. Novoizgrađeni dom može primiti 200 korisnika, a uz odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija dom ima 80-etak jednokrevetnih soba što je – kako je rekla pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna izuzetno važno jer se liste čekanja za useljenje u dom stvaraju upravo zbog nedostatka jednokrevetnih soba. U novoizgrađenom domu posao će pronaći brojni socijalni radnici kao i njegovatelji. Inače izgradnja Doma za starije osobe na Lašćini započela je u srpnju prošle godine, a vrijednost doma je 93 milijuna kuna. Dodajmo da je gradonačelnik Milan Bandić najavio gradnju još dva doma po istom modelu, u Dubravi i Markuševcu, a kako bi se zadovoljile potrebe za smještajnim kapacitetima.

ZAGREB Čelni ljudi Zagreba odlučili su stati na kraj prometnim gužvama zbog čega nerijetko trpi i javni gradski prijevoz. Naime naručena je simulacija ubrzanja prometa za područje Savske, Držićeve, Draškovićeve i Vukovarske. Na tim koridorima tramvaji zbog brojnih automobila ostvaraju brzinu od tek 10km/h.

ZABOK – Konferencija “Uloga županija u stvaranju zajednica prijatelja djece” u tijeku je u Velikoj galeriji Grada Zaboka, a održava se u okviru projekta Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta. Tema konferencije je uloga županija u uspostavi zajednica prijatelja djece te se predstavljaju okvirni kriteriji projekta „Županija – prijatelj djece.“ Središnji će pak dio konferencije pokušati odgovoriti na pitanje kako doći do kvalitetne regionalne skrbi i usluga za djecu. Uz predstavljanje primjera dobre prakse programa i aktivnosti za podršku djeci u zajednici na primjeru Krapinsko-zagorske županije, na konferenciji će se otvoriti i važne teme za raspravu o ulozi županija u razvoju kvalitetne skrbi i usluga za djecu.

ZAGREB – Policijska uprava zagrebačka traži studente koji bi se bavili nadzorom prometa na raskrižjima i drugim potrebnim lokacijama na području grada. Na natječaj se mogu prijaviti redovni studenti, koji trebaju  priložiti dokaz obiteljskog liječnika o psihofizičkoj spremnosti za obavljanje posla, presliku vozačke dozvole te ispunjen obrazac. Potpunu dokumentaciju potrebno je predati radnim danom od 09,00 do 10,00 sati u PU zagrebačkoj, u Petrinjskoj 20.

VARAŽDIN – Udruga specijalne jedinice policije PU Varaždinske „Roda“ povodom Dana Grada Varaždina službeno je otvorila i članstvu dala na korištenje nove prostorije koje je dobila na korištenje od Grada Varaždina. Moderne i funkcionalno opremljene prostorije nalaze se u sklopu Društvenog doma u Poljani Biškupečkoj na drugom katu.

ČAKOVEC – Primopredaja uređaja hemodinamskog monitora za potrebe transporta vitalno ugrožene djece, inače donacije Rotary kluba Čakovec Županijskoj bolnici Čakovec, bit će održana danas u 11,00 sati u Biblioteci Ravnateljstva bolnice. Vitalno ugrožena djeca su pacijenti, novorođenačke do adolescentne dobi, kojima je ugrožen dišni put ili imaju opsežne po život opasne ozljede. S obzirom na vrste ozljeda, transport ovakvih pacijenata vrlo je zahtjevan, stoga je ovaj uređaj prijeko potreban kako bi se osigurao pouzdan nadzor nad pacijentom. Donaciju će uručiti predsjednik udruge Davor Radek, a primit će ju ravnatelj bolnice Robert Grudić.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac je u suradnji s Gradskim društvom osoba s invaliditetom prijavio projekt „Stari zanati u suvremenom društvu“ na natječaj Europskog socijalnog fonda Poticanja društvenog poduzetništva. Projekt je prošao administrativnu provjeru, vrijedan je 510 tisuća kuna, a uskoro se očekuju rezultati natječaja. Cilj je osposobiti osam osoba s invaliditetom za bavljenje starim zanatima: lončarstvom i pletenjem košara te osvijestiti i upoznati javnost s problemima i poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri zapošljavanju.

loading