Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 07.12.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Zagreb održana je danas, 7. studenog 2017. godine u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika. Godina na izmaku bila je uspješna poslovna godina za Obrtničku komoru Zagreb. – Održan je prvi Obrtnički sajam – sajam obrtničkih zanimanja na Zagrebačkom velesajmu, organizirali smo 2. Obrtnički forum na razini županije, a pokrenuli smo i projekt Zagreb Crafts – istaknuo je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Prilika je iskorištena i za potpisivanje sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Obrtničke komore Zagreb i Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, a predstavljena je i razvojna strategija Obrtničke komore Zagreb za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Na svečanoj sjednici ujedno su dodijeljena priznanja zaslužnim obrtnicima i pojedincima za razvoj obrtništva.

ZAGREB – Predstavnike Hrvatskog centra u Beču predvođene Petrom Tyranom primio je u četvrtak, 7. prosinca 2017. godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tom prigodom govora je bilo o tradicionalnom Hrvatskom balu u Beču te suradnji glavnog grada Hrvatske sa iseljenicima u Austrijskoj metropoli. Bal će biti održan u siječnju sljedeće godine ,71. godinu za redom. Na balu koji okupi više od 1.200 sudionika tradicionalno sudjeluju izvođači iz cijele Hrvatske, a Zagreb će predstavljati bend Kužiš stari moj. Sudjelovanje na balu, kako je rekao zamjenik pročelnika za kulturu Tedi Lušetić, samo je kruna odlične kulturne suradnje ova dva grada. Inače, u Beču živi nešto manje od 50 tisuća Hrvata.

GORNJA STUBICA – Radove na 113 godina starom objektu Područne škole Sv. Matej, u općini Gornja Stubica, obišao je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Prije otprilike tri tjedna počeli su radovi na kompletnoj energetskoj obnovi koji uključuju obnovu krovišta, fasade, stolarije i podova. Dok traju radovi, 20-ak učenika putuje na nastavu u matičnu Osnovnu školu Gornja Stubica, a s obzirom da se završetak prve etape očekuje do 15. siječnja 2018. godine, u drugom polugodištu učenici će se vratiti u svoju školu. Vrijednost radova je 600.000 kuna, a kompletna obnova bit će završena do 30. ožujka 2018. godine.

ZAGREB – Izborna sjednica Skupštine Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije, koja je okupila predstavnike 28 udruga održana je u prostorijama Županije u Zagrebu. Na području Zagrebačke županije ima oko 60 tisuća umirovljenika, prosječna mirovina je negdje oko 2.300 kuna, a županijska Zajednica udruga umirovljenika uz pomoć Zagrebačke županije podržava niz susreta, ali i edukativne radionice, kao što su informatičko opismenjavanje i slično, rekao je stari-novi predsjednik Zajednice Josip Jakopač. Zagrebačka županija već godinama pomaže rad umirovljeničkih udruga, tako da je od 2009. godine do danas za njihove aktivnosti i rad osigurala 9 milijuna kuna, istaknuo je župan Stjepan Kožić.

KOPRIVNICA – Prije 72 godine rješenjem o imenovanju ustanovljena je prva Ljekarna Koprivnica kao samostalna zdravstvena ustanova sa samofinanciranjem. Danas proslavljena obljetnica bila je prilika da osnivači, Koprivničko-križevačka županija, podsjete na najvažnije trenutke u radu i djelovanju ove županijske institucije. U sastavu današnjih Ljekarni Koprivnica pet je ljekarni: dvije u Koprivnici te po jedna u Sokolovcu, Rasinji i Drnju, kaže ravnatelj Dragutin Korošec te naglašava kako imaju 22 zaposlenika, od čega dvije osobe s invaliditetom. Ljekarna Koprivnica jedina je zdravstvena ustanova Koprivničko-križevačke županije koja se samofinancira, ističe župan Darko Koren i naglašava kako je ova ustanova najuspješnija u cijelom sustavu Županije. Sve ljekarne u sastavu Ljekarni Koprivnica prilagođene su osobama s poteškoćama u kretanju.

ZAGREB –  U studenom je u Zagrebu ostvareno 198 tisuća dolazaka i 531 tisuću noćenja. Osim stranih, porast bilježe i domaći turisti koji su u tom razdoblju ostvarili porast od 8 posto u dolascima i 32 posto u noćenjima. Tijekom studenog najviše noćenja su ostvarili turisti iz Slovenije (76 tisuća noćenja), Austrije (55 tisuća noćenja), Njemačke (51 tisuća noćenja), BiH (50 tisuća noćenja) i Italije (35 tisuća noćenja). U top 10 tržišta nalaze se i daleka tržišta poput Koreje (26 tisuća noćenja), SAD (23 tisuće noćenja) i Japana (11 tisuća noćenja).

ZAGREB – Delegacija projekta hrvatsko-francuske suradnje „Zajedno protiv dječjeg siromaštva“ boravila je u posjetu Zagrebačkoj županiji, a primila ih je zamjenica župana Nadica Žužak. Predstavljen je projekt „Pomoć u kući“ koji se provodi u Pokupskom, Pisarovini i Žumberku, kao i načini kojima udruge, branitelji i umirovljenici mogu ostvariti financijsku pomoć za svoje projekte te kako Županija surađuje s centrima za socijalnu skrb. „Zajedno protiv dječjeg siromaštva“ je projekt koji se financira kroz program Twinninga, prijelaznog instrumenta EU-a za Hrvatsku, vrijednog 1,1 milijun eura i rezultat je suradnje hrvatske i francuske državne uprave. Provedbeni partneri projekta su Expertise France – francuska agencija za međunarodnu tehničku pomoć i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH. Projekt je započeo u siječnju 2017. i provodit će se 18 mjeseci do srpnja 2018. godine.

ČAKOVEC – Stručni skup na temu „Prometna preventiva u predškolskim ustanovama-iskustva i izazovi“, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, održava se danas, 7. studenog 2017. godine u Domu sindikata u Čakovcu. Radi se ustvari o edukaciji djelatnika u predškolskim ustanovama, kako bi znali kreirati samostalan rad s djecom i njihovim roditeljima u prometnoj preventivi za djecu predškolske dobi. -Grad Čakovec svojim preventivnim akcijama u prometu, koje provodi u suradnji s predškolskim ustanovama i Policijskom upravom međimurskom, obuhvati godišnje oko 1.150 predškolaraca, stoga se može reći da nam je preventiva itekako važna – kazao je na otvorenju skupa pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene poslove David Vugrinec. Skupu prisustvuju i predstavnici PU međimurske, koji ističu da u posljednje četiri godine nije bilo zabilježenih teških stradavanja djece u prometu na području Međimurja.

KRAPINA –  Potpore za unapređenje lovstva Lovačkom savezu Krapinsko-zagorske županije te još tri lovačka društva s područja županije dodijeljene su danas, 07. prosinca 2017. u Krapini. Za razvoj i unapređenje lovstva bit će dodijeljeno ukupno 153.220 kuna koje će  Lovačka društva uložiti u održavanje i poboljšanje ugrožene faune. Prilikom potpisivanja ugovora župan Željko Kolar  je  zahvalio Lovačkim društvima na njihovom radu. – Ponovno apeliram na nadležno ministarstvo da se promijeni zakon o osiguranju štete koju divljač izazove u prometu, jer je to veliki pritisak na lovačka društva – istaknuo je župan Kolar te dodao je projekt „Zvučnih lokatora“ koji bi trebali spriječiti izlazak divljači na prometnice, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, u pripremi. Također, rano jutros, potpore su dodijeljene i vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta u ukupnom iznosu od 84 tisuće kuna. Potpore je dobilo 19 korisnika, koji će tako lakše očuvati kulturnu baštinu Zagorja te spomenuti iznos iskoristiti, između ostalog, za kupnju alata, izlaganje na sajmovima te obrazovanje djelatnika. Župan Željko Kolar istaknuo je kako će Županija iduće godine raspisati Natječaj za potpore tradicionalnim i umjetničkim obrtima već u travnju te će iznos po pojedinom korisniku biti dvostruko veći i iznositi 10.000 kuna.

IVANEC – Radove na izgradnji 2. faze Muzeja planinarstva te Rekreacijskog centra Lančić, obišao je danas ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić. Riječ je o kapitalnim gradskim projektima u društvenoj nadogradnji, a čiji je cilj obogaćivanje društvenog, kulturnog i sportsko- rekreacijskog života građana. Glede nastavka izgradnje Muzeja planinarstva, izvode se građevinski radovi vrijedni 600.000 kuna, dok će nastavak projekta, koji podrazumijeva uređenje i opremanje muzejskih prostora, biti kandidirani na INTEREG program EU. Što se tiče Rekreacijskog centra Lančić, uz postojeće jezero bit će napravljena igrališta za rukomet i košarku, za stare sportove te za odbojku na pijesku. Uz to, bit će uređene šetnice i staze uz jezero, izgrađeni mostovi, te drugi atraktivni prateći sadržaji u svrhu veće turističke valorizacije ovog zanimljivog dijela grada, napomenuo je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

KRAPINA – Treći simpozij Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina “Uspješni danas, uspješniji sutra” održava se u Krapini danas i sutra, 7. i 8. prosinca 2017. godine. Radi se o godišnjem stručno-znanstvenom skupu s međunarodnim sudjelovanjem na kojem će nastavnici i studenti visokih učilišta Krapinsko-zagorske županije i cijele Hrvatske te visokih učilišta iz inozemstva razmjenjivati stručne i znanstvene informacije iz područja svojih studijskih programa kroz priopćenja, radionice, okrugle stolove, pozvana predavanja te izdavanje Zbornika. Simpozij organiziraju Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, uz suradnju Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine. U dva dana, koliko simpozij traje, studenti, profesori, te svi zainteresirani imat će priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim predavanjima poput „Kriptiranje i kriptografija“ i “Ulazni priključak Raspberry Pi mikroračunala“ te „Organizacijska i operacijska istraga zrakoplovnih nesreća“ i „Kako se riješiti poreznih utočišta?“ koja počinju sutra od 17,45 sati. Simpozij je otvorio dekan i predsjednik Organizacijskog odbora Nenad Sikirica uz predsjednicu Programskog odbora Simpozija Miru Hercigonju-Szekeres.

ZAGREB – Izložba “30 godina Univerzijade ’87” bit će otvorena danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Na izložbi će se moći pogledati 3 tisuće predmeta iz zbirke Igora Novakovića koje je skupljao sa željom za očuvanjem uspomene na Univerzijadu.  Između ostaloga moći će se pogledati  medalje, plakati, marame, priznanja, plakete, ambalažu sponzora i niz drugih proizvoda koji su izrađeni za samu manifestaciju, ali i kojima su domaće tvrtke pratile i promovirale te sponzorirale Univerzijadu. Izložba će se moći razgledati do 04. veljače 2018. godine.

BELETINEC – Danas, 7. studenog 2017. godine započeli su radovi na obnovi lokalne ceste Beletinec- Presečno. Da je obnova 2 440 metara četvornih ove lokalne ceste neobično značajna za stanovništvo naselja u kotlini rijeke Bednje, prije svega zbog činjenice da im ta prometnica  predstavlja najbrži spoj na autocestu, istaknuto je prilikom početka radova. Vrijednost projekta je 3 milijuna i 123 tisuće kuna, a u stopostotnom iznosu financira ga Županijska uprava za ceste Varaždinske županije. Početku radova prisustvovali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač  te načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj i  predstavnici i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije.

ČAKOVEC – Grad Čakovec u suradnji s udrugama te osnovnim školama i ove godine tijekom zimskih školskih praznika organizira mnoštvo radionica i kampova za učenike. Ove zime školarci će besplatno moći polaziti sportske kampove plivanja i klizanja, kamp iz tehničke kulture i informatike, a u organizaciju se uključila i Umjetnička škola Miroslav Magdalenić iz Čakovca, pa će djeca po prvi puta moći polaziti i glazbene te baletne radionice. Učenici se na radionice, odnosno kampove mogu prijaviti putem prijavnica koje će se dijeliti u školama te preko mrežnih stranica škola i Grada Čakovca.

KOPRIVNICA – Edukacije nastavnika i stručnih suradnika o korištenju opreme nabavljene kroz projekt „Znanje na dar“ održane su u koprivničkim osnovnim školama, a sudjelovalo je 18 nastavnika i troje stručnih suradnika. Polaznici su naučili kako koristiti pametnu ploču i pripadajući softver u radu s darovitim učenicima, a zahvaljujući projektu svaka od tri koprivničke osnovne škole dobila je po jednu pametnu ploču sa širokokutnim projektorom, tri laptopa i dva tableta te softver za pametnu ploču namijenjen radu s darovitim učenicima. Ukupna vrijednost nabavljene opreme je 124 tisuće kuna.

loading