Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 07.12.2018.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – Konferencija načelnika, gradonačelnika i župana iz redova HDZ-a, u organizaciji Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade “Konrad Adenauer” , održava se u petak, 07. prosinca 2018. godine, u Tuheljskim Toplicama. Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Andrej Plenković. O primjerima dobre prakse zemalja članica EU i mjerama za povećanje kvalitete javnih usluga govorit će ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, o reformi sektora vodnih usluga ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a o mirovinskoj reformi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Dolazeći na skup predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković, u pratnji ministara Lovre Kuščevića i Tomislava Ćorića,  posjetio je Veliko Trgovišće i rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

– Drago da smo u ove dvije godine uspostavili redoviti dijalog tri puta godišnje sa čelnicima na lokalnoj razini. Moramo jačati komunikaciju i imati jedinstvenu politiku na svim razinama vlasti i promicati iste vrijednosti na međunarodnoj i europskoj razini, rekao je u svom uvodonom govoru premijer Plenković. – Logika rada Vlade u odnosu na jedinice lokalne i područne samouprave sadržana u nekoliko temeljnih načela, a tu je prije svega načelo partnerstva, načelo otvorenosti, suradnje koordinacije i podrške. Mi smo Vlada koja je održava sjednice u različitim dijelovima RH, sastanci sa županima svakih šest mjeseci su postali referentni za dijalog sa zajednicom županija, a jedna od tema narednog sastanka koji će narednog tjedna biti održan u Rijeci bit će spajanje ureda državne uprave sa županijama. Zakon o regionalnom razvoju koji smo donijeli donio je novi model izračuna indeksa razvijenosti, po modelu Slavonije ići će se dalje po ostalim dijelovima RH, također, ovo je godina kada donosimo paket zakona za ravnomjeran razvoj HR, zakon o brdsko-planinskim područjima, zakon o otocima i o potpomognutim područjima, poručio je danas u Tuheljskim Toplicama hrvatski premijer.

ZAGREB – Oko 37 tisuća prvašića u 850 osnovnih škola diljem Hrvatske, u petak, 7. prosinca 2018. godine, na blagdan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, dobilo je paketiće s Medom  hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med volumena 450 grama, edukativnom slikovnicom i letkom. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pridružio se svečanosti obilježavanja Školskog mednog dana u  zagrebačkoj Osnovnoj školi  Kajzerica, družio se s prvašićima i darovao im poklon pakete. Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka ima za cilj povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te jačanje proizvodnje meda hrvatskih pčelara, istaknuo je  ministar Tolušić. Kako se moglo čuti ova promotivna akcija postat će tradicija, a tijekom školskog mednog dana škole, u suradnji s pčelarskim udrugama, organiziraju edukativna događanja.

ZAGREB – Svjetski kongres poduzetnika 2018., koji se proteklih četiri dana održavao u Zagrebu, danas se zatvara plenarnom sjednicom na kojoj sudjeluju poduzetnici iz 24 zemlje. Riječ je o prvom izdanju Kongresa koji je posvećen stvaranju novih vrijednosti te produbljivanju ekonomskih i drugih veza sa svrhom razvoja poduzetništva. Cilj ove međunarodne inicijative ekonomskih stručnjaka i poduzetnika, okupljenih oko projekta Svjetski kongres poduzetnika, je promocija značaja, svrhe i kulture poduzetništva. Jedan od pokrovitelja Svjetskog kongresa poduzetnika je i Grad Zagreb. „Nama je naravno naglasak na kvaliteti života naših sugrađana, Zagrepčanki i Zagrepčana kroz ulaganja u gospodarstvo i socijalne mjere“, istaknula je Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Idući Svjetski kongres poduzetnika bit će održan 2019. godine u Makedoniji.

ZAGREB – Medni dan povodom dana Svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara, obilježen je danas i u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke u zagrebačkoj Dubravi u organizaciji školske pčelarske sekcije kojoj je pritom uručena donacija jedne od najstarijih hrvatskih pčelarskih tvrtki, PIP-a. Kako izvanškolske aktivnost uvelike proširuju poglede, interese i praktično znanje učenika, već tri godine, učenici OŠ Marije Jurić Zagorke, imaju mogućnost biti dio pčelarske sekcije koja se brine o jednoj kosnici, vrcaju med, izrađuju svijeće, sapun kao i druge proizvode od meda i pčelinjeg voska. „Prvi cilj radionice je popularizacija meda i pčelinjih proizvoda, a drugi je humanitarnog karaktera, prodajom meda i ostalih naših proizvoda financijski pomažemo učenike koji su u potrebi“, istaknula je Ana-Marija Tavra, voditeljica pčelarske sekcije. Donacija PiP-a OŠ Marije Jurić Zagorke pomoći će u nastavku humanitarnih aktivnosti kao i održavanju školskog pčelinjaka te kod učenika dalje razvijati svijest o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda za ljudsku egzistenciju.

ZAGREB – U Zavodu za kardiologiju Kliničke bolnice Sveti Duh danas je u rad pušten novi angiografski monopolarni RTG uređaj za interventnu kardiologiju. Riječ je o najsuvremenijem medicinskom uređaju vrijednom oko 5 milijuna kuna, koji služi za širenje krvnih žila kod Angine Pectoris ili kao kod akutnog infarkta. Na svečanosti su bili ministar zdravstva Milan Kujundžić, gradonačelnik Milan Bandić i ravnatelj KB Sveti Duh Mladen Bušić.

ZAGREB – Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom studenog ostvareno gotovo 380.000 dolazaka i 955.000 noćenja, što u usporedbi s lanjskim  istim mjesecom rast od visokih 20% u dolascima i 5% u noćenjima. Tijekom studenog najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu 166.000. Na kontinentu je, ne računajući Zagreb, najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj 27.000, a među prvih pet je i Međimurska te Varaždinska županija gdje je ostvareno 13.000 noćenja.

ZAGREB – Veliki trofej Davis Cupa za 2018. godinu, koji su drugi put u povijesti osvojili hrvatski tenisači bit će izložen tijekom ovog mjeseca, u sklopu Adventa u Zagrebu, u Atriju Muzeja za umjetnost i obrt. Popularna „salatara“ sastoji se od tri kata na kojima su ispisana imena zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je pokal iz 1899. godine, vrijedan čak 400 tisuća dolara. Pokal najstarijeg momčadskog natjecanja u tenisu zainteresirani mogu razgledati sve do studenoga iduće godine.

PRELOG – Povodom obilježavanja Dana grada i otvaranja Turističkog ureda, u petak, 7. prosinca, Prelog je posjetio ministar turizma Gari Cappelli.  U proteklih desetak godina Međimurje postupno gradi poziciju privlačne turističke destinacije, a Turistički ured u Prelogu bit će središnje mjesto, gdje će svi turisti i zainteresirani građani moći dobiti sve potrebne informacije i upute vezane uz zanimljivosti u samome Prelogu, ali i cijelom Međimurju.

ČAKOVEC – Prigodnom svečanošću, uz dodjele priznanja zaslužnima danas, 07. prosinca 2018. godine, u dvorani Scheier u Čakovcu, obilježen je Dan obrtničke komore Međimurja. Predsjednik HOK-a Međimurske županije Boris Lukovnjak osvrnuo se na pozitivne trendove u Međimurju, napomenuvši kako je krajem prošle godine zaustavljen trend zatvaranja obrta. Smatrajući ga temeljem gospodarstva, veliki poticaj razvoju obrtništva daje Međimurska županija kroz sufinanciranje nastupa na sajmovima u zemlji i inozemstvu te stipendiranje deficitarni zanimanja, podsjetio je župan Matija Posavec. Pozitivne promjene naredne 2019. godine kroz fiskalno i administrativno rasterećenje obrtnika najavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darko Horvat. Priznanje HOK-a dobili su Ivan Kolmanić, Boris Odrčić, Drago Klemenčić i Josip Bajsić, Povelje komore primili su Franjo Kiš, Stjepan Bister, Franjo Patafta i Josip Horvat. Diplome: Maja Kocen, Miljenko Vizinger, Zdravko Zver, Darko Zamuda i Zlato Hriberšek dok je Plaketa Majstor godine dodijeljena Draženu Novaku i Dušanu Sraki, a nagrada za životno djelo „Obrtnik Međimurja“ Josipu Bartoliću. Inače, na području Međimurske županije danas je više od 1200 obrtnika s više od 2300 zaposlenih.

JASTREBARSKO – Podjela meda učenicima prvih razreda osnovnih škola u sklopu nacionalnog programa “Školski medni dan i promocija hrvatskih pčelinjaka“ održana je u petak, 7. prosinca. Tom prigodom zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak sudjelovala je u podjeli meda prvašićima u OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom. Med je u 30 osnovnih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija dostavilo 17 pčelara. Med je zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u nacionalnu staklenku za med kojom se želi doprinijeti prepoznatljivosti domaćeg meda na tržištu.

ĐURMANEC – Svi zagorski prvašići ovog su petka, 07. prosinca 2018. godine, na Dan Svetog Ambrozija – zaštitnika pčela i pčelara dobili staklenku zagorskog bagremovog meda, u sklopu nacionalne akcije „Školski medni dan“. Akcija “Školski medni dan” provedena je na području svih županija, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, sa svrhom promocije hrvatskog meda i stvaranja zdravih prehrambenih navika najmlađih. Na području Krapinsko-zagorske županije  u Osnovnoj školi Đurmanec  prvašićima je prigodnu prezentaciju održao predsjednik Udruge pčelara Krapina i predstavnik KZŽ u Hrvatskom pčelarskom savezu Damir Krog, dok im je med uručio zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. S područja županije u akciju je uključeno sedam pčelara.

KOPRIVNICA – Održana je druga sjednica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke na kojoj je župan Darko Koren izrazio zadovoljstvo djelovanjem žurnih službi okupljenih u Stožeru. Raspravljalo se i o planiranim aktivnostima prema Planu razvoja sustava civilne zaštite za narednu godinu. Predsjednik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić naglasio je kako su sve relevantne informacije objedinjene i zahvalio članovima na suradnji. U sklopu sjednice uručena su uvjerenja o osposobljenosti članova Stožera, koju je provela Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Predstavljen je i tijek izrade planskog dokumenta „Procjena rizika od velikih nesreća za Koprivničko-križevačku županiju“ te su dane informacije o aktualnostima oko izmjena Zakona o vatrogastvu i Zakona o civilnoj zaštiti te pripajanju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Ministarstvu unutarnjih poslova s početkom naredne godine.

 

 

loading