Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Poljoprivrednoj zadruzi „Zagrebački voćnjaci“ odobren je maksimalan iznos potpore od 2.267.790 kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za proizvođačku organizaciju. Potpora će se isplaćivati u jednakim iznosima tijekom tri godine, a Poljoprivredna zadruga „Zagrebački voćnjaci“ prva je u Republici Hrvatskoj 2014. godine dobila status proizvođačke organizacije za voće i povrće čime joj je omogućeno apliciranje za maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

ZAGREB – I ove su godine brojnim zagorskim institucijama i udrugama odobrena sredstva Ministarstva kulture u više programa financiranja. Tako je za programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u Krapinsko- zagorskoj županiji odobreno ukupno 330 tisuća kuna, a najveći iznos, 100 tisuća kuna, dodijeljen je za radove na Crkvi Majke Božje Gorske u Loboru. Iz Programa zaštite nematerijalnih kulturnih dobara, Zagorcima je odobreno 56 tisuća kuna, iz programa kulturno-umjetničkog amaterizma 124,5 tisuća kuna, a iz programa Vizualne umjetnosti, 38 tisuća kuna. Iz programa Glazbenih i glazbeno – scenskih umjetnosti, u Zagorje dolazi 56 tisuća kuna. Iz programa Međunarodna kulturna suradnja, Muzeji Hrvatskog zagorja dobili su ukupno 17.000 kuna, a potpore su dobile i zagorske književne manifestacije – 50.000 kuna “Dani Đalskog” i 10.000 kuna “Književnost u Zelenoj dvorani” u Zaboku dok je Pučkom otvorenom učilištu dr. Jurja Žerjavića Zlatar odobreno 20.000 kuna za “Dane kajkavske riječi”.

ZAGREB – Putem nove web stranice www.cikloturizam.hr svi zainteresirani biciklisti, institucije i biciklističke udruge značajne za razvoj i unaprjeđenje cikloturizma u Hrvatskoj od sada imaju priliku slati konkretne prijedloge i informacije s terena, kao i razmijeniti iskustva u području cikloturizma i na taj način komunicirati s Koordinacijskim tijelom za razvoj cikloturizma Hrvatske. Inače, Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma na svojem području. U suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije postavljene su servisne stanice za bicikle u svih 9 gradova županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Također, Županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara.

ZAGREB – Konačnu listu reda prvenstva za odabir najamnih stanova u naselju Novi Jelkovec u Sesvetama objavio je Grad Zagreb. Uvjeti natječaja, pregled podnositelja zahtjeva kao i sama lista prvenstva nalaze se na mrežnim stranicama Grada Zagreba. Osobe koje su uvrštene na Konačnu listu reda prvenstva za odabir javno najamnih stanova pozivane su na odabir jednog od 42 ponuđena stana veličine od 40 do 113 četvornih metara. Ukoliko netko od njih odustane od odabira stana, brisat će se sa Konačne liste, a Povjerenstvo će uputiti pisani poziv prvoj idućoj osobi raspoređenoj na Konačnoj listi.

VARAŽDIN – U tijeku su online prijave za  tri besplatne radionice namijenjene poduzetnicima koji posluju u turističkoj djelatnosti, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, restoranima, objektima tradicijskog pripremanja hrane, tradicijskim obrtima i gospodarstvima s etnozbirkama što će idućeg tjedna  biti održane u županijskoj gospodarskoj komori u Varaždinu. Radionice će se održavati od ponedjeljka, 15. do srijede, 17. siječnja 2018. godine. Vodit će ih  Đurđa Somođi,  predavačica turističke grupe kolegija s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu te autorica i mentorica više kulturno-povijesno-turističkih manifestacija i projekata. Radionice se održavaju u okviru projekta Zeleno želimo sufinanciranog iz programa Interreg Slovenija – Hrvatska.

KRAPINA – U 25 osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije i ove godine, tijekom zimskih školskih praznika, održavaju se radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike. Ukupno je organizirano 70 raznovrsnih radionica, a one počinju danas, 8. i traju do četvrtka, 11. siječnja 2018. godine.

ČAKOVEC – Ugovor o rekonstrukciji dijela Ulice Vladimira Nazora u Mihovljanu, uključujući i križanje sa Športskom ulicom u Čakovcu potpisan je u Gradu Čakovcu, a radovi će započeti  početkom građevinske sezone. Ugovorena vrijednost iznosi milijun i 113 tisuća kuna, a u sklopu rekonstrukcije u potpunosti će se obnoviti oko 400 metara prometnica, odvodnja, kolnik te pješačke staze. Sredstva za tu investiciju osigurana su u Proračunu Grada Čakovca.

RASINJA – Radionica „Ishodi učenja“ koju je vodila psihologinja Elvira Nimac održana je u Osnovnoj školi „Andrije Palmovića“ u Rasinji. Namijenjena je bila učiteljima koji su radili na prijavi projekta „Od 3 do 300“, a prisustvovao joj je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. U ovaj projekt uz rasinjsku školu, uključena je Osnovna škola Veliki Bukovec kao nositelj projekta, te Osnovna škola doktora Ivana Novaka Macinec. Projekt traje 24 mjeseca, obuhvaća 300 učenika od drugog do osmog razreda, te 44 učitelja koji će proći niz edukacija kako bi na zanimljivi i drugačiji način pristupili gradivu koje će prezentirati u izvannastavnim aktivnostima te uvesti novine i u svoju redovitu nastavu. Uz to kroz projekt će se nabaviti oprema za škole te izraditi novi kurikulumi.

loading