Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Radovi na remetinečkom rotoru bliže se kraju. Ceste su asfaltirane, podvožnjaci funkcionalni, horizontalna signalizacija je iscrtana, u tijeku je postavljanje semafora na ulazima u kružni tok i nakon priključenja na električnu mrežu izvođači radova 9. siječnja šalju zahtjev komisiji za tehnički pregled, koja će potom izaći na teren i provjeriti ispravnost najvećeg kružnog toka u Hrvatskoj. Ako dobiju zeleno svjetlo, već krajem ovog mjeseca, odnosno, nakon 13 mjeseci, puni cestovni promet bi mogao biti uspostavljen krajem siječnja, a onda se kreće na prenamjenu dosadašnjih alternativnih prometnica, uređenje nogostupa te izgradnju tramvajske pruge i infrastrukture. Podsjetimo, rekonstrukcija remetinečkog rotora vrijedna je 331,6 milijuna kuna od čega je 273 milijuna kuna sufinancirano iz fondova EU, a 48 milijuna iz državnog proračuna.

SVETI IVAN ZELINA – Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak započela je u Zagrebačkoj županiji novu turneju Razgovori o promjenama u sklopu koje obilazi osnovne i srednje škola diljem Hrvatske te razgovara s učiteljima. Cilj je dobiti povratne informacije o provedbi reforme kao i promjenama koje je donijela te kako su one utjecale na učenike i učitelje. Ministrica Divjak svoju turneju započela je u SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini. „Učitelji su motivirani i zadovoljna sam njihovom brigom da se neke stvari još unaprijede. Veći naglasak moramo staviti na nove strukovne programe koji će biti bliže tržištu rada i u koji će biti uklučeni poslodavci. Riječ je o projektu centara kompetentnosti u koji je uključena i ova škola“, istaknula je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

IVANEC – Lakši pristup objektu invalidima Domovinskog rata i drugim osobama s invaliditetom kao i teže pokretnim osobama omogućio je grad Ivanec sagradivši prilaz za invalide oko zgrade u Gajevoj 11. Ovaj projekt dovršen je s 35.000 kuna bespovratne potpore koju je grad, temeljem uspješno kandidiranog projekta, povukao od Ministarstva hrvatskih branitelja. Na prijedlog Radne skupine za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osobama s invaliditetom, resorno ministarstvo je ivanečki projekt odlučilo poduprijeti većinom potrebnog iznosa.

KRAPINA – Prema posljednjim podacima, na području Krapinsko-zagorske županije službeno je evidentirano 36 oboljelih, a jedna je osoba preminula uslijed posljedica gripe. Prema riječima voditelja Odjela za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Ivana Lipovca, prošle godine situacija je bila slična, s time da su stvarne brojke bitno veće, jer ne odlaze svi oboljeli od liječnika. – Gripu treba shvatiti ozbiljno, jednako kao i važnost cijepljenja za koje još nije prekasno, jer iako je za razvoj imuniteta potrebno dva tjedna, vrhunac gripe se tek očekuje i ona će sigurno trajati još dva mjeseca, navodi dr. Lipovac. Također, zanimljiv je podatak da su, s obzirom na broj stanovništva, najveće stope oboljelih ove sezone zabilježene na području Grada Zagreba, Šibensko kninske te Krapinsko zagorske županije.

BJELOVAR – Grad Bjelovar želi u Velikom Korenovu graditi zatvorene bazene. Gradonačelnik Hrebak kaže kako je istraživanje pokazalo dobru protočnost tamošnje tople vode koja grije i do 28 stupnjeva. Tijekom ove godine radit će se, dodaje Hrebak, na projektiranju i pripremi dokumentacije, a nakon toga, krajem 2020. ili početkom 2021., krenut će raspisivanje tendera za izvođača radova, dok bi izgradnja, objašnjava Hrebak, trebala trajati oko dvije godine.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica objavio je Javni poziv za sufinanciranje programa i projekata u kulturi samostalnih umjetnika i ostalih. U koprivničkom je proračunu za ovu namjenu osigurano 70 tisuća kuna, najmanji iznos sufinanciranja iznosi tisuću, a najveći 10 tisuća kuna po prijavi. Prijaviti se mogu najviše dva programa, odnosno projekta tijekom 2020. Više o javnom pozivu dostupno je na Internet stranici Grada Koprivnice.

ČAKOVEC – Mnogi gradovi imaju mitove i legende u koje su uključeni zmajevi. U Međimurju postoje više različitih legendi o Pozoju. Čakovec, Štrigova, Sveti Juraj na Bregu, Vidovec i Donja Dubrava imaju svoju priču o legendarnom Pozoju, a tako je i diljem Hrvatske. Udruga Mlada pera objavila je sedam priča o Zmajčeku Pozojčeku u kojima djecu kroz kreativan i njima prihvatljiv način, upoznaje s turističkim atraktivnostima prvenstveno Čakovca, a sve kroz simpatičan lik Zmajčeka Pozojčeka. Udruga Mlada pera pozvala je sada osnovnoškolce cijele Hrvatske, a posebno Čakovca, da istraže neki običaj, predaju i napišu priču u koju će uključiti Zmajčeka Pozojčeka. 20 najboljih priča bit će objavljeno u slikovnici Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka koja će biti predstavljena u vrijeme Porcijunkulova u Čakovcu

loading