Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 08.02.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb u odnosu na ostatak Hrvatske prednjači po broju riješenih zahtjeva za legalizaciju – čak 76% je obrađeno, što u brojkama iznosi 69.729 zahtjeva. Unatoč tome što je Grad smanjio komunalni doprinos kako bi građani bili motivirani da podnesu zahtjev za legalizaciju, još je 5000 podnesenih zahtjeva bez ikakve dokumentacije, a 8000 zahtjeva je manjkavo. Do sad je izdano više od 60000 rješenja o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađenih objekata, ali za 6000 rješenja nije izvršena uplata. Inače, Grad Zagreb pomaže i građanima slabijeg socijalnog stanja u podmirenju troškova legalizacije.

ZAGREB – BANGKOK – Senzacionalni poslovni uspjeh i sedam zlatnih medalja te sedam specijalnih nagrada na tajlandskoj izložbi inovacija i novih tehnologija IPITEX 2016 u Bangkoku ostvarilo je sedam hrvatskih inovacija i novih proizvoda. Cilj izložbe bio je usmjeren povezivanju i suradnji poslovne i akademske zajednice, a poseban uspjeh u tom smislu ostvarili su svi hrvatski inovatori. Hrvatski inovatori dobili su specijalnu nagradu od organizatora. Na sajmu se ove godine predstavilo 200 međunarodnih inovacija iz 17 zemalja. Nastup hrvatskih inovatora organizirali su Hrvatski savez inovatora I Savez inovatora Zagreba uz potporu Grada Zagreba.

ČAKOVEC – Prvim sastankom predstavnika Međimurske županije i suorganizatora počele su pripreme za ovogodišnje Dane Međimurske županije koji će se u ovoj  godini održavati od petka 22. travnja do nedjelje 1. svibnja. Osim već tradicionalnih manifestacija koje se organiziraju svake godine, ova je godina posebna i po godišnjicama koje će se obilježavati, a među njima i 30. travanj, Spomendan na Zrinske i Frankopane. Proslava će biti uvertira u mjesec rujan, kada će u Sigetu biti održano središnje obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. Tom će prigodom u Čakovcu biti izvedena koncertna izvedba opere „Nikola Šubić Zrinski“, a u tom će razdoblju, na tri dana, svoj ured iz Zagreba u Međimurje preseliti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović, što će cijelom događaju dati još veći značaj.

KRAPINA – Dionica Gajeve ulice u Krapini od kuće Jurman do Trga Ljudevita Gaja, od danas zatvara se za sav promet zbog nastavka izvođenja radova na rekonstrukciji komunalne infrastrukture središnje gradske jezgre. Počinje se sa radovima na rekonstrukciji oborinske i fekalne odvodnje te magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda, a u fazama slijedi potom i rekonstrukcija plinovoda, izgradnja nove niskonaponske mreže i DTK kabelske kanalizacije. S obzirom na zatvaranje za promet Gajeve ulice, također od danas uvodi se nova privremena regulacija prometa u Magistratskoj ulici na način da se uvodi jednosmjeran promet u smjeru sjever-jug, odnosno u smjeru suprotnom od postojećeg. Navedeno novo privremeno uređenje prometa kroz središte Grada Krapine trajat će do završetka radova u Gajevoj ulici.

KOPRIVNICA – Izaslanstvo Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj boravilo je u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. Sastanak su inicirali stručnjaci iz Poljske, a tema je bila nastavak i jačanje suradnje između Poljske i Hrvatske. Župan Darko Koren informirao je  goste o Koprivničko-križevačkoj županiji,  a gosti iz Poljske, predvođeni ministrom savjetnikom Marekom Lyzwom,  ističu kako je Veleposlanstvo Republike Poljske na raspolaganju Županiji i spremno je pomoći oko gospodarskih misija. Naveo je i kako im je cilj da što više poljskih tvrtki dođe u Hrvatsku kako bi hrvatski i poljski poduzetnici krenuli u zajedničko poslovanje.

VARAŽDIN – Predstavljanje knjige „Slovenci u Varaždinu i Varaždinskoj županiji“ , povodom obilježavanja Slovenskog kulturnoga praznika Prešernovog dana, organizira danas Hrvatsko slovensko društvo prijateljstva Varaždin. Proslavu slovenskog kulturnog praznika – Prešernova dana Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin u suradnji s predstavnicima slovenske nacionalne manjine, organizira već tradicionalno. Predstavljanju knjige „Slovenci u Varaždinu i Varaždinskoj županiji“ večeras u 18,00 sati u skupštinskoj dvorani županijske palače,  nazočit će  i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

ZAGREB – Plan i program rada za 2016. godinu prihvatili su članovi Stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije, kao i financijski plan u iznosu od 4 milijuna kuna. Sredstva će biti korištena za nabavku potrebne opreme. Potrebno je raditi i preventivno, kako bi sve raspoložive službe bile spremne za bilo kakvu intervenciju na području županije, naglašava zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević. Inače, dogovoreno je i kako će se ovogodišnja vježba civilne zaštite održati početkom lipnja u Bistri.

ĐURĐEVAC – Odabrani su suveniri Grada Đurđevca. Prvu je nagradu osvojio set unikatnih razglednica Sanje Flajs Vidaković, na drugom je mjestu set suvenira Obrta TERRA, dok su treće mjesto podijelili pregača-šulc Udruge žena Grada Đurđevca i suvenir prozor-oblok Jasne Koncer iz Zagreba. Na natječaj Turističke zajednice i Grada Đurđevca, raspisan u studenom prošle godine, javilo se 30 prijavitelja sa 70 predloženih suvenira. Tema natječaja bila je izraditi autorske suvenire vezane uz povijest, kulturu i znamenitosti Đurđevca, a najčešće teme bile su utvrda Stari grad, Picokijada, Đurđevački keltski novčić, Đurđevački pijesci te druga baština. Stručno povjerenstvo odabralo je tri najbolja, a u budućoj suvenirnici Grada Đurđevca moći će se kupiti  upravo ti suveniri.

loading