Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.02.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Čelnici Koprivničko-križevačke županije, predvođeni županom Darkom Korenom, održali su jutros tradicionalnu kavu s novinarima na kojoj su se osvrnuli na aktualne aktivnosti, projekte i programe koji se provode ili će se provoditi u narednom razdoblju. U tijeku je završavanje prijave za rekonstrukciju i izgradnju dnevne bolnice u koprivničkoj Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“, kaže ravnatelj doktor Mato Devčić te napominje kako će u narednih 60 do 90 dana dokumentacija biti završena i očekuju prihvaćanje projekta u ministarstvu zdravstva, a njime je obuhvaćeno devet kliničkih disciplina. Projekt dnevne bolnice dodatni je segment kojim će se omogućiti bolja zdravstvena usluga, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren i naglašava kako je to velik projekt vrijedan 36 milijuna kuna. Uz ovaj, priprema se i projekt energetske obnove zgrade bolnice za što se na natječaju ministarstva graditeljstva očekuje do 25 milijuna kuna. Također je istaknuto kako će se tijekom naredne dvije godine u opremu uložiti 25 milijuna kuna.

ZAGREB – Besplatna mobilna aplikacija mZIPP – Grad na dlanu, kao nadogradnja za mobilne uređaje postojećeg Geoportala Grada Zagreba od danas je dostupna Zagrepčanima i svim posjetiteljima.  Projekt je nastao u suradnji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj te Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama. Na jednostavan i brz način aplikacija omogućuje pregled prostornih podataka vezanih uz namjenu zemljišta i praktičnu pomoć u snalaženju u prostoru kao i informacije o najbližem vrtiću, školi, zdravstvenoj ustanovi, dežurnoj ljekarni i dr. za trenutnu ili izabranu lokaciju. Pretraživanje je moguće prema adresi i katastarskoj čestici. Ova aplikacija, za razliku od drugih, je službeno verificirana i ažurira se na dnevnoj bazi, rekla je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Sanja Cvjetko Jerković. U današnjem svijetu modernih tehnologija aplikacija je u mnogo čemu od pomoći Zagrepčanima, istaknuo je   gradonačelnik Milan Bandić. Aplikacija je  razrađena u sklopu ugovora Grada i APISA, vrijednosti 400.000 kuna te se može preuzeti za iOS i Android uređaje.

ZAGREB – Rotaract klub Zagreb Zrinjevac, koji postoji od 2014. godine, ove subote, 11. veljače na Sljemenu organizira humanitarnu noćnu utrku „Skijaj za skijaše“, a kako bi pomogli Skijaški klub za osobe s invaliditetom “Sljeme”. Prikupljena sredstva od kotizacija i prodaje hrane i pića bit će donirana klubu za posebnu skijašku opremu koju koriste slijepe i slabovidne osobe. Prijave i podjela startnih brojeva počinje u subotu od 16,30 sati, a utrka je na rasporedu u 19,00 sati.

ČAKOVEC – Turistička zajednica grada Čakovca danas obilježava 53. godinu osnutka. Na današnji dan 1964. godine osnovano je Turističko društvo tadašnje Općine Čakovec i to s namjerom organizacije Međimurskog fašnika, kojim bi se očuvale tradicijske maske i tradicija maskiranja u Čakovcu i Međimurju. Danas, 53 godine kasnije, Turistička zajednica je uspjela održati tu tradiciju, pa s ponosom možemo najaviti da smo spremni i za ovogodišnji „Međimurski fašnik“ koji će se održati u Čakovcu 25. i 26. veljače, kada će dječja, odnosno tradicijska povorka prošetati središtem grada, ističe voditeljica Ureda TZ Grada Čakovca Boška Ban Vlahek. Kao i svake godine, povodom rođendana, Turistički ured u Čakovcu bit će otvoren za sve posjetitelje u sklopu „Dana otvorenih vrata“ do 17,00 sati.

ZAGREB –  Knjižnice grada Zagreba među dobitnicima su  nagrade Ponos Hrvatske 2016. Zagrebačka gradska knjižnica i knjižničarka Sanja Bunić, dobili su nagradu za rad s beskućnicima. Naime, već sedmu godinu za redom organiziraju razne programe podrške beskućnicima kroz projekt „Knjigom do krova“. Uz radionice informacijske pismenosti, kroz koje je do sada prošlo preko stotinjak beskućnika, od kojih je dvadesetak  našlo povremeno zaposlenje, a jedan i stalno, organiziraju se i zajednička tjedna druženja te razna događanja. Cilj projekta je uključivanje beskućnika u društvena i kulturna zbivanja. Osobita pažnja posvećuje se rušenju predrasuda o njima. Projekt „Knjigom do krova“ i rad knjižnica s beskućnicima ovom nagradom prepoznala je i šira hrvatska javnost.

ZAGREB – Grad Zagreb treću godinu za redom sudjeluje u poznatoj svjetskoj inicijativi Winter bike to work day koja je prije pet godina pokrenuta u Kanadi. Na međunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao, ovog petka, 10. prosinca, stanovnici gradova diljem svijeta se “obvezuju” voziti biciklom na posao bez obzira na vremenske prilike. Zagreb je 2015. i 2016. odnio pobjedu zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama, a ove je godine ponovno na vodećem mjestu prijavljenih.

ZAGREB – Portal „Lokalna Hrvatska“ tradicionalno prebrojava informacije koje su tijekom dvogodišnjeg razdoblja objavljivane u njegovom newsletteru. Tom prilikom, portal dodjeljuje posebna priznanja jedinicama lokalne samouprave s najvećim brojem objava. Ove godine u kategoriji županija zlatnu plaketu osvojila je Virovitičko-podravska županija, srebrnu Krapinsko-zagorska, a brončanu Zagrebačka županija. U kategoriji gradova zlato je pripalo Gradu Puli, srebro Koprivnici, a bronca Jastrebarskom. U kategoriji općina zlatnu plaketu  dobila je Općina Pitomača, srebrnu Blato te brončanu Gornja Stubica.

ZAGREB – Preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože  i ove godine Zagrebačka županija financira sa 50.000 kuna. Program provode dermatovenerolozi Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije prema  rasporedu koji je dostupan na web stranici županije, a za termin je obvezna telefonska rezervacija. Ovaj program Zagrebačka županija provodi četvrtu godinu za redom, a interes stanovnika je iznimno velik. Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan u 2016. ovim programom bilo je obuhvaćeno 426 osoba. Inače, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora u što ranijem stadiju bolesti otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

ORMOŽ – Program Srijeda u Muzeju danas će biti održan u Grajskoj pristavi, ormoškom odjelu Pokrajinskoga muzeja Ptuj Ormož u Sloveniji, a ne u Varaždinu kao što je to uobičajeno.  U Ormožu će naime danas biti otvorena izložba Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Lov i plemstvo na varaždinskom području. Varaždinski muzej ovom prigodom predstavlja temu lova i plemstva, odnosno fragment velike izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca. Bit će izložene slike, fotografije, streljačke mete i lovački pribor, koji ilustriraju lov na varaždinskom prostoru kao zabavu i oblik druženja velikaša u prošlosti. Osim predmeta iz fundusa varaždinskoga muzeja, kao dopuna izložbi bit će predstavljeni i odabrani predmeti iz ormoške lovačke zbirke. Otvorenje izložbe u Ormožu bit će u 16 sati, a priređuje se na Prešernov dan, središnji kulturni i državni praznik u Republici Sloveniji.

KOPRIVNICA – Povećani su smještajni kapaciteti u Koprivničko-križevačkoj županiji, javljaju iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. U 24 smještajne jedinice evidentirano je 637 kreveta što je u odnosu na 2015. porast od 8%, odnosno tada je bilo 589 kreveta. Razlog je u rastu privatne inicijative i otvaranju ruralnih kuća za odmor, seoskih domaćinstava i ostalih oblika nehotelskih pružanja usluga smještaja. Hoteli u Koprivničko-križevačkoj županiji raspolažu s 378 kreveta u 175 soba, 13 apartmana i dvije sobe za osobe s invaliditetom, dok su u ruralnim kućama i seoskim domaćinstvima 63 kreveta. Ostalih 196 kreveta, turisti mogu pronaći u prenoćištima, apartmanima i sobama za iznajmljivanje, lovačkim domovima i planinarskom domu u Podravini i Prigorju.

ČAKOVEC – Poziv za predlaganje projekata, odnosno programa udruga civilnog društva za financijsku potporu iz Proračuna Međimurske županije za ovu godinu objavljen je na službenim web stranicama županije. Svaka Udruga registrirana u Međimurju koja se bavi se područjem zdravstva, socijalne skrbi, humanitarnim djelatnostima, odgojem i obrazovanjem, promicanjem ljudskih prava i nacionalnih manjina, zaštitom okoliša i prirode, očuvanjem autohtonih vrsta, poljoprivredom i šumarstvom te unapređenjem kvalitete života ili drugim djelatnostima značajnim za stanovnike Međimurske županije, može prijaviti jedan projekt na ovaj natječaj. Rok za podnošenje prijava projekata je 10. ožujak.

loading