Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 08.02.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradilište nove dvorane kazališta “Gavella” ovog četvrtka, 8. veljače 2018.  obišao je  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi vrijednosti gotovo 9,5 milijuna kuna doprinijet će još boljem radu ovog zagrebačkog dramskog kazališta, istaknuo je zagrebački gradonačelnik. Radi se o prvoj kazališnoj dvorani koja se gradi u Zagrebu u proteklih nekoliko desetljeća. Radovi na rekonstrukciji i nadogradnji pokusne dvorane započeli su sredinom studenog prošle godine, te se gradi mala dvorana paralelno s velikom tako da će se ubuduće moći igrati dvije izvedbe u istoj večeri. Bit će to tkz. noćna scena Helios, a ovoj izgradnjom dolazi do poboljšanja prostornih, ljudskih, ali i organizacijskih kapaciteta Gavelle, rekao je ravnatelj Boris Svrtan. Završetak radova planiran je sredinom studenoga ove godine.

ZAGREB – Sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji, provedba Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, Programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje cijele Županije kao i Stanje realizacije projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ bile su teme radnog sastanka koji je ovog četvrtka, 8. veljače u Zagrebu održao župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića s gradonačelnicima i načelnicima. RVS Zagreb istok proglašen je strateškim državnim projektom čime će se njegova izgradnja krenuti sredinom godine, a Plan gospodarenja otpadom također se realizira prema Sporazumu potpisanim s Gradom Zagrebom, rekao je župan Kožić te naglasio kako će se ove godine sufinancirati kupnja udžbenika svim osnovnoškolcima. Za njih 25.500 u županijskom proračunu osigurano je 12 milijuna kuna, istaknuo je župan Kožić. Intenzivno se radi i na provedbi projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za cijelo područje županije.

VARAŽDIN – Trideset i dva milijuna kuna u ovom trenutku dug je države prema Varaždinskoj županiji temeljem sporazuma za sufinanciranje najamnina za ukupno 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno privatnog partnerstva. Osim toga, taj iznos iz mjeseca u mjesec raste, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Istodobno, u skladu s preporukom državnog odvjetništva da se spor riješi nagodbom, županija je poslala svoj tekst nagodbe, kojom se odriče kamata i sama podmiruje svoje dio sudskih troškova. S druge strane, unatoč vrlo decidiranim dogovorima, isti takav tekst nije upućen od strane Ministarstva obrazovanja ni nakon požurnice kaže župan Čačić. Unatoč svemu tome, razvojni projekt Varaždinske županije neće doći u pitanje, obećao je župan Radimir Čačić, spomenuvši čak 16 projekata vrijednih više od 173 milijuna kuna koji su već u realizaciji.

KOPRIVNICA – Sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2018. godini, dnevnog boravka u Križevcima te sufinanciranja smještaja u privatnim ustanovama potpisani su jutros, u četvrtak, 8. veljače 2018. godine u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Projekt pružanja pomoći u kući na ovaj se način u Koprivničko-križevačkoj županiji provodi već deset godina, kaže predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentina Čadavec dok župan Darko Koren podsjeća kako se projekt provodi u 20 općina te gradovima Križevci i Đurđevac, a tijekom ovih deset godina Koprivničko-križevačka županija izdvojila je sedam milijuna kuna, te općine i gradovi još dodatnih četiri milijuna. Koprivničko-križevačka županija za ove socijalne usluge izdvaja 1,3 milijuna kuna na godišnjoj razini.

ZAGREB – Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu zastupnici zagrebačke  Gradske skupštine prihvatili su 30. siječnja. Odluka propisuje način pružanja usluge, kriterije obračuna, veličine spremnika, učestalost odvoza otpada prema područjima, cijene javne usluge i novčane kazne, a  primjenjivat će se od četvrtka, 8. veljače.

KOPRIVNICA – Koprivnica će biti projektno usmjeren grad i usmjeren na provođenje brojnih projekata, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić. Koprivnička gradska uprava u narednom razdoblju stoga želi s predstavnicima Županije pronaći zajednički jezik oko dva dugogodišnja bitna projekta: izgradnje nove Obrtničke škole i daljnjeg razvoja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica.

ZAGREB – Promocija kulturne baštine i turističke ponude Međimurja održat će se povodom Europske godine kulturne baštine u Zagrebu od 9. do 13. veljače. Promocija će se održati u Hrvatskoj kući – Materina priča, tradicijski uređenom izložbenom prostoru u Preradovićevoj 31, pod nazivom – „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“… Već ju otvorenim srcem Međimurje daruje! U trajanju od pet dana svi ljubitelji kulture i tradicije moći će se upoznati potencijal Međimurja i njezine raznolike ponude.

ZABOK – “Dobro biram – Volontiram!”, natječaj kojeg provodi Mreža udruga Zagor u partnerstvu s nekoliko osnovnih škola i Društvom „Naša djeca“ Zabok, objavljen je za učenike osnovnih škola s područja Krapinsko-zagorske županije. Cilj Natječaja je prikazati volontiranje kao društveno korisno, kako za djecu i mlade, tako i za cjelokupnu zajednicu kroz literarni izričaj te se pozivaju svi zainteresirani učenici osnovnih škola da napišu i pošalju po jedan kratki autorski tekst o volontiranju. Sve informacije nalaze se na internetskoj stranici Mreže udruge Zagor, a prijave traju do 7. ožujka 2018. godine.

ČAKOVEC- Projekt „SUKUS- Srednjoškolci u Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima“, kojeg je Međimurska županija osmislila i zajedno s partnerom Maticom Hrvatskom- ogranak Čakovec kandidirala na natječaj Ministarstva kulture i ostvarila europska bespovratna sredstva za njega u iznosu od gotovo 700 tisuća kuna, predstavljen je jučer, 07. veljače 2018. godine, u Čakovcu. Radi se o projektu koji je usmjeren na rješavanje problema ograničenog sudjelovanja srednjoškolaca iz Međimurske županije u kulturno-umjetničkim sadržajima. U projekt je uključeno 50 međimurskih srednjoškolaca koji borave u učeničkim domovima a kroz godinu će sudjelovati u kulturno- umjetničkim radionicama iz šest područja: fotografije, plesa, kreativnog pisanja, DJ glazbe, sviranja i pjevanja.

VARAŽDIN- Projekt „Zajedništvo ljubavi – senzibilizacija mladih za osobe s invaliditetom“, odvija se do sutra, 9. veljače 2018. godine, u prostorijama Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u Ludbregu. U projektu sudjeluje 20 srednjoškolaca i dvoje profesora Druge gimnazije u Varaždinu, dva gosta iz Njemačke, tri osobe s intelektualnim teškoćama, te nositelji projekta Ivana Peček, Anika Sačić i Leonardo Šardi. Projektni tjedan realizira se uz pomoć zaklade socioMovens, sastavnice Socijalnog instituta Kommende Dortmund nadbiskupije Paderborn u Njemačkoj. Sudionici se upoznaju s različitim ustanovama i udrugama koje brinu o osobama s invaliditetom na području Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije. Osim Ludbrega, Koprivnice, Zagreba, Gornje Bistre i Lobora,  sutra,  zadnjeg dana projekta,  sudionici će posjetiti Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske Županije u Čakovcu te Caritasov dom i zajednicu Cenacolo u Varaždinu.

loading