Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.02.2019.

Posted in Vijesti

ZABOK – Predstavljanje uspješnih projekata te promidžba Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine, održana je danas, 8. veljače 2019. godine u Zaboku. Među predstavljenim projektima bili su i projekt Regenerator u Zaboku, obnova dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici te uređenje dvorca Novi Dvori u Zaprešiću. Ovo događanje organizirali su Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, u suradnji s Krapinsko – zagorskom i Zagrebačkom županijom. Na predstavljanju su sudjelovali, između ostalih i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, gradonačelnici Zaprešića i Donje Stubice Željko Turk i Nikola Gospočić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika, pročelnica Sanja Jerković i ostali. Inače, urbana aglomeracija Zagreb ustrojena je 2016. godine. Obuhvaća Grad Zagreb kao središte aglomeracije te još 29 gradova i općina – 7 s područja Krapinsko-zagorske i 22 s  područja Zagrebačke županije.

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u petak, 8. veljače 2019. godine je u palači Dverce na Gornjem gradu primio izaslanstvo crnogorskog grada Podgorice, predvođeno gradonačelnikom Ivanom Vukovićem i veleposlanikom Crne Gore u Hrvatskoj Borom Vučinićem. Tema razgovora bila je nastavak suradnje dvaju gradova na gospodarskom, turističkom i kulturnom području.  – Suradnja dviju zemalja je izuzetno dobra i nadam se da ćemo uskoro potpisati i Povelju prijateljstva i razumijevanja između Zagreba i Podgorice, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković dodao je da je sa svojim izaslanstvom zainteresiran i za suradnju i razmjenu iskustva koja se tiču komunalnih tema, turizma i Adventa u Zagrebu i drugih kulturnih događanja. Inače, crnogorsko izaslanstvo boravi u Zagrebu u sklopu manifestacije Dani Crne Gore u Zagrebu koja traje do srijede, 13. veljače.

ČAKOVEC – U okviru novog programa pod nazivom „MeetUS“, diplomate i  djelatnike Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, na čelu s Matthewom J. Garretom primio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo što je projekt krenuo upravo u Međimurju koje je predvodnik brojnih pozitivnih trendova, poglavito na području gospodarstva i novih tehnologija. – Najviše ulažemo u obrazovanje jer to smatramo najsigurnijim i najboljim ulogom za bolju budućnost naših stanovnika – rekao je župan Posavec i dodao da je Međimurje izrazito otvorena sredina koju uz ljude visokih radnih i moralnih osobina krase i prelijepa priroda i bogato povijesno nasljeđe te je u službeni  posjet pozvao veleposlanika Roberta W. Kohorsta.  Matthew Garret kazao je da Međimurska županija nije slučajno prva regija koju posjećuju u okviru novoga “MeetUS” programa Veleposlanstva, ocijenivši investicijsku klimu u Međimurju iznimno pozitivnom. Djelatnici Veleposlanstva SAD-a posjetili su i gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu gdje su se susreli sa učenicima i djelatnicima s kojima su razgovarali  o razlikama i sličnostima dviju kultura, obrazovnog sustava te svakodnevnom životu mladih.VARAŽDIN – 28. obljetnicu SDP-a Varaždinske županije, u nazočnosti čelništva stranke i predsjednika  Davora Bernardića, obilježilo je 300-tinjak članova predvođenih predsjednicom ŽO Barbarom Antolić Vupora u petak, 08. veljače 2019. godine. Postigli smo rodni paritet, u prošloj smo godini predstavili plan za povećanje plaća, rast mirovina, plan za bolje zdravstvo, bez dugova i bez dugih lista čekanja, plan za zaustavljanje dužničkog ropstva. Želimo zaustaviti egzodus mladih ljudi, otvoriti prostor ljudskih sloboda, a borba protiv nejednakosti potrebnija je našoj zemlji nego ikada.  Hrvatska može postati bolja zemlja za sve građane, a ne samo odabrane, Hrvatska koja je potpuno ravnopravna u EU, rekao je u Varaždinu Davor Bernardić. Imamo najbolje kandidate na listi za europske izbore, imamo najbolji program, najbolje EU parlamentarce i sve preduvjete da ostvarimo uspjeh na ovim izborima. Snaga SDP-a nije u dubini našeg džepa, davanju lažnih obećanja, snaga je istina, a to su naši ljudi i naše vrijednosti za koje se borimo, među kojima izdvajam jednakost, pravednost i slobodu, izjavio je predstavljajući dio kandidata SDP-a za predstojeće izbore Davor Bernardić.

ZAGREB – Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ ponovno je građanima otvorila vrata besplatne škole nepušenja. Radi se o  programu u kojem se putem edukativno-psihoterapijskog pristupa, maloj grupi polaznika pomaže u odvikavanju od pušenja. Stručni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra. Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci, s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci. Škola ukupno traje tri mjeseca. Grupe su otvorenog tipa, za njih nije potrebna uputnica, niti ikakvo mišljenje liječnika. Svi zainteresirani građani koji žele biti polaznici “Škole nepušenja“ koja se održava u Dukljaninovoj 3, mogu se prijaviti pozivom na broj telefona 01/455-02299.

ZAGREB – Gradska četvrt Novi Zagreb istok ima mobilnu aplikaciju. Njome je omogućeno informiranje građana o događanjima i novostima, tu je interaktivna karta, kao i knjižnica u kojoj će biti dostupne e-knjige i dokumenti poput odluka za javnost gradskog vijeća i mjesnog odbora. Također ima opciju chata, gdje se mogu slati zahtjevi, pohvale ili kritike vezane uz naselja te četvrti.

ZABOK/BRESTOVEC OREHOVIČKI – Više od 700 učenika u dva dana u Zaboku i Brestovcu Orehovičkom imalo je priliku pogledati glazbeno-scenski prikaz „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“. U Zaboku se učenicima i mnogobrojnim posjetiteljima obratio se predsjednik udruge Dragovoljaca i Veterana domovinskog rata ogranka Zabok Josip Horvatin, a u Brestovcu Orehovičkom Stjepan Jaković, tajnik udruge Dragovoljaca i Veterana domovinskog rata Bedekovčina. Predstava je do sada izvedena 167 puta u Hrvatskoj i inozemstvu, u izvedbi je sudjelovalo više tisuća izvođača, među kojima su i djeca – folklorni sastavi, klape, pjevački zborovi i glazbeni orkestri, baletne i dramske skupine. Namijenjena je školskoj djeci, studentima i mladima a vidjelo ju je više od 80.000 gledatelja u zemlji i svijetu – podaci su koje iznose organizatori predstave.

VARAŽDIN – Učenici Strojarske i prometne škole u Varaždinu, koji se školuju za vozača motornih vozila, praktičnu nastavu od sada će obavljati u novom teretnom vozilu C kategorije. Vozilo je vrijedno 630.000 kuna, a njegovu nabavu je s 400.000 kuna financirala Varaždinska županija, dok je preostalih 230.000 kuna osigurala sama škola. Novi kamion predstavljen je županu Radimiru Čačiću, njegovom zamjeniku Tomislavu Paljaku, pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđeku te predstavnicima PU varaždinske i drugima.- Prema kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Strojarska i prometna škola u Varaždinu je prva škola u regiji i treća u Hrvatskoj, dok je u sektoru prometa i logistike najbolja u cijeloj Hrvatskoj. Imaju 800-tinjak učenika, 90-ak nastavnika i tri suradnika u nastavi, a Županija je s 400.000 kuna pomogla i da imaju na čemu educirati buduće vozače.– istaknuo je župan Radimir Čačić.

BRAČAK – Dobra priča i uspješno poslovanje Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske predstavljeni su danas na konferenciji za medije u dvorcu Bračak, na kojoj su govorili ravnatelj REGEE Julije Domac i župan Krapinsko-zagorske  županije Željko Kolar. REGEA, jedna od tri najbolje energetske korporacije u Europi, je u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom u 2018. godini sudjelovala u energetskoj obnovi škola, provodi investicijski ciklus Newlight vrijedan 155 milijuna kuna, a sve županijske škole i zdravstvene ustanove imaju objedinjenu nabavu plina i struje koja  nosi uštedu od više od 4 milijuna kuna, istaknuo je župan Željko Kolar. U ovom trenutku REGEA provodi 20 europskih projekata, a protekle je godine u dvorcu Bračak održano 59 događanja te je kroz njega prošlo 4 tisuće ljudi. Jedan od ključnih projekata ove godine je i fotonaponska elektrana na krovu bolnice Bračak, najavio je ravnatelj Julije Domac.

 

 

 

ZAGREB – Najbolji svjetski hrvači u grčko-rimskom stilu ovog vikenda, 09. i 10. veljače, odmjerit će snage u Zagrebu na šestom izdanju Međunarodnog hrvačkog turnira Zagreb Open Grand Prix. Riječ je o jednom od četiri najjačih svjetskih turnira na kojem će nastupiti oko 250 hrvača iz 25 zemalja. Kvalifikacijske i eliminacijske borbe počinju u subotu u 10:30, u nedjelju od 10:30 na rasporedu je repasaž i borbe za brončana odličja, a finalne borbe počinju u 17,30 sati. Ulaz na borbe je besplatan, a organizatori su za posjetitelje pripremili navijačke rekvizite a najvatreniji navijači će podijeliti nagradni fond od 20 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Održana je prva koordinacija s predsjednicima konstituiranih Vijeća mjesnih odbora na području Grada Koprivnice koju je sazvao gradonačelnik Mišel Jakšić. Sastanku se odazvalo svih 18 predsjednika Mjesnih odbora koji su imali priliku iznijeti svoje inicijalne planove i prijedloge uz projekte u njihovim mjesnim odborima. Osvrnuli su se na sve ono što je od planiranih aktivnosti u pojedinom mjestu realizirano te ukazali na potrebe za određenim radovima i popravcima u sklopu programa komunalnog i investicijskog održavanja.

ČAKOVEC – Povodom raspisivanja natječaja za objavljivanje knjiga u biblioteci „Insula“ danas, 08. veljače, je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije na kojoj su novosti i propozicije natječaja predstavili urednik biblioteke „Insula“ Miroslav Gakić i pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec. Naime, Grad Čakovec jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima svoju biblioteku te u njoj kontinuirano izdaje nova djela. Riječ je o projektu pokrenutom prije 16 godina pa se ova biblioteka može pohvaliti s 48 knjiga međimurskih autora među kojima je najpoznatije ime Kristijana Novaka koji je tu objavio svoju knjigu „Obješeni“, napomenuo je urednik biblioteke Miroslav Gakić, rekavši kako je ove godine u planu izdanje četiriju knjiga. Kategorije su proza, poezija, dramski tekst te znanstveni ili publicistički tekst. Rukopisi se predaju na adresu Grada Čakovca, u pet primjeraka, a prijaviti se mogu autori s područja Međimurske županije, napominje pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec. Natječaj je otvoren do 1. travnja 2019. godine. Inače, za potrebe biblioteke „Insula“ u proračunu grada Čakovca na godišnjoj je razini osigurano 150 tisuća kuna.

KRAŠIĆ – Svečano obilježavanje Stepinčeva i 59. godišnjice smrti Blaženog kardinala Alojzija Stepinca održat će se u nedjelju, 10. veljače 2019. godine  od 10,30 sati svečanim misnim slavljem nakon čega će u 12,15 sati će biti položeno cvijeće ispred kipa kardinala Stepinca. Ujedno, svečana sjednica Općinskog vijeća počinje od 13,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanosti će prisustvovati zamjenica župana Nadica Žužak.

loading