Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.03.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Na današnji Međunarodni dan žena, čelni ljudi Krapinsko-zagorske županije obilaze tvrtke na području županije u kojima je zaposleno najviše žena kako bi im čestitali njihov dan. Nisu zaobišli ni studio Radija Kaj u Krapini gdje su čestitali kolegicama Biserki Jakšić, Katarini Špoljar i Gordani Tepuš, koje su zatekli u informativnoj redakciji, gdje ih je snimio naš šef tehnike Mario Inkret..

ZAPREŠIĆ – Aktualna gradilišta na kojima se gradi i uređuje nekoliko kapitalnih objekata ukupne vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna danas je  na području grada Zaprešića obišao gradonačelnik Željko Turk. – Svakih 4 do 5 godina Zaprešić ima novi ciklus izgradnje i uređenja kapitalnih objekata, a sada je to dogradnja OŠ Kupljenovo, vrijednosti gotovo 20 milijuna kuna, zatim se gradi nova kuglana, kraj zaprešićke Srednje škola, vrijednosti 9 milijuna kuna, a  koja će biti gotovo do rujna. Do svibnja će biti završeno uređenje Trga  dr Franje Tuđmana čiji radovi također iznose 9 milijuna. Poseban segment je uređenje Novih dvora Jelačićevih za koje se priprema prostorno planska dokumentacija, a  u sklopu kojih se uređuje Vršilnica također s iznosom od 9 milijuna kuna. Tako Zaprešić dobiva svoje novo lice sjevernog i središnjeg dijela grada, ističe zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Ono čime je nezadovoljan je dinamika radova na izgradnji južne obilaznice grada Zaprešića.

ZAGREB – Kongres poduzetnica jugoistočne Europe,  na kojem sudjeluje 650 sudionika iz 9 zemalja jugoistočne Europe, od Slovenije do Bugarske  danas se održava u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Radi se o najvećem skupu žena poduzetnica koje će tijekom dana imati niz predavanja, edukacija i treninga te panel diskusija o ravnopravnosti i osnaživanju položaja  žena u poslovnom, društvenom i socijalnom kontekstu. Hrvatska je lider ženskog poduzetništva u regiji, s obzirom da žene poduzetnice čine 30% hrvatskog poduzetništva u odnosnu na 2007. godinu kada je to bilo 7%, istaknula je u ime organizatora voditeljica Centra Sanela Dropulić. Inače, prema podacima UN-a  svjetski treb pokazuje da žene danas zarađuju 24% manje od muškaraca za isti posao. Jednodnevni kongres najveće je poslovno okupljanje poduzetnica ovog dijela  Europe koji je organizirao  Grad Zagreb i Virtualni ženski poduzetnički centar, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana žena, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je čestitku sugrađankama u kojoj je između  ostaloga istaknuo kako ni danas ne smijemo zaboraviti da, unatoč mnogim dosegnutim društvenim i civilizacijskim standardima, treba poštivati načelo ravnopravnosti kako u svakodnevnom tako i u javnome i političkom životu. Upravo zato Bandić je pozvao da se kaže „dosta“ diskriminaciji i nasilju nad ženama jer kako ističe, uspješno društvo temelji se na poštivanju dostojanstva svakog čovjeka.

KRIŽEVCI – Gradu Križevcima odobren je još jedan projekt iz EU fondova. Ovoga puta radi se o projektu izgradnje i uređenja  4,35 kilometara pješačko-biciklističkih staza kroz grad koje se nadovezuju na postojeće biciklističke staze od željezničke stanice do križevačkog gradskog groblja. Vrijednost projekta Cyclo-Net je 12,1 milijuna kuna, od čega proračun Grada Križevaca iznosi 50%, odnosno 6,080 milijuna kuna u čemu grad sudjeluje s 15% dok su ostalo bespovratna sredstva Europske unije, a ostatak je udio mađarskih partnera. Tako će pješačko-biciklističke staze među ostalim biti izgrađene kroz novooformljenu ulicu Franje Tuđmana u prostoru nekadašnje vojarne, zatim kroz Ulicu branitelja Hrvatske, Smičiklasovu te Franje Račkoga i Markovićevu ulicu. Projektom će se izgraditi biciklistički most u Gundulićevoj na potoku Vrtlin te nastavak ceste na Ratarni od vidikovca do Potočke ulice kao i nekoliko odmorišta, koja će se opremiti i posvetiti znamenitim ličnostima iz križevačke povijesti, kao što je i započeto prethodnim projektom „BA biking“.

VARAŽDIN – U sklopu Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za sufinanciranje energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, Varaždinska županija, u suradnji s sa školama kojima je osnivač i Agencijom za razvoj Varaždinske županije prijavila je 3 projekta energetske obnove škola s područja županije. Riječ je o projektima energetske obnove Osnovne škole Franje Serta Bednja, Osnovne škole Veliki Bukovec te Srednje škole Novi Marof, ukupne vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna.

ZAGREB – Javni poziv za predlaganja programa javnih potreba u kulturi objavljen je na mrežnoj stranici Zagrebačke županije. Prijedlozi programa, za što je županija ukupno osigurala 3 milijuna 258 tisuća kuna  primaju se do 3. travnja.Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zatim za amaterizam u kulturi, zaštitu kulturnih dobara te za manifestacije u kulturi.Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine.

KRAPINA – Dopis Hrvatskim cestama, vezano uz nužnu hitnu obnovu dionice državne ceste na potezu od Konjščine do Zlatar Bistrice uputio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Naime ta je dionica uništena zbog pojačanog prijevoza građevinskog materijala teškim teretnim vozilima zbog izgradnje III. faze Brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok, dionica Zlatar Bistrica – Bedekovčina, – Projektna dokumentacija za obnovu navedene dionice je u izradi te se ovih dana očekuje dobivanje lokacijske dozvole. Potom slijedi upis u katastar, traženje suglasnosti i potvrda na glavni projekt te zahtjev za građevinsku dozvolu, koja bi se mogla ishoditi krajem ljeta – stoji u odgovoru direktora HC-a Josipa Škorića. No, pošto će se sporna dionica zbog izgradnje brze ceste pojačano koristiti kroz cijelu 2017. godinu, pokretanje postupka nabave radova za kompletnu rekonstrukciju planira se tek na jesen, navedeno je u odgovoru iz HC-a.

ČAKOVEC – Poziv za predlaganje projekata, odnosno programa udruga civilnog društva za financijsku potporu iz Proračuna Međimurske županije za ovu godinu nalazi se na službenim web stranicama županije. Svaka Udruga registrirana u Međimurju koja se bavi se područjem zdravstva, socijalne skrbi, humanitarnim djelatnostima, odgojem i obrazovanjem, promicanjem ljudskih prava i nacionalnih manjina, zaštitom okoliša i prirode, očuvanjem autohtonih vrsta, poljoprivredom i šumarstvom te unapređenjem kvalitete života ili drugim djelatnostima značajnim za stanovnike Međimurske županije, može prijaviti jedan projekt na ovaj natječaj. Rok za podnošenje prijava projekata je petak, 10. ožujka.

loading