Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – „Ako želite da se o nečemu priča, recite muškarcu; ako želite da se nešto napravi, recite ženi“, riječi su to bivše predsjednice britanske vlade Margaret Thatcher sa kojima je započeo danas, 8. ožujka 2018. godine Kongres poduzetnica u Zagrebu. Više od sedamdeset poduzetnica i poduzetnika iz Hrvatske i jugoistočne Europe predstavlja svoje poslovne aktivnosti, proizvodnje ili pružanja usluga na drugom po redu Poduzetničkom sajmu Kongresa poduzetnica koji se kao sastavni dio kongresa donosi obilje sadržaja na najvećoj poslovnoj manifestaciji koja okuplja žene u poduzetništvu ovog dijela Europe. Ovogodišnji Poduzetnički sajam po prvi puta će hrvatskom, ali i regionalnom tržištu predstaviti desetak premijernih proizvoda i usluga žena u poduzetništvu, koje su izabrale upravo 08. ožujka, kako bi označile početak prodaje i promocije svojih poslovnih projekata. Zanimljiva predavanja održat će između ostalih i poduzetnica iz Berlina Marie-Luise Dott, a okupljene uspješne žene imat će priliku sudjelovati i u „Business speed dating“. Među sudionicima Kongresa su pomoćnica ministrice gospodarstva Ana Mandac, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i predsjednik Zajednice hrvatskih županija Goran Pauk.

ZAGREB – Zagrebački SDP najavio je danas, 8. ožujka 2018. godine kako će na dnevni red iduće sjednice Gradske skupštine staviti prijedlog pristupanja Grada Zagreba Europskoj povelji o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. Svrha Povelje je ravnopravnost na svim razinama odlučivanja, uklanjanje svih rodnih stereotipa i uspostavljanje mehanizama mjerenja implementacije politike ravnopravnosti donošenjem Akcijskog plana. Zagrebački SDP ujedno predlaže i uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb. Prema prijedlogu zagrebačkog SDP-a, Građanski odgoj i obrazovanje uveo bi se u sve pete i šeste razrede osnovnih škola najkasnije do početka školske godine 2019./2020.

ČAKOVEC – Prva sjednica Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije održana je danas u Velikoj vijećnici Međimurske županije.ZAGREB – Javnozdravstvena akcija Dan narcisa bit će održana u subotu, 24. ožujka na zagrebačkom Zrinjevcu od 10,00 do 14,00 sati. Javnozdravstvenu akciju te ovogodišnji izazov Budimo zajedno – Utrka fajterica- Čini pravu stvar, uz udrugu SVE za NJU podržavaju brojne  organizacije kao i poznate javne osobe, uz sudjelovanje žena oboljelih  od raka. Cilj je educirati, družiti se i dati podršku oboljelima, rekla je potpredsjednica Udruge i voditeljica Centra za psihološku potporu Ljiljana Vukota. Ovim događanjem daje se podrška Nacionalnom programu prevencije, jer kako je rekla Andrea Šupe Parun iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, preventivnim pregledom  u 70% slučajeva bolest se otkrije u početnoj fazi, čime je veća vjerojatnost izlječenja. Uz to od ovog četvrtka, 8. ožujka  otvorena je  prva digitalna platforma za  doniranje naziva Čini pravu stvar s ciljem prikupljanja sredstva za rad Udruge i Centra. Inače, godišnje u Hrvatskoj je oko 2.600 novooboljelih žena, a prosječno svaka deseta žena oboli od raka dojke.

VARAŽDIN – Međunarodni Dan žena tradicionalno je obilježen u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždinske županije, a priredbi su među ostalima prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, i predsjednik Saveza umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Vladimir Kozjak. Prigodan program pripremili su i izveli korisnici Doma i članovi Kluba za starije osobe Varaždin. Župan Čačić najavio je energetsku obnovu zgrade Doma, a posebno uvođenje klima uređaja  u sve prostorije, prilagodbu liftova , zamjenu radijatora, uvođenje solarnih elektrana na krovu te ostale radove koji će podići kvalitetu života korisnika Doma. Vrijednost projekta je više od 28 milijuna kuna, što je drugi najveći projekt energetske obnove  u Varaždinskoj županiji.

KRAPINA – U obilježavanje Međunarodnog dana žena i ove su se godine uključili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek, koji od ranih jutarnjih sati, uz čestitku povodom Dana žena, dijele ruže radnicama u tvrtkama na području županije, gdje su uglavnom zaposlene žene. – Podjela ruža, odnosno cvijeća za Dan žena bila je pomalo zaboravljena, no već nekoliko godina Županija pokušava ponovno popularizirati tu gestu i posjetiti što veći broj žena u raznim tvrtkama, ističe župan Željko Kolar te naglašava kako je ove godine županija za podjelu osigurala dvije tisuće ruža.

KRAPINA – Rezultate projekta „Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima“ kojim Vlada Republike Hrvatske utvrđuje smjernice za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada predstavio je danas, 08. ožujka 2018. godine, u Krapini državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Projektom je za ovu školsku godinu dodijeljeno 2389 stipendija u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna. – Cilj nam je s jedne strane potaknuti gospodarstvo i ukazati na stvarne potrebe na tržištu rada, a druge strane, potaknuti učenike i roditelje koji upisuju djecu u škole da upišu strukovna zanimanja – rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Učenicima koji se školuju za strukovna zanimanja u Krapinsko-zagorskoj županiji od 2014. do 2017. godine odobreno je ukupno 297 stipendija u vrijednosti od 2,592 milijuna kuna.

KRAPINA – Krapinski informatički klub KRIK dobitnik je najviše nagrade u Tehničkoj kulturi Faust Vrančić. Nagradu su u ministarstvu znanosti i obrazovanja preuzeli predsjednik KRIK-a Stjepan Šalković, te članovi Bojan Podgajski i Alen Spiegl. Dodijeljena je udruzi za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih, te za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike. Obrazovanje djece, mladih i građana u području informatike u žarištu je djelovanja udruge. U 19 godina rada ostvarena je izvrsna suradnja s školama, organizacijama, udrugama i pojedincima. U klubu se nadareni mladi informatičari pripremaju za školska, županijska i državna natjecanja u programiranju i robotici. Osobit je doprinos kluba u organizaciji tradicionalne Zimske škole informatike, koja se već 18 godina organizira u suradnji s Hrvatskim savezom informatičara i Srednjom školom Krapina.

KOPRIVNICA – U sklopu otvorenog Natječaja za predlaganje programa, odnosno projekata udruga od interesa za Koprivničko-križevačku županiju, Županija je započela s održavanjem radionica namijenjenih predstavnicima udruga kako bi im se olakšalo prijavljivanje programa i projekata. Održane su radionice za udruge proizašle iz Domovinskoga rada, područja zdravstva i brige o osobama s invaliditetom te udruge iz područja brige o djeci i mladima. Sudionike radionica je pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić. Radionice se održavaju i danas i sutra za udruge iz područja brige o starijim osobama, odnosno udruge žena i iz ostalih područja, a svima njima na raspolaganju je 650 tisuća kuna u županijskom proračunu.

ZAGREB – Na užem gradskom području Zagreba i Sesveta u 2017. godini PU zagrebačka zabilježila je 15.360 kaznenih djela, 8.382 prometne nesreće,19.086 prekršaja iz područja javnog reda i mira.Policija naglašava kako je zabilježen najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti RH-a, a što se odnosi i  na sve vrste kriminaliteta. Podaci pokazuju kako je u četvrtoj, petoj i šestoj policijskoj postaji došlo do povećanja kaznenih djela, odnosno na području Maksimira, Medveščaka i Novog Zagreba.

ZAGREB – Zagrebačka županija objavila je javni natječaj za dodjelu 2,2 milijuna kuna za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog značenja na području županije u ovoj godini. Prijave se podnose do 5. travnja 2018. godine. Prijaviti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije te ustanove, čija je djelatnost briga za djecu s posebnim potrebama. Program i projekt koji provodi udruga ili druga neprofitna organizacija mora obuhvaćati osobe s prebivalištem na području županije, biti besplatan za korisnike kojima je namijenjen, a njegovo provođenje ne smije trajati dulje od 12 mjeseci. Financijska potpora za pojedini program/projekt može biti odobrena u iznosu od najmanje 5.000 do najviše 200.000 kuna, a može se prijaviti samo jedan program/projekt. Upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije.

loading