Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.03.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Ruže i dobre želje podijeljene su danas, 8. ožujka 2019. godine zaposlenicama tvrtki na području Krapinsko-zagorske županije koja se i ove godine aktivno uključila u obilježavanje Međunarodnog dana žena. Župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko-Ferek Jambrek od ranog jutra su obilazili tvrtke kako bi zaposlenicama razveselili dan sa ovim malim znakom pažnje, a posjetili su i Županijsku uprave za ceste, Zagorsku razvojnu agenciju, Poduzetnički centar, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i REGEA-u. – Žene bi trebale biti ravnopravne u društvu zbog svojih sposobnosti, znanja i ambicije te trebamo raditi da svijest o tome padne na plodno to i postane dio svakodnevnice – istaknuo je župan Kolar.

ZAGREB – Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te u suradnji s Hrvatskom zajednicom Županija, u petak, 8. ožujka 2019. godine u Zagrebu je održan Kongres poduzetnica koji je okupio iznimno veliki broj žena u poduzetništvu. Na skupu su dodijeljene i povelje “Županija – prijatelj ženskog poduzetništva” koje su, među ostalima primile i tri sjeverne županije, a primile su ih zamjenice župana Međimurske i Krapinsko-zagorske županije Sandra Herman i Jasna Petek te posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević. Kongresu su prisustvovali i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić , župan Šibensko–kninske županije, ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk te mnogi drugi.

ZAGREB/KUMROVEC – Odluku o prodaji nekadašnje političke škole u Kumrovcu, odnosno hotela Zagorje, na današnjoj sjednici, 08. ožujka 2019. godine, donijela je Vlada RH, objavio je tjednik Lider. Prodaja će se obaviti javnim prikupljanjem ponuda, a početna cijena je 11,96 milijuna kuna. Riječ je o građevini koja je, kako je rekao ministar državne imovine Goran Marić, propadala 30 godina. Nekoliko puta politička škola u Kumrovcu već je prodavana, i u tim postupcima bilo je iskaza interesa, ali ne i obvezujućih ponuda. S obzirom da je izvan uporabe dugi niz godina, nekretnina nije održavana, devastirana je i u prilično lošem stanju. Inače, objekt je tlocrtne površine 5.901 metara četvornih, ukupne  građevinske bruto površine 11.310 metara četvornih raspoređene na četiri etaže. Na 3.429 metara četvornih su smještajni kapaciteti, 3.089 metara četvornih su komunikacije i zajednički prostori, te na 1.552 metra četvorna restoran i drugi ugostiteljski sadržaji. Objekt sadrži i bazen i welnes veličine 578 metara četvornih, 546 metara četvornih velik kongresni centar, dok je na 1.389 metara četvornih prostor za sport i zdravstveni program.

VRBOVEC – Više od 40 godina stara zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu u potpunosti je energetski obnovljena. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 3,1 milijun kuna a obuhvatio je kompletnu zamjenu vanjske ovojnice te toplinsku izolaciju stropa prema tavanu, ugrađen je moderan i štedljiv sustav za grijanje, a postojeća rasvjeta zamijenjena je novim energetski učinkovitim sustavom LED žarulja. „Manji su troškovi za grijanje za 60 posto, a za rasvjetu 55 posto što nam omogućava da ta sredstva koja smo do sada trošili za režije prenamijenimo za nabavu medicinske opreme kako bi podigli kvalitetu usluge u Domovima zdravlja“, naglasio je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić koji je iz prve ruke provjerio obavljene radove na Zgradi Doma zdravlja Vrbovec. Energetska obnova sufinancirana je sredstvima iz europskih fondova.

ZAGREB – Zagrebačka županija će sa 70.000 kuna financirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Program će provoditi dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije,  a telefonske rezervacije termina su obavezne. Idućeg tjedna pregledi će biti u ponedjeljak, 11. ožujka u Kupljenovom, te u  utorak, 12. ožujka u Velikoj Gorici. Detaljan raspored dostupan je na službenoj Internet stranici Županije. Inače, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

KOPRIVNICA – Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije održan je sastanak s Predsjedništvom Hrvatske zajednice općina na temu problematike eksploatacije energetskih i neenergetskih mineralnih sirovina. Sudionici sastanka koje su predvodili domaćin župan Darko Koren i predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević, jednoglasno su zaključili kako lokalna zajednica trpi materijalne štete na fizičkoj infrastrukturi, te kako je ukupan održivi razvoj usporen zbog nedostatnih izvora iz rudnih renti. Župan Koren je naglasio, kako je u siječnju ove godine uputio dopis Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kojim se predlaže promjena postojeće Uredbe o novčanoj naknadi na način da se ukupna naknada od 10% dijeli u omjerima: 60% u korist općina i gradova, 35% u korist Županije te 5% državi troškove za provođenje Zakona. Predsjedništvo Hrvatske zajednice općina podržalo je takav prijedlog te će se pridružiti toj inicijativi.

VARAŽDIN – Umirovljenice, radnice, žene slabijeg imovinskog stanja te  žene koje rade u teškim uvjetima rada, Varaždinska županija i njeno Povjerenstvo za ravnopravnost spolova počastili su za Dan žena kazališnom predstavom  „Sve u 3“ u izvedbi Kerekesh teatra. Prije početka predstave, čestitke svim ženama uputio je zamjenik župana Tomislav Paljak. – Ova predstava je poklon i znak pažnje koji Županija daruje ženama. Predstava povodom Dana žena je naša tradicija koja je jako dobro prihvaćena, jer smijeha i veselja nikad dovoljno – rekao je zamjenik župana Paljak.

ZABOK – Povodom Dana žena Velika galerija Grada Zaboka predstavlja dvije likovne umjetnice, Klanjčanke, koje žene tematiziraju svaka na svoj način. Slikarica Maja Vukina Bogović izlaže tajanstvene aktove sa ženskim osjećajima i stanjima, a Mateja Babić prikazuje ženu kao borca za sebe, a time generalno i za pravdu i slobodu, prodornim izričajem poput pamfleta, koristeći naturalističku ekspresiju i slovo kao motiv. Izložbu su u petak, 8. ožujka 2019. godine otvorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek .

ČAKOVEC – Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” u suradnji s Gradom Čakovcem i Turističkom zajednicom Grada Čakovca organizira dvodnevnu izložbu ručnih radova u Domu sindikata Čakovec. Izložba je otvorena u petak, 8. ožujka 2019. godine, a zatvara se u  subotu, 9. ožujka u 18,00 sati.

loading