Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 08.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  U zgradi Gradske uprave ovog ponedjeljka, 8. travnja 2019. godine predstavljene su aktivnosti kojima Grad Zagreb potiče djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi na odvojeno prikupljanje otpada te edukativno-zabavni program na Zrinjevcu za djecu i roditelje kao i novi spremnici za odvajanje otpada u obliku životinja koji će biti postavljeni u dječjim vrtićima. Radi se o tri spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, papira, plastike i biološkog otpada, koji su osmišljeni da na zabavan i edukativan način te poštujući sve sigurnosne mjere budu zanimljiv predškolcima.  Dio je to Plana izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Zagreba kojim se djeca od najranije dobi uče odgovornom ponašanju prema prirodi. – Podjela spremnika u 125 vrtića počinje ovog petka, 12. travnja kada je u parku Zrinjevac organiziran i zabavno edukativni program za djecu i roditelje od 10,00 do 12,00 sati, te ih pozivamo da se druže sa ZGOGOSima jer oni najbolje znaju kako postupati sa smećem, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB/KOPRIVNICA – Kako bi razgovarali o problematici eksploatacije energetskih i neenergetskih mineralnih sirovina, s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom sastali su se koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota. Koprivničko-križevačka županija traži već nekoliko godina izmjene Uredbe o naknadi za istraživanja te predlaže da se 10 % ukupne naknade za pridobivene mineralne sirovine dijeli u omjerima 65 % u koristi jedinica lokalne samouprave, 30 % u korist županije, a 5 % državi za troškove provođenja Zakona. Koprivničko-križevačka je županija u tri godine s 30 pala na 18 milijuna kuna naknade, a na sastanku s ministrom Horvatom dogovoren je i novi sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

ZAGREB – Danas na Svjetski dan Roma, sedmoj generaciji učenika srednjih škola i studenata romske nacionalne manjine dodijeljene su stipendije Grada Zagreba. Riječ je o 77 stipendija, 72 za srednjoškolce i pet za studente koje je stipendistima u Staroj gradskoj vijećnici uručio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. „Ovo je najbolji način za podizanje obrazovnog standarda Roma te uklanjanje stigme da ne vole učiti i stjecati znanja“, rekao je gradonačelnik Bandić. Iz proračuna Grada Zagreba za stipendije za školsku, odnosno akademsku godinu 2018./2019. osigurano je gotovo osam milijuna kuna.

ČAKOVEC – Smatrajući izvoz jednim od vodećih generatora BDP-a Međimurska županija kao prva u Hrvatskoj danas, 8. travnja 2019. godine, pristupila je Liderovom klubu izvoznika. Ugovor o članstvu u Liderovom klubu izvoznika, u sjedištu županije, potpisao je župan Matija Posavec i direktorica Lider media Bojana Božanić Ivanović uz nazočnost najvećih međimurskih izvoznika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Međimurske županije Darka Radanovića, glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića, njegove zamjenice i voditeljice Kluba izvoznika Manuele Tešler. Liderov klub izvoznika osnovan je prije 9 godina, ima 27 jakih izvozno proklamiranih članova, a od danas u tom je klubu i Međimurska županije, ističe glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, naglasivši kako izvoz itekako može spasiti i poticati ukupno hrvatsko gospodarstvo. Naime, danas u Hrvatskoj postoji tek 15% izvozno orijentiranih tvrtki koje pak zapošljavaju više od polovicu svih zaposlenih u privatnom sektoru. Iste te tvrtke nose 62% investicija i ostvaruju 66% ukupnih prihoda u gospodarstvu što pokazuje da jedino izvozna ekonomija može značiti snažni gospodarski rast mišljenja je župan Matija Posavec. Danas potpisani sporazum značit će prije svega snažnije povezivanje Međimurske županije s izvozno orijentiranim poduzetnicima na tragu čijih će se prijedloga pokušati zajedničkim snagama raditi na iznalaženju kvalitetnih rješenja kao i snažnu diplomatsku aktivnost u cilju pronalaska novih i jačanju postojećih tržišta, zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

ZAGREB – Kandidacijsku listu za EU parlamentarne izbore predala je danas, 08. travnja 2019. godine i Stranka rada i solidarnost zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nositeljica liste je, kako se i do sada nagađalo, direktorica zagrebačke turističke zajednice Martina Bienenfeld, a ostali kandidati su Hrvoje Burić, Irena Cajner Mraović, Veljko Đorđević, Ljubo Jurčić, Jozo Miličević, Marijo Možnik, Jelena Pavičić Vukičević, Krešimir Rogina, Gordana Rusak, Davor Štern i Ana Vlahov. „Struka, kompetitivnost, karijera, dijela a ne podobni. Stranka rada i solidarnosti će uvijek nacionalne interese staviti ispred onih stranačkih“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

KRAPINA – Glumački festival u Krapini, koji i ove godine okuplja renomirana glumačka imena, počet će u petak, 26. travnja i trajati do subote 11. svibnja, a tim povodom ovog ponedjeljka, 08. travnja 2019. godine je u Krapini održana i press konferencija. „Mila Show“, „Pod hitno na Hitnu“ i „Carevo novo ruho“, samo su neki naslovi koje će Zagorska publika moći pogledati. Središnji dio GFUK-a, tradicionalno se održava u Krapini kroz tri vikenda, ove će godine kazalište posjetiti i brojne gradove i općine u sklopu projekta ‘GFUK i po Zagorju’, ali i šire. – Nastupamo i po Zagrebačkoj te Varaždinskoj županiji, a GFUK je jedna velika priča koja daje osam naslova koji će igrati u 28 gradova i općina diljem regije – istaknuo je umjetnički direktor festivala, predsjednik Udruge GFUK Adam Končić. Uz Končića, na konferenciji su bili i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina, direktorica TZ Krapine Nedeljka Vodolšak, glumica Mila Elegović i drugi.

ZAGREB – Drugi dani medijske pismenosti održavaju se od 8. do 12. travnja 2019. godine diljem Hrvatske u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a. Tema ovogodišnjih Dana je poštovanje sebe i drugih u medijima te kako bolje razumjeti, analizirati i kritički vrednovati medije, prepoznati dezinformacije, zaštititi privatnost te odgovorno koristiti medije i društvene mreže. U sklopu programa organizirano je više od 180 događanja u  60 gradova i mjesta. Među novostima ovogodišnjih Dana medijske pismenosti izdvaja se filmsko-obrazovni program koji će se provoditi u nezavisnim kinima u 12 gradova diljem Hrvatske.

KOPRIVNICA – Isplata uskrsnica koprivničkim umirovljenicima, u iznosu 100 kuna, krenula je jutros, 8. travnja 2019. godine, u prostorima Gradske uprave. Druga je ovo godina za redom da Grad Koprivnica umirovljenicima sa svoga područja dijeli uskrsnice. Pravo na uskrsnicu ostvaruju umirovljenici čija mirovina za veljaču, tuzemna i inozemna, zajedno s dodacima ne prelazi 2.000 kuna, podsjeća gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i ističe kako je prošle godine 150 umirovljenika podiglo uskrsnica, a isti se broj očekuje i ove godine te dodaje kako je Koprivnica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji umirovljenicima isplaćuje i uskrsnice i božićnice. Gradske uskrsnice koprivnički umirovljenici mogu podići do kraja ovog tjedna u prostorima koprivničke vjenčaone, a isto to mogu učiniti još narednog tjedna, do petka 19. travnja na blagajni Grada Koprivnice.

ZAGREB – Zagrebačka županija putem javnog poziva vrijednosti 2 milijuna kuna sufinancirat će  troškove izrade projektne dokumentacije za projekte koji će se financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, programa EU i ostalih izvora. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. rujna 2019. godine. Izrada projektne dokumentacije neophodan je preduvjet za prijavu razvojnih i kapitalnih projekata na EU natječaje, a visina iznosa sufinanciranja utvrđivat će se prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše 4 dokumenta za sufinanciranje, a maksimalan iznos potpore po jednom prijavitelju iznosi 280 tisuća kuna.

VARAŽDIN –  Festival znanosti na temu „Boje“ na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike počeo je u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine. U okviru Festivala pripremljen je niz radionica za djecu i mlade, kao i Dan otvorenih vrata za maturante. Program u ponedjeljak, počeo je radionicom pod nazivom „Dohvati mi tata Mjesec“, koja je zamišljena kao virtualna šetnja svemirom u kojoj su sudjelovatla djeca predškolske dobi. Središnje događanje Festivala znanosti u na FOI-ju bit će Dan otvorenih vrata u utorak, 9. travnja od 10,00 do 13,00 sati, kada će maturantima biti predstavljeni svi benefiti studiranja na FOI-ju, kao što su studiranje uz praksu i zapošljavanje, studentska mobilnost i uključivanje u rad brojnih studentskih udruga.

 ZABOK – Međunarodni festival dječjeg filma Kiki, svečano je otvaren ovog ponedjeljka, 08. travnja 2019. godine u Zaboku, a održava se u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu Gokul. Programski je posvećen igranom, dokumentarnom, animiranom i eksperimentalnom kratkometražnom filmu namijenjenom gledateljima predškolske i školske dobi. Festival je nastao je s namjerom razvijanja aktivne filmske publike, podizanja audiovizualne pismenosti i cjeloživotnih navika filmske i kino kulture, a poseban je naglasak stavljen na edukativne filmove koji djecu i mlade potiču na kritičko razmišljanje ali i popratne edukativne sadržaje.

loading