Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart, 52. po redu, u ponedjeljak 8. svibnja 2017. godine na istočnoj strani jezera Bundek otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svaki dan, do 14. svibnja, posjetioci će moći uživati u cvjetnim kreacijama i prisustvovati brojnim događanjima, poput radionica, predavanja, prezentacija, natjecanja, uz kulturno-zabavni program.

ZAGREB – Drugi regionalni sajam kontinentalnog turizma „Wellcone“, u organizaciji news portala i prvih zagorskih digitalnih novina Zagorje Internationala, koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu, u srijedu, 10. svibnja 2017.godine, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu. Regionalni sajam „Wellcone“ bit će izložbenog karaktera, a okupit će predstavnike turističkih zajednica, turističkih i putnih agencija, muzeja, toplica, hotela, restorana te ostalih turističkih objekata s područja kontinentalne Hrvatske, najavljuje glavni urednik Zagorje Internationala Alen Brodar. – Za vrijeme trajanja Sajma održat će se konferencija  na kojoj će biti prikazane mogućnosti razvoja turizma kontinentalne Hrvatske te dvije panel diskusije, navodi Brodar. Okupljene je danas na konferenciji za novinare pozdravio i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, budući da je Wellcone stasao prije godinu dana upravo u Krapini, a da joj je drago što će grad Zagreb ugostiti ovaj Sajam, istakla je pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba Mirka Jozić. – Strani gosti koji dolaze u Hrvatsku ni ne znaju što im se ovdje sve može ponuditi, stoga je organizacija ovakvih događaja od izuzetne važnosti, dodaje Mirka Jozić.

ZAGREB – Danas je posljednji dan za prijavu na natječaj za sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada. Do kraja dana u gradskoj upravi očekuje se oko 3700 prijava čime će obnova obuhvatili 65 tisuća stanova u kojima živi oko 150 tisuća građana. Kako je istaknula savjetnica gradonačelnika za izgradnju grada,  Doris Kažimir Fresl grad će sufinancirali 80 % obnove uličnog te 60% ostalih pročelja, a uz to sufinancirat će se uklanjanje grafita, stavljanje antigrafitnog premaza te ugradnja video nadzora. Obnova pročelja je, kako ističe gradonačelnik Milan Bandić povijesni projekt koji će zaposliti građevinski sektor, a od Zagreba će napraviti jednu od najljepših europskih metropola. Koje zgrade će biti obnovljene bit ce poznato u lipnju, a početak radova očekuje se u kolovozu/rujnu ove godine.

PETERANEC – Službeno su danas započeli radovi na dogradnji i energetskoj obnovi Područne škole „Fran Galović“ u Peterancu, jednoj od škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač. Ovime će se stvoriti uvjeti za jednosmjensku nastavu od naredne školske godine. Bez obzira na dogradnju, škola će osvanuti u novom ruhu, kaže načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić i ističe kako je zgrada građena 1975. svih ovih godina samo redovno održavana, bez dodatnih ulaganja.Vrijednost radova je 2,3 milijuna kuna, Općina Peteranec projekt sufinancira sa 750 tisuća kuna, a ostatak Koprivničko-križevačka županija iz svog proračuna, kaže župan Darko Koren i objašnjava kako će se dograditi dvije učionice, proširiti blagovaonica i kuhinja, te će se raditi na energetskoj obnovi i električnim instalacijama. Područnu školu Peteranec polazi 63-oje učenika u četiri razredna odjela, a u investiciju dogradnje, koja treba završiti do 11. kolovoza, krenulo se zbog pozitivnog trenda povećanja broja učenika.

KRIŽEVCI – U povodu Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca jutros je u križevačkoj gradskoj upravi održan tradicionalan prijem za djelatnike, aktiviste i volontere Gradskog društva Crvenog križa Križevci. Upravo su volonteri ono na što su u križevačkom Crvenog križu posebno ponosni, kaže ravnateljica Društva Đurđica Trbus te ističe kako je u prošloj godini u Društvu bio 171 volonter. Čestitajući im Svjetski dan Crvenog križa te na aktivnoj uključenosti u rad križevačkog Društva, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg naglašava kako Gradsko društvo Crvenog križa Križevci ima sve više aktivnosti, programa, aktivista i humanosti čime su u vrhu rada brojnih društava u Hrvatskoj. Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i tijekom Tjedna Crvenog križa provodit će brojne aktivnosti, poput prijema novih članova u društvo te raznim radionicama i programima.

BEDEKOVČINA – Sajam i izložbu zagorskih vina, pedeseti po redu, koji će se održati na Bedekovčanskim jezerima 19. i 20. svibnja 2017. godine, prikupljeno je 138 uzoraka vina. Ocjenjivanje prikupljenih uzoraka održalo se 4. svibnja na prostorima Bedekovčanskih jezera. Uzorke su ocjenjivale dvije komisije, na čelu sa predsjednicom, prof. Ana Jeromel. Ovakav odaziv vinara pokazuje kako se vinogradarstvo i vinarstvo u Zagorju iz godine u godinu sve više razvija na zadovoljstvo vinara, ali i ljubitelja vina jer su vinari usprkos prošlogodišnjem mrazu, koji je nanio velike štete, uspjeli prikupiti 138 uzoraka najkvalitetnijih zagorskih vina.

ZAGREB – Pod nazivom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“ danas počinje Zagrebački energetski tjedan koji će okupiti ugledne predavača i stručnjake iz cijelog svijeta. Ovogodišnje, 8. izdanje Zagrebačkog energetskog tjedna u 6 dana trajanja, od 8. do 13. svibnja pokušat će osvijestiti građane te aktualizirati goruće teme i probleme današnjice s područja energetike, klime i zaštite okoliša. Stoga je program Zagrebačkog energetskog tjedna prilagođen svim sferama društva. U Zagrebačkom energetskom tjednu sudjeluje i akademska zajednica. Tako će studenti zagrebačkih fakulteta prezentirati svoje radove s područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

KRAŠIĆ – Bogat i raznovrstan program pripremljen je povodom  Dana općine Krašić. Tako je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s načelnikom Josipom Petkovićem Fajnikom obišao završene radove rekonstrukcije županijske ceste 3297 Krašić-Ozalj i lokalne prema selu Mrkopolju, a koje su vrijednosti 2,2 milijuna kuna obavljeni, baš kao i sanacije dvaju klizišta,  kreditnim i redovitim sredstvima ŽUC-a Zagrebačke županije. Uz asfaltiranje županijskih i lokalnih ceste krašićkog kraja, Zagrebačka županija je sufinancirala i otvorenje e punionice, postavljanje pametne klupe  u centru općine, kao i asfaltiranje Stepinčeve ceste u Brezariću, rodnom mjestu zaštitnika ove općine kardinala Alojzija Stepinca. Zagrebačka županija kroz razne projekte pomaže ovu općinu, istaknuo je župan Stjepan Kožić čestitajući svim žiteljima Dan općine.U Krašiću je danas održana i svečana sjednica Općinskog vijeća te proslavljena 30 godina od izgradnje nove zgrade osnovne škole.
VARAŽDIN – Povodom obljetnice ustrojavanja 104. brigade ZNG-HV izaslanstva Varaždinske županije i grada Varaždina danas su položila vijenac i zapalila svijeću kod spomen ploče 104. brigade na gradskom groblju u Varaždinu i na taj se način prisjetili neizmjernog značaja  i doprinosa ove brigade u Domovinskom ratu. U ovoj postrojbi HV od 1991. do 1995. godine bilo je neposredno uključeno oko 12.000 branitelja, dijelom dragovoljaca, a većim dijelom mobiliziranih borbeno sposobnih vojnih obveznika s područja Varaždinske županije. U obrani  Republike Hrvatske život je položilo 30 pripadnika brigade, a više od 200 je ranjeno. Nakon toga, izaslanstva su povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom položila vijenac i zapalila svijeće kod Spomen kosturnice na gradskom groblju.

ČAKOVEC – Grad Čakovec nastavlja s ulaganjem u opremu DVD-a koji djeluju na gradskom području. Naime, proteklog su vikenda svim DVD- ima podijeljene nove motorne pile koje će im poslužiti za još veću spremnost prilikom intervencija na terenu. Investicija je vrijedna 60 tisuća kuna, a novac za kupnju osiguran je u Proračunu Grada Čakovca.

KOPRIVNICA – Ni jučerašnje loše vremenske prilike nisu uspjele obeshrabriti vrijedne kosce na tradicionalnom natjecanju u ručnoj košnji održanom u sklopu 21. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije. Uz brojnu publiku, podršku koscima pružili su i župan Darko Koren te njegov zamjenik Darko Sobota. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji, među 13 kosaca, osvojio je Stjepan Matoničkin, a u ženskoj je kosom najbolje, među sedam kandidatkinja, baratala Branka Bukvić.

ČAKOVEC – Svečana primopredaja plivačkih traka Zajednici sportskih udruga Čakovca upriličena je danas na čakovečkim Gradskim bazenima Marija Ružić. Naime, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za lokalni sport Siniša Krajač predao je sedam plivačkih pruga vrijednosti četrdeset tisuća kuna predsjedniku Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojanu Ružiću i čakovečkom gradonačelniku Stjepanu Kovaču. Donacija je ostvarena kroz Program javnih potreba sporta državne razine u financijskom planu Hrvatskog olimpijskog odbora za 2017. godinu kroz program „Odaberi sport“, a ona još jednom potvrđuje odličnu suradnju odbora i Grada Čakovca koja traje već tri godine, ističe gradonačelnik Kovač. Podsjetimo, suradnjom Grada Čakovca i HOO u posljednje su dvije godine nabavljena dva kombi vozila koja koriste čakovečki sportski klubovi.

loading