Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić  ovog je utorka, 8. svibnja 2018. godine u zgradi Gradske uprave primio predstavnike Udruge Forum hrvatske sloge – počasnog predsjednika akademika Davorina Rudolfa, potpredsjednika Zdravka Tomca i člana Franju Gregurića te novoizabranu predsjednicu Marinu Vokić Žužul koja je izrazila zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom. Grad Zagreb, kao i do sada, a kao i brojne druge udruge podržat će njihov rad koji se temelji na osnovama tolerancije, zajedništva i sloge koje nedostaje u hrvatskom društvu, istaknuo je  pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

VARAŽDIN- Jedan u nizu programa koji Varaždinska županija organizira kako bi promovirala i brendirala Varaždinsko bučino ulje bilo  je i predstavljanje jedinstvene boce i etikete za punjenje i plasman ovog autohtonog prehrambenog proizvoda. O novom i važnom koraku u promociji Varaždinskog bučinog ulja, u utorak, 8. svibnja 2018. godine, je uz pročelnika županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Dragutina Vinceka, predstavnika studija koji je dizajnirao bocu i etiketu, te predstavnicu udruge  Varaždinsko bučino ulje,  govorio župan Varaždinske županije Radimir Čačić. – Udarili smo temelje da sutra brendiranje zaživi i da imamo rezultat. Imamo dva od devet proizvoda s najvišom razinom europske zaštite – Varaždinsko zelje i Zagorskog purana, kojeg dijelimo sa Zagorcima, ističe Radimir Čačić. – Pred certificiranjem na najvišoj europskoj razini je Varaždinski klipič.  Bučino ulje je dobilo našu razinu i idemo prema europskoj, zaključio je župan Čačić.

ZAGREB – U prvim Danima medijske pismenosti, koje su organizirali Agencija za elektroničke medije i UNICEF, sudjelovalo je više od 6 i pol tisuća djece iz cijele Hrvatske, a organizirano je 130 događanja i aktivnosti u čak 60 gradova. „ Odaziv i interes, kao i povratne informacije djece i nastavnika, potvrđuju da je važnost medijske pismenosti široko prepoznata i da nam je ovakav projekt itekako potreban. Projekt je zamišljen kao dugoročna platforma koja će osigurati stalan rad na podizanju medijske pismenosti koja je danas važnija više nego ikad prije“, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović. „ Sretni smo zbog velikog interesa za ovu važnu temu i vjerujemo da će sljedeće godine sudjelovati još više djece i mladih iz cijele Hrvatske”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

KOPRIVNICA – Program trećeg Alpe Adria festivala mladih pisaca, koji će se od 17. do 19. svibnja održati u Koprivnici i Križevcima, predstavljen je jutros, 8. svibnja 2018. godine u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Nositelj organizacije je Umjetnička organizacija Artikulacije uz potporu Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Adria. Sudjelovat će šest mladih autora iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije, kaže predsjednik Organizacijskog odbora Marko Gregur te dodaje kako je, uz tradicionalne programe u koprivničkim i križevačkim srednjim školama, ove godine izdana i knjiga slovenskog autora Tome Podstenšeka „Kamen, škare i papir“ koji je sudjelovao i na prvom festivalu. Festival mladih pisaca iznimno je bitan, ističe zamjenik župana Ratimir Ljubić, upravo radi boljeg razumijevanja i upoznavanja kulturnih različitosti. Treći Alpe Adria festival mladih pisaca počinje idućeg četvrtak,17. svibnja na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a završava u subotu, 19. svibnja završnim predstavljanjem sudionika na programu u koprivničkom Muzeju u večernjim satima.

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su  na sjednici 7. svibnja 2018. godine odlučili da se za  ravnatelja Gradskog dramskog kazališta “Gavella” imenuje Dražen Ferenčina, a za ravnatelja Zagrebačke filharmonije ponovno Mirko Boch. Prijedlog Kazališnog vijeća Gavelle da se akademski redatelj Dražen Ferenčina imenuje ravnateljem tog kazališta, s 15. listopadom, na četiri godine, podržalo je 28 gradskih zastupnika, a osam je bilo suzdržanih.

CESTICA – Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš posjetili su danas Općinu Cestica. Bila je to prilika da potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u novouređenoj zgradi općine Cestica, predsjedniku ove općine Mirku Korotajuuruči Odluku o financiranju energetske obnove Sportskog objekta NK Dinamo Babinec, dok je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, s načelnikom Korotajem potpisao Ugovor o financiranju radova za potpuno zatvaranje odlagališta komunalnog otpada “Gornje Vratno”, vrijedan 350 tisuća kuna.

ČAKOVEC- Međimurskoj županiji stiže bespovratnih 31,3 milijuna kuna iz EU fondova za osnivanje prvog znanstveno- istraživačkog centra. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je financiranje projekta pod nazivom „Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju –  Metalska jezgra“. Pola sredstava ide za obnovu zgrade budućeg centra u prostoru bivše čakovečke vojarne, a pola će ići za suvremenu tehnologiju i opremu. U ovoj javno istraživačkoj ustanovi će se provoditi istraživačko- razvojni projekti u suradnji s poduzećima u metalskom sektoru.

RASINJA – Dječje igralište u vrtiću „Igra“ u Rasinji, u sklopu proslave Dana općine Rasinja, otvorio je zamjenik Koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Zajednički je to projekt Koprivničko-križevačke županije, Općine Rasinja i Dječjeg vrtića „Igra“. Zamjenik župana Ratimir Ljubić tom prilikom posjetio je i Županijsku smotru učeničkih zadruga, na kojoj je sudjelovalo 12 zadruga. Učeničke zadruge „Kotačica“ iz Osnovne škole Kloštar Podravski, „Mak“ iz Osnovne škole „Mihovil Pavlek Miškina“ iz Đelekovca te „Koprivca“ Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce iz Koprivnice predstavit će se na Državnoj smotri učeničkih zadruga koja će se u listopadu održati u Vinkovcima.

KRAŠIĆ – Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Krašić i 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca bit će održana danas, 8. svibnja u općinskoj vijećnici. Prisutnima će se obratiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik i predsjednik Općinskog vijeća Damir Ilijanić. Programom je predviđeno polaganje vijenaca izaslanstava ispred crkve Presvetog Trojstva kod spomenika bl. Alojziju Stepincu.

ZAGREB – U povodu Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji se obilježava 8. svibnja, Hrvatski Crveni križ danas će na glavnim gradskim trgovima održati bakljade pod sloganom “Svjetlo za humanost”,  čime se želi skrenuti pozornost javnosti na važnost humanosti i uvažavanje svakog pojedinca i zajednice. Baklje će se u svim gradovima upaliti u 20,30 sati. Uz to, zagrebačka bakljada u kojoj će sudjelovati oko 150 volontera i djelatnika krenut će u 20,30 sa Zrinjevca, gdje će se okupljenima obratiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon Zrinjevca, mimohod će se kretati Praškom, kroz Radićevu ulicu do Kamenitih vrata, a završit će na Markovu trgu.

KRAPINA – Koliko Krapinčani znaju o Ljudevitu Gaju, provjerili su danas, 8. svibnja 2018. godine učenici Srednje škole Krapina, ispitujući prolaznike o njihovom poznavanju svog poznatog sugrađanina. Ova anketa samo je dio dvodnevnog programa kojeg su povodom manifestacije – Dani Ljudevita Gaja organizirali Srednja škola i Pučko otvoreno učilište Krapina, Grad Krapina te Krapinsko-zagorska županija. Učenici su sudjelovali i na likovnoj radionici s motivima 19.stoljeća, prikazivanju filma kojeg su snimili o Gajevom danu, a družit će se i uz Gajev čaj. Također, danas u 19,00 sati održat će se i dodjela nagrada za literarni natječaj naziva „Ljudevit Gaj i novine Horvatske i Danica, Gajeva tiskara“, a sutra u večernjim satima u Galeriji grada Krapine predstavit će se i izložba koja nosi isti naziv.

 

loading