Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.05.2019.

Posted in Vijesti

GORNJA STUBICA – U znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je život izgubio u akciji “Bljesak”, 22. godinu za redom u Gornjoj Stubici održavaju se Susreti za Rudija. Manifestacija će se održati od petka,10. do nedjelje,12. svibnja, a najavljena je na press konferenciji danas, 08. svibnja u Gornjoj Stubici. Manifestacija i ove godine uključuje niz sadržaja, navodi načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, od predavanja za učenike o zanimanju vojnog pilota te Domovinskom ratu, dviju izložbi, sportskih sadržaja, male škole zrakoplovstva, sajam OPG-ova, simulator letenja, a centralno događanje je nedjeljni Aeromiting od 15,00 sati. Udovica Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin, uputila je veliku zahvalu ovom kraju, Krapinsko-zagorskoj županiji i Općini što se Susreti održavaju već 22 godine i iz godine u godinu se nadograđuju. – Naša je obaveza da se žrtva svih koji su stali u obranu Domovine ne zaboravi i iz tog razloga organiziramo ovu manifestaciju, kao i niz drugih, naglasio je na press konferenciji župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, uz veliku pohvalu i zahvalu Ministarstvu obrane na svemu što je učinjeno kako bi se Perešinov MIG vratio iz Austrije u Hrvatsku.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja grada Zagreba, izaslanstvo Grada zajedno s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, na groblju Mirogoj, položili su vijence i zapalili svijeće. Osim na Grobnici narodnih heroja, predstavnici Grada, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, položili su cvijeće i zapalili svijeće uz zid boli i na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. „Da nije bilo pobjede antifašističke koalicije u kojoj je Hrvatska dala obol, da nije bilo hrvatskih branitelja danas ne bi imali slobodnu i demokratsku državu“, naglasio je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Projekt hitne medicinske pomoći na motociklu kojeg Nastavni zavod za hitnu medicinu u suradnji s Gradom Zagrebom provodi od 2016. godine kada su nabavljena dva motocikla ove godine proširen je nabavom dva nova motocikla te umjesto dosadašnja dva, djeluju tri medicinska tima. Punktovi su Đorđićeva, Dubrava i Jarun. Zagrebačka hitna jedina u RH-a ima T3 timove- tehničare na motorima koji brže i lakše dođu do unesrećenih na gradskim prometnicama. Tako su lani imali 713 intervencija od čega su 190 riješili sami, a od 11 reanimacija uspješnih je bilo sedam. S dva jača nova motora bit će još brži te je dolazak na mjesto nesreće skraćen za još 2 minute – istaknula je ove srijede, 8.svibnja  prilikom predstavljanja opreme ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu ravnateljica Silvije Hunyadi Antičević. Nastavak projekta i opremanje novim motorima kako bi Zagrepčani i gosti imali još bolji nad standard hitne medicinske pomoći  najavio je  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Grad Zagreb, po uzoru na svjetske metropole kao i vizualno atraktivne gradove i mjesta za snimanje filmova, serija i emisija, dobio je svoj filmski ured. Zadatak Zagrebačkog filmskog ureda, koji je osnovan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu te djeluje u sklopu Ustanove Zagreb film, je olakšati domaćim i stranim produkcijskim kućama snimanje na području hrvatske metropole, što u konačnici može imati pozitivne učinke na gradski proračun, kako direktno od izdanih dozvola tako i od jačanja turističkog potencijala. „Naša zadaća je koordinacija produkcija koje dolaze snimati u Zagreb i gradskih institucija, od policije, preko muzeja do javnih površina koji će služiti kao filmski setovi. Isto tako, zadatak nam je i promovirati Zagreb kao izvrsnu destinaciju za snimanje filmova“, istaknula je Mia Pećina Drašković, ravnateljica Zagrebačkog filmskog ureda.

ZAGREB – U gornjogradskoj palači Dverce predstavljen je tradicionalni, 67. Ljubljana festival – jedan od najvećih europskih festivala klasične glazbe koji u slovensku metropolu dovodi najveće svjetske glazbene umjetnike i orkestre. Ljubljanski ljetni festival ove će godine otvoriti opera Giuseppea Verdia Aida, u režiji ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Dražena Siriščevića, i u koprodukciji Slovenske filharmonije, HNK Split i SNG Maribor. Kako ističe Siriščević, otvaranje jednog takvog velikog festivala je iznimna čast i priznanje za njegov rad. Ovogodišnji Ljubljana festival počinje 02. srpnja i traje do 05. rujna.

KOPRIVNICA – Do kraja 2021. godine koprivnička Opća bolnica „Doktor Tomislav Bardek“ dobit će novo lice i bit će u potpunosti obnovljena. Uz projekt izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica te energetskih obnova zgrada paviljona i praonice rublja, na danas, u srijedu, 8. svibnja 2019. godine održanoj konferenciji za medije predstavljen je još jedan kapitalni projekt. Radi se o 42 milijuna kuna vrijednog energetskoj obnovi centralne bolničke zgrade, za što je koprivničkoj Općoj bolnici odobreno 25 milijuna bespovratnih kuna, ističe ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić te dodaje kako će se u potpunosti promijeniti vanjska ovojnica i kompletna stolarija, izmijenit će se klimatizacijsko-ventilacijski sustav te bolnička rasvjeta. Projekt će se provoditi dvije godine, a nakon što koprivnička bolnica potpiše ugovor s ministarstvom graditeljstva o energetskoj obnovi centralne bolničke zgrade, slijedi priprema za natječaj za izvođača radova te bi, uz aktualne projekte koji se provode, koprivnička bolnica do kraja 2021. trebala dobiti kompletno „novo lice“.

ZAGREB – Zagrebački Goethe Institut u svibnju organizira dva jedinstvena događanja posvećena arhitekturi Bauhausa povodom 100. obljetnice utemeljenja te avangardne njemačke škole za umjetnost i oblikovanje čiji je utjecaj aktualan i danas. U knjižnici Goethe Instituta može se virtualno prošetati zgradom Bauhausove škole u Dessauu pomoću naočala za virtualnu stvarnost, a u suradnji s Arhitektonskim fakultetom bit će organizirano i predavanje posvećeno Gustavu Bohutinskom, jedinom hrvatskom studentu arhitekture na Bauhausu. Virtualni Bauhaus u Goethe Institutu u Vukovarskoj ulici može se doživjeti radnim danom do 17. svibnja, od ponedjeljka do četvrtka od 14,00 do 18,00 sati, te petkom od 14,00 do 16,00 sati.

SVETI MARTIN NA MURI – Bogat program ovogodišnje manifestacije Urbanovo, koja će se održati od 17. do 31. svibnja, predstavljen je na konferenciji za medije u srijedu, 08. svibnja 2019. godine, na Mađerkinom bregu. Program su predstavili župan Međimurske županije i predsjednik Organizacijskog odbora Matija Posavec, načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ David Štampar. Urbanovo je poznata enogastronomska manifestacija koja se održava tri vikenda krajem svibnja. Sve započinje Festivalom Pušipela, autohtonog međimurskog vina te preko 200 drugih vina. Drugi vikend čine Dani otvorenih podruma. Zabavnim Vinskim igrama započinje treći vikend, a sve kulminira Vinskim balom gdje ugledni gosti uživaju u biranim kulinarskim i vinskim delicijama Gornjeg Međimurja, kraja koji s ponosom nosi naslov Europske destinacije izvrsnosti za turizam i lokalnu gastronomiju.

KOPRIVNICA – Prema istraživanju portala gradonacelnik.hr, nakon Zagreba i Splita za studentske stipendije najviše izdvaja Grad Koprivnica i to 3,3 milijuna kuna. Koprivnica trenutno stipendira 433 studenata i pravo na stipendije ostvaruju svi studenti. To je rezultiralo činjenicom da čak 72% mladih Koprivničanaca od 20 do 25 godina studira. Stipendije za studiranje u inozemstvu iznose 1.100 kuna, dok za studiranje u Hrvatskoj iznosi 550 kuna mjesečno.

VARAŽDIN – Sajam poslova u Graberju i ove godine organizira Varaždinski ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Događanje je u četvrtak, 9. svibnja od 10 do 14 sati. Osim direktnog kontakta s poslodavcima, posjetitelji će moći saznati više o Mjerama aktivne politike zapošljavanja, Obrazovanju nezaposlenih osoba, projektu EURES te izradi životopisa uz stručnu pomoć savjetnika. Od 13 do 14 sati u prostoru Regionalnog ureda HZZ-a, u Trenkovoj ulici, održat će se radionica o samozapošljavanju pod nazivom “Od ideje do realizacije”.

DUBRAVA – Predstavljanje projekta „Upravljanje zdravljem stada sa ciljem razvoja konkurentnije proizvodnje mlijeka i mesa u Zagrebačkoj županiji“ održava se  u srijedu, 8. svibnja 2019. godine u Lovačkom domu u Zvekovcu u Općini Dubrava. Projekt će predstaviti voditelj projekta izv. prof. dr.sc. Antun Kostelić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i  koordinator projekta Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

loading