Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.06.2016.

Posted in Vijesti

OROSLAVJE – Promocija kataloga izložbe “Veličanstveni Vranyczanyevi – umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji”, koja je 14. svibnja otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održana je danas u Gradskoj knjižnici u Oroslavju. U nazočnosti autora i uzvanika katalog su predstavili Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Marina Bagarić, autorica projekta “Veličanstveni Vranyczanyevi” i Dubravka Botica, autorica teksta “Dvorci Vranyczanyjevih – plemstvo modernog doba u ambijentima baroka”. Po  završetku  promocije posjetitelji su prošetali kroz perivoj u oroslavskom Parku Vranyczany.

ZAGREB – Ručno oslikani tanjuri, unikatne lutke u prigorskim nošnjama, magneti s motivima Zagreba, stoljetne razglednice i još niz zanimljivih proizvoda hrvatskih proizvođača može se pronaći na zagrebačkom Europskom trgu u sklopu manifestacije „Hrvatsko nacionalno blago“. Želeći predstaviti izvorno hrvatsko, kulturno i povijesno blago, svaki će se  tjedan do 3. srpnja turistima i građanima predstavljati različite županije. Uz štandove, uskoro će na križanju Cesarčeve i Bakačeve montirati “Kuću hrvatskih proizvoda”, gdje će se moći kupiti proizvodi različitih domaćih proizvođača raspoređenih po područjima iz kojih dolaze.

DARUVAR – Poslovni uzlet, besplatne poslovne edukacije i Festival poduzetništva, obrta i OPG-a organiziraju danas u Daruvaru Poslovni dnevnik, uz medijskog partnera Radio Kaj i Grad Daruvar. Događaj su otvorili  Dalibor Rohlik gradonačelnik Daruvara, Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih Toplica te Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Uz prezentacije i radionice održana je i panel diskusija pod nazivom „Razvoj zdravstvenog turizma“. Na Trgu kralja Tomislava  u 12,00 sati otvoren je Festivala poduzetništva, obrta i OPG-a sa prodajno-izložbenim sajmom, kulinarskim showom i brojnim zabavnim sadržajima, a u 21,00 sat počinje veliki koncert Ivana Zaka.image

BJELOVAR – Svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana županije i 23. obljetnice Bjelovarsko-bilogorske županije održava se danas u Domu kulture Bjelovar. Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja županije.

ĐURĐEVAC – Završena je izgradnja i opremanje kružnog toka na ulazu u Đurđevac, na raskrižju Jelačićeve i Bjelovarske ulice. Radi se o investiciji Županijske uprave za ceste i Grada Đurđevca, a novoizgrađeni kružni tok danas je obišla delegacija Koprivničko-križevačke županije na čelu sa županom Darkom Korenom koji je tom prilikom istaknuo kako je kružni tok izgrađen s ciljem dodatne sigurnosti prometa. Investicija je vrijedna 1,4 milijuna kuna; ŽUC je financirao radove vezane uz izgradnju ceste i prometne površine u iznosu od 894 tisuće kuna, a Grad Đurđevac nadzor nad projektom, građevinsku dozvolu, troškove izmještanja instalacija projektiranje i druge radove, vrijedne ukupno 512 tisuća.

KRALJEV VRH – Prijem učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije koji su na državnim natjecanjima postigli vrhunske rezultate održan je danas u Kraljevom Vrhu. Nagrađeno je ukupno 259 učenika i 55 mentora koji su na državnim natjecanjima osvojili prva, druga i treća mjesta. Čestitku na radu i uspjehu uputio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako već godinama županija najveća proračunska sredstva izdvaja za obrazovanje mladih, a ove godine ta stavka iznosi 39,4% proračuna. I ove godine za najuspješnije osnovnoškolce i srednjoškolce Zagrebačka županija osigurala je nagrade, odnosno novčane bonove u vrijednosti od 500, 700 i tisuću kuna.

ZAGREB –  Dva električna dostavna vozila uz subvenciju 35% bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupljena su za potrebe Zagrebparkinga. Ova podružnica Zagrebačkog holdinga vozila će koristiti u svakodnevnom obavljanju radnih zadataka čime će se ostvariti  brojne energetske i financijske uštede. Korištenjem električnih vozila smanjuje se emisija štetnih plinova i negativni učinci na okoliš uz čišći Grad bez buke. Zagrebački holding u budućnosti planira nabavku većeg broja električnih vozila, kako bi u što većoj mjeri bili aktivni u održivoj urbanoj mobilnosti, s ciljem pružanja podrške očuvanju prirode.

ČAKOVEC- Ugovore o produljenju ugovora o zakupu zajedničkih lovišta na području Međimurske županije za novo desetogodišnje razdoblje, potpisali su danas u prostorijama Međimurske županije župan Matija Posavec i predstavnici lovačkih društava – lovozakupnika lovišta. Radi se o njih pet – lovačkom društvu „Patka“ iz Donjeg Vidovca i Svete Marije, društvu „Jastreb“ iz Domašinca, društvu „Prepelica“ iz Male Subotice, društvu „Zec“ iz Čakovca i lovačkom društvu „Trčka“ iz Svetog Martina na Muri. Odluku o tome donijela je Županijska skupština Međimurske županije na svojoj posljednjoj sjednici, a župan Posavec ističe da će uskoro biti donesena i lovno-gospodarska osnova prema kojoj će se definirati nove cijene lovozakupnine koje bi trebale biti povoljnije za sama lovačka društva.

KLANJEC – Obilježavanje 220. obljetnice rođenja Antuna Mihanovića, autora teksta Hrvatske himne, Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec organiziraju, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, sutra, 09. lipnja u Klanjcu. Tim povodom, organizirana je svečana akademija te će biti položeni vijenci ispred spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku i na grobu Antuna Mihanovića u spomen parku u Klanjcu. Osim toga, svečano će biti otvorena i glazbena ograda, eksponat koji je dio „Parka znanosti“, jedinstvenog projekta u svijetu  koji je započet upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji. Glazbena ograda omogućit će svakom posjetitelju, pa i onima bez glazbene izobrazbe da odsviraju prve taktove Hrvatske himne. Ograda se sastoji od 35 metalnih cijevi koje, ako se sa batićem udaraju redom s lijeva na desno, odsviraju prvi taktovi himne.

VARAŽDIN – Za provođenje Programa osposobljavanja djece za upravljanje biciklom, Grad Varaždin nabavio je 10 bicikala i 10 kaciga vrijednih nešto više od 12 tisuća kuna. Riječ je o nastavku  suradnje na projektu sigurnosti u prometu te izgradnje biciklističkog poligona na dvorištu varaždinske VI OŠ. U sklopu tog projekta učenici svih osnovnih škola Varaždina mogu proći obuku na poligonu te se pripremiti za polaganje ispita u suradnji sa MUP-om i HAK-om. Bicikle je predstavnicima 6. osnovne škole danas predao gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

KOPRIVNICA – Održano je treće izdanje projekta „Dan za znanost“, koji je koprivnička Gimnazija Fran Galović pokrenula s ciljem promicanja i popularizacije znanosti. Znanstvenici i njihovi asistenti tijekom cjelodnevnog druženja u koprivničkoj gimnaziji posjetiteljima su na privlačan i zabavan način približili brojne znanstvene sadržaje iz područja matematike, fizike, kemije, biologije, elektrotehnike, robotike, forenzike i psihologije. „Dan za znanost” još je jedan projekt kojim koprivnička Gimnazija gradi svoju prepoznatljivost. Ovogodišnji Dan za znanost okupio je ukupno 84 edukatora iz Zagreba i Splita.

loading