Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.07.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Sve je spremno i  Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. mogu početi, proučio je na današnjoj press konferenciji sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta predsjednik Igara Zrinko Čustonja.  Na Igrama će sudjelovati  preko 5.000 sportaša iz čitave Europe sa 411 sveučilišta. Ceremonija otvaranja bit će na stadionu SRC Mladost na Jarunu  u srijedu, 13. srpnja gdje će biti oko 3 tisuće sportaša, 200 izvođača i 200 volontera. Ovo će biti spoj mladosti, entuzijazma, glazbe, plesa i  balona,  odnosno sporta u onoj njegovoj istinskoj naravi što on i jest, naglasio je redatelj spektakla Krešimir Dolenčić. Predstavljene su i poštanske marke posvećene Europskim sveučilišnim igrama i maskoti Hrkiju , a baš kao i 1987. godine, posebnost svečanosti otvaranja ESI 2016. su posebno dizajnirane ručno izrađene  Startasice koje će na otvorenju imati 800 mladih hrvatskih sportaša.

ZAGREB – Sastanak gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića s načelnikom Općine Lipovljani Mariom Ribarom i zamjenikom gradonačelnika Grada Kutine Damirom Petravićem održan je danas u zagrebačkoj Gradskoj upravi, u povodu Lipovljanskih susreta. Kako se moglo čuti, na sastanku je dogovoreno pokroviteljstvo Grada Zagreba nad ovom središnjom manifestacijom nacionalnih manjina, dok će visoki pokrovitelj biti Predsjednica RH. Ovime je završena priprema manifestacije, za koju organizatori vjeruju da će zasjati u punom sjaju kao i prethodnih godina. Podsjetimo, ovogodišnji Lipovljanski susreti bit će održani od 26. do 28. kolovoza.

KRIŽEVCI – U Križevcima razrađuju model sufinanciranja udžbenika za osnovnoškolce, najavio je gradonačelnik Branko Hrg na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Grad Križevci kroz nekoliko dana bit će grad bez kreditnog zaduženja te se otvara mogućnost pomoći roditeljima križevačkih osnovaca, kaže gradonačelnik Branko Hrg te dodaje kako će se izraditi pravilnik po kojima bi određenim socijalnim kriterijem bilo moguće ostvariti pravo na sufinanciranje udžbenika za osnovce. Hrg kaže kako će se s programom krenuti od naredne školske godine. Uz darove za novorođenčad, sufinanciranje predškolskog odgoja i prijevoza srednjoškolaca, studentske kredite i stipendije, sufinanciranjem udžbenika za osnovnoškolce u Križevcima bi se zaokružio program za djecu i mlade.

KOPRIVNICA – O rezultatima provedbe Razvojne strategije Koprivničko-križevačka županije raspravljali su članovi Županijske skupštine na jučerašnjoj sjednici. Ovaj značajan dokument koji u Koprivničko-križevačkoj županiji postoji već nekoliko godina, trebao bi se vezati na nacionalnu strategiju razvoja, koja još uvijek nije izrađena, podsjeća zamjenik župana Darko Sobota te ističe kako će nova razvojna strategija biti izrađena u roku od 30 dana, nakon što Hrvatski sabor prihvati i donese nacionalnu strategiju. Izvještaj o rezultatima Razvojne strategije Koprivničko-križevačke županije za proteklu godinu prihvaćen je većinom glasova.

ZAGREB – Zagrebački gradski vodovod slavi 138 godina rada. Naime, radovi na javnoj gradskoj vodovodnoj mreži započeli su u srpnju  1876. godine, a 7. srpnja 1878. Zagreb je dobio javni vodovod. Tadašnji  kapacitet izgrađenog vodovoda bio je 53,2 litre u sekundi, vodovodna mreža 3,9 kilometara, na koju je bilo priključeno 11.150 građana. Danas zagrebački kapacitet vodoopskrbnog sustava je 4.500 litara u sekundi, a dužina vodoopskrbne mreže preko 3.000 kilometara s približno 900.000 stanovnika, što čini povećanje za oko sto puta. Voda se dobiva iz osam vodocrpilišta s ukupno tridesetak zdenaca. Najznačajniji od njih su: Mala Mlaka, Petruševec, Sašnak, Strmec i Zapruđe. Osnovne djelatnosti vodoopskrbe su: crpljenje vode, distribucija, kontrola kvalitete, isporuka zdravstveno ispravne vode, izgradnja i sanacija vodoopskrbnog sustava te svih objekata vodoopskrbe.

ZAGREB – Pogon uspinjače koja, nakon opsežnih radova odnosno zahvata na kabinama, postrojenju, trasi i objektima, ponovno kreće u promet, rano jutros obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi su završili prije planiranog roka, a tijekom ljetne sezone uspinjača će voziti do 23,00 sata.

ZAGREB – Inicijativu veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka za ljetovanje na Jadranu djece poginulih branitelja te izbjeglica iz ratom zahvaćenog istočnog dijela Ukrajine, trenutno izbjeglih u Kijevsku oblast, i ove je godine prihvatila Zagrebačka županija. Županija je za njihovo ljetovanje osigurala 72.450 kuna, a djeca će od 1. do 10. rujna  boraviti u Selcu u Primorsko-goranskoj županiji. Podsjećamo, financijskom potporom od 100 tisuća kuna Zagrebačke županije, djeca iz Ukrajine boravila su i prošle godine tijekom kolovoza na otoku Lošinju, u Dječjem odmaralištu u Nerezinama.

VARAŽDIN – Završna konferencija projekta 3P – Planiram, Poduzimam, Promoviram!, financiranog iz Europskog socijalnog fonda održana je u Varaždinu. Nositelj projekta vrijednog 195 tisuća kuna je Fakultet organizacije i informatike Varaždin s partnerima Gospodarskom školom Varaždin te Ekonomskom i trgovačkom školom iz Čakovca. Cilj projekta je povećati aspiracije srednjoškolskih učenika i studenata prema poduzetništvu te povećati kapacitet za razvoj poduzetničke kulture. Na konferenciji su predstavljene brojne aktivnosti projekta poput međunarodne konferencije o poduzetništvu, odlazaka na sajmove poduzetništva, natjecanja u snimanju promotivnih videa o poduzetništvu, istraživanja poduzetničkih aspiracija učenika i studenata, te radionica za nastavnike ekonomske grupe predmeta.

ČAKOVEC – Sedamnaestero učenika, koji se školuju za obrtnička zanimanja i ove je godine stipendirala Obrtnička komora Međimurja u suradnji s Međimurskom županijom. Stipendiranje se provodi već 12. godinu zaredom kroz projekt „Obrazovanje u obrtništvu“. Stipendija mjesečno iznosi šesto kuna, a u ovoj školskoj godini primalo ju je desetero učenika Tehničke škole Čakovec, petero učenika Srednje škole Prelog i dvije učenice iz Gospodarske škole Čakovec i to u osam različitih zanimanja. Kako bi se financijski fond za obrtničke stipendije u narednoj školskoj godini povećao,  i one jedinice lokalne samouprave u Međimurju koje dosad  to do sad nisu učinile, pozvane su da se uključe u sufinanciranje.

KOPRIVNICA – Sporazum o djelovanju HGSS-a Stanice Bjelovar u Koprivničko-križevačkoj županiji potpisali su župan Darko Koren i pročelnik Stanice Mario Varga. Ovim sporazumom Stanica Bjelovar preuzima obvezu organiziranja, unapređenja i obavljanja djelatnosti spašavanja i zaštite ljudskih života u planinama, nepristupačnim područjima i drugim izvanrednim okolnostima u Koprivničko-križevačkoj županiji.

loading