Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.-10.07.2017.

Posted in Vijesti

GORNJA STUBICA – Četvrtu godinu za redom Udruga branitelja Domovinskog rata Sv. Juraj iz Gornje Stubice okupila je na susretu ove subote, 8 srpnja 2017. godine 20 braniteljskih udruga iz Krapinsko-zagorske županije, ali i Slavonije i Dalmacije. Svi oni na početku susreta u koloni su iz gornjostubičkog Sportskog centra krenuli odati počast i zapaliti svijeće kod poprsja Rudolfa Perešina u Spomen parku, a pridružio im se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

KRAPINA – Tuča veličine oraha jučer, 7 srpnja 2017. godine je opustošila sjeverozpadni do Krapinsko-zagorske županije, a u 15 minuta led veličine oraha najveće je štete nanio gradovima Krapini i Pregradi te općini Petrovsko, gdje će na pojedinim usjevima, a posebno u vinogradima štete biti stopostotne, izjavio je župan Krapinsko-zagorske županje Željko Kolar. Nakon što se na terenu utvrde štete, sljedeći tjedan, kada županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta dobije podatke, očekuje se proglašenje elementarne nepogode za Krapinu, Pregradu i Petrovsko.

ZAGREB – Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost osmu godinu za redom organizira trodnevnu manifestaciju kojom će se odati počast nacionalnom velikanu, izumitelju i znanstveniku svjetskoga glasa Nikoli Tesli. Manifestacija počinje u nedjelju 9. srpnja 2017. godine u 10,30 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, gdje će biti održano predavanje o Tesli uz mogućnost razgleda stalnog postava muzeja, a u 21,00 sat na Bundeku će biti održan koncert Ane Rucner.

GORNJA STUBICA – Izložba ovogodišnjeg 14. trijenala zagorskog suvenira otvorena je u subotu, 8. srpnja 2017. godine u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici. Osim autora suvenira koji su pozvani da obrade dvije teme, Jezik kao simbol identiteta i Suvenir nadahnut arheološkom baštinom, pozvani su i likovni umjetnici da reinterpretiraju prepoznatljiv zagorski suvenir, tradicijsku igračku drvenog konjića. Ova izložba u izložbi, pod nazivom Konjićevo novo ruho, donosi 19 interpretacija popularnog drvenog konjića. Najuspješnijim autorima suvenira nagrade je čestitajući svima na sjajnim idejama i kreativnosti, uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Kao i prije tri godine, i ovaj put prvu nagradu odnio je autorski tim Đuro, Džan i Robert Bashota sa narukvicom Kaj. Autori su se ponovo poigrali formom licitara i tradicijskih igračaka, koji su zahvaljujući njihovom umjetničkom nakitu turisti odnijeli po cijelom svijetu. Druga nagrada je dodijeljena je Malom rječniku kajkavskog govora stubičkog kraja, učenika Osnovne škole Donja Stubica, a treća Mladenu Saviću  za Tahijev sat, suvenir koji pokazuje detalje zanimljivog arheološkog nalaza.

DESINIĆ – U prelijepom srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabok kod Desinića u tijeku  je jubilarno 15. izdanje Tabor Film Festivala. U  prepoznatljivoj toploj atmosferi tri dana brojni posjetitelji uživaju u mnoštvu sadržaja. Čak 25 filmskih programa, 30 glazbenih izvođača na 6 pozornica, izložbe, performansi, kreativne radionice i mnoštvo drugih popratnih sadržaja nudi ovogodišnje jubilarno 15. izdanje Tabor Film Festivala.  U atraktivnom prostoru dvorca Veliki Tabor u Desiniću odvija se raznolik, ponajprije filmski  međunarodni natjecateljski program, dok će u domaćoj konkurenciji publika moći vidjeti i dvije svjetske premijere. Tabor Film Festival završava proglašenjem pobjednika i dodjelom Nagrade Veronikina lubanja, u nedjelju, 09. srpnja.

ZAGREB – Koncert iz ciklusa Fantazija na tamburama – hommage Zvonku Špišiću Tamburaškog orkestra Tamburaškog društva „Gaj“ iz Zagreba  bit će održan ove subote, 8. srpnja 2017. godine u Centru za kulturu Trešnjevka. Tom prigodom, Tamburaškom orkestru „Gaj“ na pozornici će se pridružiti vokalni solisti: Radojka Šverko, Ksenija Erker, Đuka Čaić, Miroslav Živković, Vid Šarkanj te Klapa Stine. Zajedničkim muziciranjem odati će priznanje skladatelju Zvonku Špišiću za vječne melodije koje je podario i time neizmjerno obogatio hrvatsku kulturu i umjetnost. Početak je u 20,00 sati.

DUGO SELO – U Dugom selu ove subote, 8. srpnja 2017. godine bit će obilježeno 10 godina od postavljanja Stopa svetog Martina. Predavanje će u gradskoj vijećnici od 16,30 sati održati Antonija Zaradija Kiš iz Kulturnog centra sveti Martin Hrvatska, dok će zabavni program biti od 16,00 sati.

ZAGREB – Manifestaciju More knjiga., koja se treću godinu za redom održava u parku Zrinjevac ove subote, 8. srpnja obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uoči konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske Skupštine, zagrebački gradonačelnik je za prvu radnu sjednicu u kolovozu najavio i prijedlog izmjene odluke o najmu gradskih prostora nakladnicima za 1 kunu, kako bi se pomoglo izdavalaštvo. Inače, radi se o kulturnom ljetnom događaju u kojem svi zaljubljenici u knjige i čitanje mogu uživati u više od 200 besplatnih naslova, svakog dana od 10,00 do 23,00 sata i to do ove nedjelje, 9. srpnja. Tako će se sutra, zadnjeg dana, uz čitanje moći uživati u Lumen pop art programu, gdje će mladi umjetnici kroz svoje viđenje kreativnog stvaralaštva pokazati što znači i koliko je bitno čitanje, rekla je u ime organizatora Anamarija Žužul. Posjećenost je vrelo velika, tako da prema procjenama organizatora, ovu manifestaciju obiđe oko 200 tisuća građana.

KOPRIVNICA – Dan povrća Koprivničko-križevačke županije po 13. puta održao se danas, u subotu, na koprivničkom Zrinskom trgu. Dan povrća središnja je edukativno-promotivna manifestacija posvećena promociji proizvodnje povrća i promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, a u sklopu manifestacije održana su i razna predavanja. Manifestaciju je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je rekao kako Županija za ovu granu poljoprivrede čini sve što je u njezinim zakonskim okvirima i financijskim mogućnostima. Ove je godine svoje sudjelovanje prijavilo 41 izlagač, a uz obilazak štandova, posjetitelji i proizvođači uživali su u nastupu folklornih skupina u sklopu 11. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje.

ČAKOVEC- Općina Sveta Marija i Zaštitarsko-ekološka udruga “Senjar” iz Donje Dubrave ove godine organizira Veliki skok za rijeku Dravu pod nazivom „BIG JUMP“. Skok će se održati na kupalištu kod Svete Marije, ove nedjelje, 09. srpnja 2017. godines početkom u 15,00 sati. Novost je od ove godine i selidba Velikog skoka s legradske plaže na plažu u Svetoj Mariji, uvjetovana novim tokom rijeke, dok je cilj manifestacije, koja je se održava na europskoj razini, podizanje svijesti o očuvanju rijeka.

VARAŽDIN – U sklopu manifestacije „Ljeto u Varaždinu“, Varaždinske će mažoretkinje ove subote, 08. srpnja, izvesti prigodni program na varaždinskom Korzu te će u vremenu od 10,00 do 11,00 sati upisivati nove mažoretkinje uzrasta od 4 do 24 godine. Varaždinske mažoretkinje u svom radu koriste razne elemente mažoret plesa i kombiniraju ritmove moderne glazbe, a danas u sastavu imaju 50- ak članica.

loading