Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 08.07.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Osma sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji održana je danas, 08. srpnja 2019. godine, u nazočnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Kolegij je održan kao treća koordinacija uoči sjednice Vade koja će biti ovoga mjeseca u Čakovcu. Tako se na stolu još jednom našlo više od 100 projekata županije, gradova i općina, za koje bi Vlada trebala donijeti važne odluke ili zaključke što bi označilo financijsko rasterećenje jedinica lokalne samouprave, odnosno nastavak velikog investicijskog ciklusa u Međimurju, rekao je  župan Matija Posavec. Saslušavši izlaganja načelnika i gradonačelnika te župana Posavca, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat o mogućoj podršci Vlade još je jednom naglasio svoj optimizam, kada je riječ o projektima koji se odnose na sufinanciranje ili darovanje dodjelu zemljišta, a koje je već u procesu. Istodobno, projekti koji trenutno nemaju konkretnu financijsku podršku bit će implementirani u novu omotnicu kako bi bili financirani europskim novcem, najavio je ministar Horvat. Inače, sjednica Vlade, u Čakovcu, održat će se 25. ovoga mjeseca.

ZAGREB- Zagrebački gradonačelnik rano jutros, u ponedjeljak, 8. srpnja 2019. godine obišao je Nazorovu ulicu na kojoj su započeli radovi sanacije kolnika u dužini od 1.000 metara od Zamenhoffove prema sjeveru. – U sljedećih 10 dana uklonit će se stari asfalt, zamjenici slivnici i poklopci  odvodne kanalizacije, staviti novi sloj asfalta od 1.900 tona, te iscrtati vertiaklna i horizontalna signalizacija – rekao je tehnički direktor Zagrebačkih cesta Josip Turković. Vrijednost ovih radova je oko 1,4 milijuna kuna. Kako je istaknuo gradonačelnik Milan Bandić, nakon toga, strojevi neće biti uklonjeni  dok i 400 metara Nazorove do Iličkog placa ne bude sanirano.

ZAGREB – Održan je sastanak ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijele Žalac sa županima i regionalnim koordinatorima na temu Nacionalne razvojne strategije 2030. te sklapanja novih razvojnih sporazuma. Riječ je o hijerarhijski najvišem aktu strateškog planiranja u Republici Hrvatskoj koji služi za oblikovanje i provedbu razvojnih politika Republike Hrvatske. Nacionalna razvojna strategija sadrži dugoročnu viziju razvoja Republike Hrvatske i prioritete za ulaganje u desetogodišnjem razdoblju.

KRAPINA – Izvještaj o radu Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Sjeverozapadne Hrvatske – Piškornica, izazvao je brojna pitanja članova Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije koja je ovog ponedjeljka, 08. srpnja 2019. godine održana u Krapini. Iako je izvješće prihvaćeno od većine zastupnika, raspravu su izazvala pitanja kapaciteta, odnosno da li će Piškornica od 2023. godina, kada je predviđeno zatvaranje svih ostalih odlagališta u županiji, moći prihvatiti sav otpad sa ovog područja te kakvo je stanje sa recikliranjem i biootpadom. Direktor sanacijskog odlagališta Piškornica Marijan Blažok istaknuo je da će budući centar Piškornice imati sortirnicu koja će razdvajati metal i plastiku, od te plastike će raditi gorivo koje će se morati negdje zbrinuti što neće biti besplatno. – Iako nismo zadovoljni sa brzinom realizacije projekta Piškornice, vidimo da alternative nemamo i da Vlada RH taj projekt nije proglasila strateškim za cijelu Hrvatsku – istaknuo je župan Željko Kolar, dodajući da se županija nalazi pred rješenjem problema. Također, na Skupštini je usvojen drugi rebalans proračuna za 2019. godinu koji osigurava sredstava za sufinanciranje nabave radnih bilježnica za učenike s područja Krapinsko – zagorske županije za narednu školsku godinu vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Isto tako, amandman za izmjenu proračuna, kojeg su ranije tokom dana najavili vijećnici zagorske organizacije Stranke rada i solidarnosti radi podmirenja duga za Veleučilište Hrvatsko Zagorje, je povučen radi dogovora sa Županijom da će ona osigurati potrebna sredstva za podmirenje dugova jedinicama lokalne samouprave koje imaju osnivačka prava, ukoliko Vlada u međuvremenu ne ostvari plaćanje tog dijela.

ZAGREB – Prva skupina osoba s invaliditetom jutros je, u organizaciji Grada Zagreba, krenula na besplatno ljetovanje u Dom Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Riječ je o sedmodnevnom rekretaivno – terapeutskom programu u nekom gradskom odmaralištu na Jadranu u kojima će ove godine sudjelovati preko 400 osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju. „U odmaralištu je organiziran stručni nadzor, zdravstvena njega te plesne, rekreativne i glazbene radionice. Za tu namjenu, ljetovanje osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju, iz gradskog proračuna osigurano je 450 tisuća kuna“, istaknula je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Prvu skupinu na ljetovanje ispratio je, tradicionalno, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KOPRIVNICA – Kako teku radovi na dvije velike investicije u Koprivničko-križevačkoj županiji, oni na rekonstrukciji i izgradnji projekta dnevne bolnice koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek te energetske obnove zgrade Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, provjerio je u ponedjeljak, 8. srpnja 2019. godine, župan Darko Koren za suradnicima. Radovi u koprivničkoj bolnici počeli su početkom travnja, podsjeća ravnatelj doktor Mato Devčić te obuhvaćaju rekonstrukciju, izgradnju i opremanje četiri tisuće metara kvadratnih prostora. Projekt je vrijedan 47,2 milijuna kuna, a početkom lipnja krenuli su i radovi na energetskoj obnovi zgrade županijskog zavoda za hitnu medicinu u Koprivnici. Ravnateljica Mirjana Hanžeković kaže kako je projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna, a bespovratna sredstva EU iznose 700 tisuća kuna. Zadovoljan viđenim, koprivničko-križevački župan Darko Koren kaže kako ove dvije investicije predstavljaju velik iskorak u podizanju standarda u pružanju zdravstvenih usluga. Završetak građevinskih radova u koprivničkoj bolnici predviđen je do kraja studenoga, dok će novi prostori pacijentima biti na raspolaganju u veljači iduće godine, a energetska obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu trebala bi biti gotova krajem listopada.

ZAGREB – Intenzivno su krenule  pripreme za 34. zagrebačko Histrionsko ljeto koje će na ljetnoj pozornici Opatovine trajati od 10. srpnja do 31. kolovoza. – Zagrebačko Histrionsko ljeto  započeli smo daleke 1986. godine i od tada je zaštitni znak ljetnog Zagreba te na Opatovinu dovodi brojne Zagrepčane, ali i druge posjetitelje glavnog grada- rekao je na konfernciji za novinare, ovog ponedjeljka, 8. srpnja u Histrionskom domu, umjetnički ravnatelj Histriona Zlatko Vitez.  Ove godine Histrionsko ljeto u znaku je predstave Fine strine s Opatovine Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića. Ova predstava popularnog hrvatskog komediografa Nine Škrabea inspirirana je glasovitom crnom komedijom “Arsen i stare čipke” američkog dramatičara Josepha Kesselringa. – Ovogodišnja predstava Fine strine s Opatovine je crna komedija čiji su junaci ljudi koji nas okružuju kao i svakodnevica koju susrećemo – rekao je autor Nino Škrabe istaknuvši kako je ovo njegova 16. suradnja s Histrionima. Svečana premijera i otvaranje Histrionskog ljeta će biti u subotu 13. srpnja od 21,00 sat. Pretpremijere će biti 10., 11. i 12. srpnja također od 21 sat. Inače, predstava će igrati svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom.

KRAPINA – Veleučilište Hrvatsko Zagorje bila je tema konferencije za medije koju su ovog ponedjeljka, 08. srpnja 2019. godine, uoči sjednice županijske skupštine KZŽ, održali vijećnici zagorske organizacije Stranke rada i solidarnosti. Naime, Hrvatska Vlada je prije dva tjedna donijela odluku da će Veleučilište Hrvatsko Zagorje postati javno, ali ostali su još dugovi u iznosu od oko 3 milijuna kuna, iznos koji moraju podmiriti osnivači, odnosno 500 tisuća kuna po osnivaču, što je previsok iznos, drže u ovoj stranci. Stoga će Klub vijećnika Stranke rada i solidarnosti podnijeti amandman na skupštini da županija iz svojeg proračuna izdvoji godišnje po milijun kuna te tako podmiri dug. Na konferenciji su govorili saborska zastupnica Marija Puh, predsjednik županijske organizacije Stranke rada i solidarnosti Anđelko Toplovec te predsjednik Kluba vijećnika Alojz Sajko. – Svi u skupštini trebaju misliti na mlade u županiji, svima nam treba biti cilj da ostanu u Zagorju studirati i raditi i stoga vjerujem da će svi ovaj amandman i podržati – rekla je Marija Puh.

ZAGREB – Završni sastanak znanstvenog projekta financiranog iz sredstava EU – Horizont 2020 pod nazivom INCEPTION, s  ukupnim budžetom od 3.990,205 eura  te zajedničko predstavljanje rezultata projekta bit će održani danas od 14,00 sati u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Prezentaciju će održati Sveučilište u talijanskoj Ferari koji je koordinator projekta i hrvatski partner u projektu, tim sa Zavoda za konstrukcije Građevinskog fakulteta u Zagrebu.
Projekt ostvaruje inovacije u 3D modeliranju kulturne baštine kroz inkluzivni pristup vremensko-dinamičke 3D rekonstrukcije artefakata, graditeljskog, ali i društvenog okruženja.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama za dodjelu 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje poticanja razvoja javne turističke infrastrukture u ovoj godini. Javni poziv je otvoren do 30. studenog ili do iskorištenja sredstava.  Sredstva se dodjeljuju gradovima i općinama za sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije te uređenja okoliša objekata javne turističke infrastrukture. Maksimalan iznos sredstava koji pojedini prijavitelj može ostvariti po pojedinom projektu je 300.000 kuna.

IVANEC Roditelji prvašića s područja grada Ivanca u gradsku upravu trebaju dostaviti podatke i dokumente temeljem kojih će im se na njihove račune moći isplatiti 700 kuna potpore za opremanje djece, uoči polaska u školu. Gradskim službama potrebno je dostaviti potvrdu škole o upisu djeteta u prvi razred, presliku osobne iskaznice jednog od roditelja, kao dokaz o prebivalištu te presliku tekućeg/zaštićenog računa. Riječ je o potpori koju Grad Ivanec isplaćuje sa željom da roditeljima najmlađih đaka ublaži teret povećanih troškova opremanja djeteta uoči polaska u školu tako da im se pomogne u nabavi školske torbe, pribora, bilježnica i sl. Pravo na potporu imaju i prvašići s prebivalištem na području grada Ivanca, a koji pohađaju škole u Žarovnici, Kamenici i Tužnom.

ZAGREB – Intenzivno su krenule  pripreme za 34. zagrebačko Histrionsko ljeto koje će na ljetnoj pozornici Opatovine trajati od 10. srpnja do 31. kolovoza. Ove godine će Histrionsko Ljeto donsi predstavu Fine strine s Opatovine Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića. Svečana premijera i otvaranje ljeta će biti u subotu 13. srpnja od 21,00 sat. Pretpremijere će biti 10., 11. i 12. srpnja također od 21,00 sat. Više riječi o Histrionskom ljetu bit će u ponedjeljak, 8. srpnja, na press konferenciji od 11 sati u Histrionskom domu. Inače, predstava će igrati svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom.

KOPRIVNICA – Koprivnička Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ jedna je od 20 u Hrvatskoj u koju stiže vrijedna donacija Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Radi se o 3D printeru, potrošnom materijalu za izradu 3D modela te edukaciji o korištenju opreme. Kroz projekt „Digitalni građanin“ Institut je do sada opremio 170 knjižnica u regiji edukacijskom tehnologijom, micro:bitovima i dodacima, a knjižnice redoviti koriste donirane micro:bitove i dodatke te provode besplatne radionice za građanstvo i omogućuju posuđivanje opreme. Nakon što knjižničari dovrše edukaciju o korištenju 3D printera, oprema će biti dostupna za korištenje zainteresiranim građanima u koprivničkoj Knjižnici.

loading