Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB- Divlje ilegalno odlagalište u dvorištu Treći Kozari put II. odvojak, gdje su djelatnici Čistoće i Zrinjevca na dojavu građana  u utorak 7. kolovoza 2018. godine započeli sanaciju, u večernjim satima obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naime, Ured za upravljanje u hitnim situacijama, zaprimilo je informaciju od predsjednika Mjesnog odbora Kozari putevi Denisa Tabakovića, da u tom naselju jedna osoba već duže vrijeme ispred svoje kuće, a na državnom zemljištu ilegalno prikuplja otpad. Problem se povlači  još od lipnja prošle godine kad je već provedeno jedno čišćenje ove lokacije od strane Sektora komunalnog i prometnog redarstva, Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, ali se navažanje smeća i dalje nastavilo.Zbog toga je pokrenuto novo čišćenje lokacije, a trošak čišćenja bit će proslijeđen Ministarstvu državne imovine koji je vlasnik ove parcele. Kako je rekoa zagrebački gradonačelnik sanacija deponija bit će završena do ovog petka, a dječje igralište koje se nalazi uz ovu parcelu bit će ograđeno i uređeno kroz mjesec dana.Obzirom da na navedenom divljem deponiju žive malodobna djeca o svemu je obaviješten i Centar za socijalni rad Grada Zagreba.

KRAPINA – Krapinsko–zagorska županija je desetu godinu zaredom osigurala sredstva za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola, a riječ je o 200 tisuća kuna. Visina prosječnog mjesečnog prihoda za ostvarivanje ovog prava povećana je u odnosu na prošlu godinu za iznos od 300 kuna po kućanstvu, a pravo na pomoć može ostvariti jednoroditeljska obitelj s jednim ili dvoje djece na redovitom školovanju u iznosu od 500 kuna, obitelj s troje djece u iznosu od 750 kuna te obitelj sa četvero ili više djece u iznosu od tisuću kuna. Da bi se dobila ova jednokratna pomoć, ukupni prosječni mjesečni prihod kućanstva, isplaćen u posljednja tri mjeseca ne smije prelaziti slijedeći iznos od 1600 kuna za jednočlano kućanstvo, 2200 kuna za dvočlano kućanstvo, 2800 za tročlano, 3600 kn za četveročlano te 4400 kuna za peteročlano kućanstvo, a za svakog daljnjeg člana iznos prihoda kućanstvo povećava se za 700 kuna. Zahtjevi za ostvarivanje prava podnose se do 31. listopada 2018. godine.

ZAGREB – Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti u Hrvatskom saboru neće podržati prijedlog Vladine porezne reforme. Istaknuo je to gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić na konferenciji za medije u prostorijama stranke u srijedu, 8. kolovoza 2018. godine, naglasivši da Hrvatskoj neće pomoći mjere kao što je snižavanje opće stope PDV-a, već suštinske reforme koje će uključivati poticanje proizvodnje, bolji Zakon o porezu na dohodak i porez na nekretnine, te pametna demografska politika.

VELIKA GORICA – Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici, zajedno s partnerima – Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo – postala je regionalni centar kompetentnosti u području strojarstva. Konkretno, razvojnim planom predviđeno je da će regionalni centar kompetentnosti u Velikoj Gorici europska sredstva povući kako bi modernizirao školski pogon namijenjen praktičnoj nastavi i učenju uz rad u organizaciji škole ili gospodarstvenika. Također, prostor će biti dostupan najmu i preferencijalnom korištenju za potrebe istraživanja i razvoja gospodarskih subjekata i kolaboracije s visokoobrazovnim institucijama, a predviđeno je i da centar razvija postojeće, ali i nove obrazovne programe i sadržaje srednjoškolskog i cijelo životnog učenja.

KONJŠČINA – Dogradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića te izgradnja reciklažnog dvorišta, samo su neki od projekata koje je općina Konjščina ove godine uspješno realizirala, rečeno je danas, 8. kolovoza 2018. godine na Svečanoj sjednici kojom se proslavio Dan općine i župe. Neki od planova za iduću godinu su i izgradnja nove sportske dvorane, energetska obnova osnovne i srednje škole, a gotov je i projekt tržnice. Ove godine Konjščina je uspješno povukla 14,3 milijuna kuna sredstava iz EU istaknuo je načelnik općine Mirko Krznar. – Jedan od najznačajnijih projekata za našu općinu, ali i ovaj dio županije je prekategorizacija bivše županijske ceste 2206 u državnu cestu D540 koja se trenutno projektira – dodao je načelnik Krznar. Na Svečanoj sjednici, među brojnim načelnicima i gradonačelnicima, prisustvovali su i  izaslanik predsjednice RH, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Također, danas su na sjednici dodijeljena i priznanja općine za 2018. godinu, a nije se zaboravilo ni na 9 učenika Osnovne škole koji su svih osam razreda završili a odličnim uspjehom te  su za svoj trud i prigodno nagrađeni.

VARAŽDIN – Varaždinskoj županiji  je za projekt pod nazivom Cikloturizam u Varaždinskoj županiji Ministarstvo turizma odobrilo bespovratna sredstava od 283 tisuće kuna. Jedan od predmeta sufinanciranja je i uvođenje Cyclist Welcome Quality standarda, odnosno standarda kvalitete dobrodošlice za bicikliste. S obzirom na veliki potencijal cikloturizma, a relativno slabu razvijenost  smještajnih ugostiteljskih i servisnih sadržaja namijenjenih cikloturistima, sufinanciranje ministarstva je svakako važno ističe predsjedica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Svi zainteresirani za uvođenje ovog standarda u svoje objekte, do 31. kolovoza 2018. godine mogu se javiti u Upravni odjel za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije.

ČAKOVEC – U čakovečkom naselju Mihovljan u tijeku su radovi na uređenju križanja Športske ulice i Ulice Vladimira Nazora te uređenju sustava odvodnje u Ulici Matije Gupca, u vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna. U sklopu rekonstrukcije, uredit će se i odvodnja, kolnik te pješačke staze, a završetak radova planiran je za otprilike dva tjedna. Osim toga, glavni infrastrukturni projekt u ovom čakovečkom naselju je uređenje zone Brezje gdje će se u potpunosti urediti komunalna infrastruktura za 107 gradilišta. Vrijednost investicije je 4,6 milijuna kuna, a projekt je u cijelosti financiran europskim sredstvima. Odabran je izvođač, uskoro slijedi potpisivanje ugovora dok početak radova ovisi o Međimurskim vodama, koje najprije moraju položiti kanalizacijsku mrežu. Krajnji rok za završetak radova je proljeće 2020. godine.

KOPRIVNICA – U koprivničkom gradskom parku i danas poslijepodne, 08. kolovoza 2018. godine, bit će priređen zanimljiv program. U 18 sati počinje još jedan dječji kreativan kutak uz radionicu žongliranja i predstavu „Ples i fantazija“. U isto vrijeme učenici koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ održat će radionicu promatranja neba i upoznavanja s radom teleskopa, dok od 19 sati započinje  vježbanje u BudiFit zoni.

loading