Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.-09.02.2020.

Posted in Vijesti

DONJA STUBICA – „Buna traje“ povik je koji se orio u Donjoj Stubici ove subote, 8. veljače 2020. godine prije početka uprizorenja povijesne bitke za pravicu iz davne 1573. godine kad su seljaci pod vodstvom Matije Gupca ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija. Rekordan broj posjetitelja, njih 20 tisuća, iz svih krajeva Hrvatske sudjelovalo je u vjernom prikazu bitke koju je za njih pripremilo više od 250 statista iz 20 udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja odjevenih u srednjovjekovne kostime seljaka i feudalaca te naoružanih mačevima, topovima, vilama i srpovima. Za ovu rekonstrukciju zadužena je i ove godine Družba vitezova zlatnog kaleža, a među brojnom publikom bio je i izabrani predsjednik RH Zoran Milanović koji je sa posjetiteljima pješačio od Donje Stubice do samog dvorca. Također, ovom atraktivnom uprizorenju prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Žarko Tušek, Marko Vešligaj i Marija Puh, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Posjetitelji su nakon bitke imali priliku uživati i u popratnom programu poput Srednjevjekovnog sajma, a u kasnim satima za njih je pripremljen i Buna Party.

ZAGREB – Kako se navodi u priopćenju Grada Zagreba predložene izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Zagreba su strateške i razvojne, unatoč kritikama strukovnih udruga te su podsjetili na kronologiju vezano za GUP, koji je izazvao različita i suprotna mišljenja u političkoj i stručnoj javnosti. Tako u ovo subotnjem priopćenju podsjećaju da je zagrebačka Gradska skupština Zagreba donijela 2015. Odluku o izradi izmjena i dopuna GUP-a, kojom je počeo postupak njegove izrade i donošenja izmjena i dopuna. Iduće godine utvrđeni su ciljevi i programska polazišta za izradu i donošenje izmjena i dopuna GUP-a. Javna rasprava održana je od 12. do 26. rujna 2017., a ponovna javna rasprava od 31. srpnja do 14. kolovoza 2019. Ističu da je Grad Zagreb donio Odluku o izradi Izmjena i dopuna GUP-a jer “Zakon o prostornom uređenju od 2014. godine do 2019., zabranjuje izradu novog GUP-a grada Zagreba, a dopušta samo njegove izmjene i dopune, do donošenja Državnog plana prostornog razvoja, koji još do danas nije upućen u javnu raspravu. Grad Zagreb, dodaje se u priopćenju gradske uprave, “kontinuirano poduzima sve potrebne aktivnosti s ciljem izrade novog GUP-a grada Zagreba kao prostornog plana nove generacije koji će odgovarati izazovima 21. stoljeća”.

LEPOGLAVA – Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava bogatije je za još jedno vatrogasno vozilo. Naime, svečana primopredaja novog navalnog vozila održana je ove subote, 8. veljače 2020. godine u gradskom parku Lepoglava, a ključeve vozila je predsjedniku DVD-a Lepoglava Damiru Fundeu predao gradonačelnik Marijan Škvarić. Radi se o velikoj investiciji grada Lepoglave od milijun i 800 tisuća kuna, a dodatnih pola milijuna kuna investirano je i u novu opremu za vozilo. – Ovo je najkvalitetnije vozilu na području čitave Varaždinske županije koje odgovara svim tipovima vatrogasnih intervencija – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, dodajući da Grad u vatrogasce i njihovu djelatnost investira više od 15 milijuna kuna te da oni to i zaslužuju. Inače, na području Lepoglave djeluju tri DVD-a sa dvjestotinjak članova.

ZAGREB – U četiri dana štrajka djelatnika zagrebačkog sanitetskog prijevoza ovog tjedna, vozači ZET-a i zdravstvenih ustanova Grada Zagreba obavili su 1.085 sanitetskih prijevoza, rečeno je ove subote, 8. veljače 2020. godine na sastanku u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu, kojem su nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Milan Bandić. -Sanitetski prijevoz mora funkcionirati. Pacijenti ne smiju trpjeti i moraju doći tamo gdje trebaju-rekao je gradonačelnik Bandić te na ispomoć u sanitetskom prijevozu je ponudio i vozače Gradske uprave. Iako za sada sve funkcionira bez poteškoća, zaključeno je kako ovo nije dugoročno rješenje i da je kompromis, odnosno dogovor, potreban postići čim prije. U štrajku je 70 posto ekipa zagrebačkog sanitetskog prijevoza, a Sindikat sanitetskog prijevoza traži da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak, 10. veljače, trebao bi presuditi o legalnosti štrajka djelatnika zagrebačkog sanitetskog prijevoza.

ZAGREB – Već 11. godinu koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski početkom veljače, točnije 08. veljače, zavladale su maske, glazba te obilje smijeha i veselja. Riječ je tradicionalnoj zabavno-glazbenoj karnevalska manifestaciji, Lisinski pleše pod maskama. Kao i proteklih godina ova vesela manifestacija u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski donijela je pregršt događanja te bogati program koji je prilagođen svim uzrastima. Uz glazbu, ples te nastupe DJ-a, najmlađi su mogli gledati predstave te sudjelovati u brojnim radionicama.

VARAŽDIN – Gllugl teatar premijerno je izveo lutkarsku predstavu Mala sirena u subotu, 8. veljače 2020. godine, na sceni Centra za mlade Varaždin. Radi se o lutkarskoj fantaziji inspiriranoj istoimenom bajkom Hansa Christiana Andersena koja se odigrava u vodi. Naime, prostor morskoga kraljevstva prikazan je vodom ispunjenim akvarijem u kojemu igraju lutke. Predstava je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole, mladima i odraslima. Reprizne izvedbe na sceni Centra za mlade na rasporedu su u subotu 15. veljače u 18,00 te u nedjelju, 16. veljače u 11,00 sati.

MURSKO SREDIŠĆE – Tradicionalni „Serjojnski fašnik 2020.“ održat će se u nedjelju, 9. veljače s početkom u 14,30 sati u Murskom Središću, u organizaciji grada i Turističke zajednice. Fašnička povorka i ovoga puta oživjet će pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost ulicama Murskog Središća. Fašničke skupine okupit će se u 14,00 sati kod sportske dvorane Mursko Središće i do 16,00 sati prolaziti ulicama grada, da bi se u 16,00 sati program nastavio u Sportskoj dvorani. Dječji fašnik održan je u subotu, 8. veljače 2020. godine. Fašnička povorka dječjih vrtića krenula je od parkirališta „Promenada“ do zgrade dječjeg vrtića – stare škole gdje su dječji vrtići predstavili svoje maske i izvesli zajednički program.

STUTTGART/KOPRIVNICA – Muzejska pedagoginja Muzeja grada Koprivnice Maša Zamljačanec sudjelovala je u petodnevnom međunarodnom programu učenja kroz rad s kulturnom baštinom „Skills for Heritage“ u Stuttgartu s temom uključivanja mladih u kulturne programe i učenje o baštini. Zamljačanec je u svom izlaganju „Naive approaches“ prikazala edukativne i izlagačke programe koprivničkog Muzeja te predstavila svoju praksu, metodologiju i način razmišljanja u radu s mladima. Rad na novom modelu edukacije i interpretacije kulturne baštine nastavlja se krajem veljače, a Maša Zamljačanec nastavit će rad na ovom projektu.

GORNJI DRAGANEC – Na zgradi Područne škole u Gornjem Dragancu na području Čazme u tijeku su radovi energetske obnove vrijedni 1,6 milijuna kuna. Obuhvaćaju zamjenu stolarije, izolaciju zidova i podova, uređenje fasade, rekonstrukciju grijanja, ugrađivanje nove led rasvjete, te gradnju pristupne rampe za invalide i slično. Po završetku energetske obnove, Bjelovarsko-bilogorska će županija školu u Gornjem Dragancu opremiti i novim namještajem. Bjelovarsko-bilogorska županija na čazmanskom području provodi energetsku obnovu na četiri školska objekta, u ukupnoj vrijednosti 20 milijuna kuna.

SVETA JANA – Svečana sjednica povodom 40 godina postojanja KUD-a Sveta Jana održana je u subotu, 8. veljače 2020. godine u Društvenom domu u Gorici Svetojanskoj. U ime Zagrebačke županije sjednici je nazočila zamjenica župana Nadica Žužak.

loading