Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Hrvatska slavi Dan neovisnosti. Na današnji dan prije 28 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora, na sjednici Hrvatskog sabora održanoj u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu, donesena odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše Jugoslavije. Time je Hrvatska postala neovisna i samostalna država. U znak siječanja na tu povijesnu odluku Hrvatskog sabora, državni vrh je danas zapalio svijeće i položio cvijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj. U državnom izaslanstvu, bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Goradan Jandoković,  izaslanica predsjednice Republike Anamarija Kirinić, a pridružilo im se i  izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Badićem. Tradicionalno, na Dan neovisnosti građanima je Hrvatski sabor otvorio vrata te do 17,00 sati mogu besplatno bez prethodne najave i to uz stručno vodstvo razgledati saborske dvorane i druge radne i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu stipendija za izvrsnost u tekućoj školskoj odnosno akademskoj godini Grada Zagreba raspisan je do 21. listopada. Neto iznos stipendije utvrđen je u visini 40% za učenike, 55% za studente te 65% za doktorande prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj – kolovoz godine u kojoj se natječaj za stipendiju raspisuje. Za Stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost u proračunu godišnje se  izdvaja 19,5 milijuna kuna. Detaljne informacije i uvjeti dostupni su na mrežnoj stranici grada.

ČAKOVEC – Temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini raspisanog od strane Ministarstva turizma, Međimurskoj županiji ove je godine odobren jedan od najvećih iznosa sredstava – milijun i 387 tisuća kuna. Za zadnju fazu ekomuzeja „Međimurje malo“ odobreno je 350 tisuća kuna, a za izradu „Studije upravljanja kvalitetom turizma“ 190 tisuća kuna. Za uređenje Interpretacijskog centra „Dravski zlatari“ u Donjem Vidovcu odobreno 560 tisuća kuna, dok je općina Goričan za  Interpretacijski centar, dobila 287 tisuća kuna.

KRAPINA – Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar raspisao je javni poziv za sudjelovanje na 18. ocjenjivanju i izložbi meda Krapinsko-zagorske županije, koje će se održati 30. studenog u Pregradi.  Ocjenjivanje i nagrađivanje bit će provedeno u dvije odvojene kategorije – za med s pašnog područja na području Županije te izvan Županije. Uzorke meda će, prema propisanim uvjetima, prikupljati zagorske pčelarske udruge, koje su dužne dostaviti Županiji do 17. listopada.

KOPRIVNICA – Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije objavilo je kreativni natječaj „Moja županija bez korupcije“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju. Namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola iz Koprivničko-križevačke županije, koji se mogu prijaviti likovnim te literarnim i video radovima na temu natječaja. Natječaj je otvoren do 15. studenoga, a objavljen je na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

NOVI MAROF – Ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području Grada Novog Marofa se nastavljaju, a u sljedećem razdoblju bit će izvedeni radovi na modernizaciji – asfaltiranju i sanaciji nerazvrstanih cesta u čak 18 naselja. Radi se o radovima na modernizaciji – asfaltiranju 11 nerazvrstanih cesta, radovima na sanaciji na nerazvrstanim cestama na području Grada Novog Marofa te radovima na izradi prilaza buduće gradske ceste Remečica. Naselja u kojima će se izvoditi radovi su, između ostalih i  Donje Makojišće, Gornje Makojišće,  Kamena Gorica, Mađarevo, Novi Marof, Podrute, i Završje Podbelsko. Vrijednost navedenih radova je 2 milijuna i 878 tisuća kuna s PDV-om.

ZAGREB – Za razvoj javne turističke infrastrukture za dva projekta na području Zagrebačke županije Ministarstvo turizma Županiji je dodijelilo 372 tisuća kuna.  Radi se o projektu uređenja i opremanja cikloturističkih odmorišta na području grada Jastrebarskog ukupne vrijednosti gotovo pola milijuna kuna, a kojeg Zagrebačka županija provodi u suradnji s Gradom Jastrebarsko. Ministarstvo turizma za taj je projekt odobrilo potporu u iznosu od 213 tisuća kuna. Druga potpora odnosi se na projekt upravljanja kvalitetom u turizmu u Zagrebačkoj županiji kojim se planira izraditi Studija upravljanja kvalitetom u turizmu kao podloga za integrirano upravljanje kvalitetom turističkog destinacijskog proizvoda. Zagrebačka županija ovaj projekt vrijedan gotovo 200 tisuća kuna provodi u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije i za njega je dobila potporu u iznosu od 159 tisuća kuna.

BJELOVAR – Potpisan je Sporazum o suradnji između Državne škole za javnu upravu i Pučkog otvorenog učilišta Bjelovar. Radi se o pilot projektu koji će službenicima lokalne uprave i samouprave omogućiti besplatno stručno usavršavanje i učiniti im ga dostupnijima.

ZAGREB/KRAPINSKE TOPLICE – ˝Dajte im da osjete˝ naziv je nacionalne humanitarne akcije koja traje do 14. listopada u organizaciji Rotaract kluba Zagreb Gradec. Ovom akcijom prikupljaju se donacije kako bi se opremio Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice koji pomaže djeci s potrebama i to ranom intervencijom od rođenja do 6 godine starosti. Naime, ova djeca suočena su sa senzoričkim oštećenjima, razvojnim odstupanjima, malformacijskim sindromima te sličnim  oštećenjima. Prikupljenim sredstvima planira se kupiti specijalna didaktička oprema za opremanje interaktivnog prostora kabineta  za ranu intervenciju kako bi djeca u Centru mogla razvijati svoje osjetilne vještine od najranije dobi. Novčana sredstva mogu se donirati pozivom na broj 060 950 950, zatim uplatom na “http://www.dajmoimdaosjete.org”  te skeniranjem koda.

loading