Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.-09.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradonačelnik Grada Zagreba  Milan Bandić dana 7. prosinca 2018.  javio se u Klinički bolnički centar Zagreb, na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac radi kašlja koji traje unazad nekoliko dana. Učinjenom obradom na Klinici dijagnosticirana je embolija pluća s ishodištem bolesti iz desne potkoljenične vene. Primljen je na postintezivnu njegu te se liječi sukladno svim smjernicama liječenja plućne embolije. Kliničko stanje  gradonačelnika je stabilno.

ZAGREB – Svečani program uz nastup manjinskih udruga povodom Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba bit će održan u nedjelju, 9. prosinca 2018. godine u maloj dvorani Lisinski od 12,00 sati. Kroz ovu manifestaciju Koordinacija u kojoj je 18 nacionalnih manjina već tradicionalno obilježava svoj dan ujedno i Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca.

ZAGREB – Sada već tradicionalna ujedno i jedinstvena utrka stepenicama – u zgradi Zagrepčanka 512, gdje se trči  po 490 stepenica do 25 kata bit će održana ove subote, 8. prosinca 2018. godine od 10,00 do 12,00 sati. Ovogodišnja novost je što natjecatelji mogu birati između solo utrke – jedno trčanje, zatim duo trčanje u paru s osobom suprotnog spola te Mega trčanje odnosno dva trčanja.

ZAGREB – Jubilarna, 100. izvedba popularne zagrebačke predstave „Muškarci.hr“ nastale u koprodukciji Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh bit će izvedena ove nedjelje, 9. prosinca 2018. godine od 20,00 sati. U sklopu izvedbe ove dvije kazališne ustanove i glumci sudjeluju u velikom humanitarnom projektu „Prvi osmijeh“ koji organizira Rotary klub Maksimir. Cilj je prikupljanje sredstava za endoskopski stup sa sondama za pedijatrijsku kolonoskpopiju KBC Zagreb.

ZAGREB – Predavanje o Buddhi, budizmu i arheologiji  “Lumbinī – mjesto rođenja Gotame Buddhe. Tekstualni izvori i arheološki nalazi.” održat će se u Arheološkom muzeju u Zagrebu u subotu, 8 prosinca s početkom u 18,00 sati. Predavačica je Višnja Grabovac sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

ZAGREB – U Centru za kulturu Trešnjevka u subotu, 8. prosinca 2018. godine će biti održan glazbeno-scenski program naziva Darujmo djeci kazalište. U sklopu programa kojem je cilj prezentacija rada glazbeno-scenske djelatnosti zagrebačkih dječjih vrtića, predstavit će se tri vrtića i to Trešnjevka, Vjeverica i Šegrt Hlapić. Projekt ima i humanitarnu notu, budući da će prihod od prodanih ulaznica biti proslijeđen Udruzi za školovanje pasa vodiča. Program će početi u 9,30 sati.

ZAGREB – Advent u Maksimiru, novi epicentar blagdanske atmosfere na istoku Zagreba bit će otvoren  je do 6. siječnja 2019.  gdje je svakoga dana za sve generacije organiziran zabavan program i ugodna atmosfera. Uz osam adventskih kućica s raznolikom ponudom hrane i pića, Advent u Maksimiru po prvi puta predstavlja grijane paviljone za djecu, prilagođene različitim uzrastima (za bebe i djecu do 5 godina, za djecu do 10 godina te paviljon za mlade do 15 godina), kao i gastro-ponudu za djecu. Posebnu instalaciju za Advent u Maksimiru osmislio je tim Muzeja Iluzija.

ZAGREB – U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u nedjelju, 9. prosinca održana je svečanost u povodu Dana koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Na području Grada Zagreba živi više od 40 tisuća pripadnika nacionalnih manjina. Svi oni asimilirani su u zajednicu i zadovoljni svojim statusom u Gradu, istaknuo je predsjednik Koordinacije vijeća te Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Zagrebu Dušan Mišković. „Zadovoljni smo suradnjom koju imamo s Gradom Zagrebom, a svoje programe uspijevamo provesti zahvaljujući oko 11 tisuća kuna koje svake godine dobivamo iz gradskog proračuna“, dodao je Mišković. Podsjetimo, prva Koordinacija nacionalnih manjina Grada Zagreba osnovana je 10. prosinca 2003. godine u spomen na potpisivanje Opće deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine, kada je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi, između ostalog, na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika. Na svečanosti je bila i zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Elizabeta Knorr.

KRAPINA – Manifestacija “Prosinac u Krapini“ nastavlja se i ovoga vikenda brojnim zanimljivim sadržajima. U subotu 8. prosinca 2018. godine u 17,00 sati na Trgu Ljudevita Gaja, uz prigodni program bit će zapaljena 2. adventska svijeća, u Kinu Krapina u 18,00 sati bit će prikazan animirani film „Asterix“, dok je film „Još si tu“ na rasporedu u 20,00 sati. Nedjelja je u Krapini rezervirana za najmlađe za koje će u Festivalskoj dvorani POU s početkom u 18,00 sati biti priređene Dječje prosinačke svečanosti s nastupom Društva „Naša djeca“ Krapina.

MARIJA BISTRICA – Nakon prvog vikenda Adventa u Mariji Bistrici, vikenda duhovne glazbe, DJEČJI VIKEND u Mariji Bistrici počinje u subotu, 08. prosinca 2018., na trgu Pape Ivana Pavla II u 10,00 sati vožnjom vlakićem i mađioničarskom predstavom Vladimira Štimca, dok je točno u podne na rasporedu predstava za djecu „Darak manji, darak veći – svetom Niki je u vreći“. U slučaju loših vremenskih prilika, program će se održati u marijabističkom Domu kulture. Uslijedit će nastup dječjih zborova, radionica pečenja božićnih kolača te u 19,00 sati otvorenje klizališta „Bistrička ledena bajka“ uz Klizački klub „Medveščak“. Program se nastavlja i u nedjelju, 9. prosinca paljenjem druge adventske svijeće u 10,00 sati, uz prigodan glazbeno-zabavni program. Posjetitelji mogu uživati u  Bistričkom adventskom sajmu koji je poznat po jedinstvenim autohtonim božićnim ukrasima i originalnim tradicijskim drvenim igračkama, a za još  ljepši doživljaj pobrinut će se brojni izvođači duhovne i zabavne glazbe.

VARAŽDIN – Koncert uz kavu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin održat će se u subotu, 8. prosinca 2018. godine u 11,00 sati u Klubu Europa Media. Nastupit će sopranistica Anabela Barić i Izidor Erazem Grafenauer, teorba i gitara.

KLENOVNIK – Bal pod nazivom „Božić u dvorcu Klenovnik“, u organizaciji Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, održat će se u subotu, 8. prosinca 2018. godine s početkom u 19,00 sati. Organizatori su vođeni idejom, da jednoj od dvorana najvećeg hrvatskog dvorca Klenovnik, udahnu nekadašnji sjaj. Kroz prigodni program, sudionici će imati priliku saznati nešto više o bogatoj i burnoj povijesti dvorca obitelji Drašković, upoznati se s baroknim plesovima i melodijama, zaplesati valcer i provesti ugodnu večer.

ČAKOVEC- Osnivačka skupština Zrinskih konjanika održat će se u subotu, 8. prosinca 2018. godine s početkom u 12,00 sati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

ČAKOVEC- Godišnji koncert Ženske vokalne skupine KUU “Veseli Međimurci” na raspredu je u subotu, 8. prosinca 2018. godine, u 19,30 sati u zgradi Scheier u Čakovcu. Koncertu će nazočiti župan Međimurske županije Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Korupcija ugrožava naše sretno i bezbrižno odrastanje, poruka je učenika osnovnih i srednjih škola iz Koprivničko-križevačke županije koji su sudjelovali u ovogodišnjem natječaju županijskog Antikorupcijskog povjerenstva „Moja Županija bez korupcije“. Svoj stav o ovoj društveno neprihvatljivoj pojavi, djeca su izrazila kreativnim i maštovitim likovnim i literarnim radovima te video uradcima, a na natječaj je pristiglo 85 radova iz 16 osnovnih i tri srednje škole. Članovi Antikorupcijskog povjerenstva imali su pune ruke posla izabrati među pristiglim radovima najbolje kojima će pripasti nagrade od 1.500 i 1.000 kuna, ovisno o kategoriji. Dječji će radovi biti predstavljeni u izlozima koprivničke Knjižnice „Fran Galović“ od srijede, 12. prosinca 2018. godine, a u Knjižnici će u četvrtak, 13. prosinca biti proglašeni najuspješniji

loading