Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 08.09.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – O aktualnim temama u Gradu Zagrebu te o točkama dnevnog reda ususret 32. sjednici Gradske skupštine Zagreba progovorili su danas na odvojenim konferencijama za novinare gradski HDZ-ovci i SDP-ovci. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić ocijenio je kako nije jasno na temelju čega su predložene izmjene GUP-a Sesvete, ustvrdivši da nisu riješeni ključni problemi građana koji su tražili legalizaciju svojih nekretnina. U izmjenama GUP-a Sesvete posebno bode u oči to što je preko pola milijuna četvornih metara zelenih površina prenamijenjeno u građevinsko zemljište, rekao je Bernardić, dok predsjednik gradskog HDZ-a Andrija Mikulić ističe problem prenamjene privatnih parcela. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mario Župan usprotivio se izgradnji novih fontana, istaknuvši da su fontane lijepe, ali trenutno grad ima puno važnijih problema, primjerice komunalnu infrastrukturu. Zagrebački Holding prošlu je godinu završio u plusu sa čak 15 milijuna kuna većom dobiti u odnosu na 2013. godinu. Ipak takve brojke nisu oduševile zastupnike zagrebačkog SDP-a, jer je grad kupio je od Holdinga nekretnine te će skupe kamate plaćati na koncu građani. S time se slažu i u gradskom HDZ-u. Izvješće o poslovanju Holdinga koje će se naći pred gradskim zastupnicima odnosi se na rezultate Uprave koju je vodio Slobodan Ljubičić.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Vedran Mornar koji je u Čakovcu održao radni sastanak s županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji koju je župan Posavec ocijenio najboljom dosad, a bilo je riječi o planiranim projektima, najviše u gradnji škola. Naime, u 35 posto škola Međimurske županije je uvedena jednosmjenska nastava, a to je cilj u svim školama u Hrvatskoj, naglašava ministar Mornar. Ministar je nakon sastanka obišao i čakovečki dječji vrtić “Bambi”, a zatim i Osnovnu školu „Pribislavec“, koju učenici zasada polaze u dotrajalom dvorcu Feštetić. To bi se uskoro trebalo promijeniti jer se u blizini nalazi gradilište nove škole i dvorane, projekta vrijednog 35 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – „Hoću biti vješt(đ)ak“ naziv je novog projekta Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije koji je danas predstavljen javnosti. Sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Ministarstva rada i mirovinskoga sustava „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“, vrijedan je oko 241 tisuću kuna, a iznos bespovratnih sredstava je oko 229 tisuća. Cilj projekta je povećati motivaciju učenika za upis u deficitarna obrtnička zanimanja te doprinijeti razvoju pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju, ističe tajnik komore Božo Barać. Ciljna skupina u projektu su učenici osnovnih i strukovnih škola, obrtnici te roditelji učenika osnovnih škola. Partneri u projektu su Obrtničko učilište POUKA i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, a trajat će narednih 12 mjeseci.

ZAGREB – Veslače, braću Martina i Valenta Sinković koji su na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojili zlatnu medalju i obranili naslov najboljih, dočekao je sinoć po slijetanju iz Munchena gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Sjajni hrvatski veslači slavili su u utrci dvojca na pariće, a osim pobjede na prošlogodišnjem SP-u u Amsterdamu, slavili su na sve četiri regate Svjetskog kupa i najavili pohod na zlato u Riju 2016. Hrvatski veslači su od osamostaljenja na svjetskim seniorskim prvenstvima osvojili 14 medalja od čega pet zlatnih, četiri srebrne i pet brončanih. Čak četiri zlata osvojile su posade koje je trenirao Nikola Bralić, a braća Sinković su se dva puta penjala na najviše pobjedničko postolje kao članovi četverca i dva puta u dvojcu na pariće.

KRAPINA – Gotovo 70% poduzetnika s područja Krapinsko-zagorske županije prošle je godine poslovalo s dobiti, a budući da je Krapinsko-zagorska županija izvozno orijentirana izvoz je povećan za 16,3%. Podaci su to Hrvatske gospodarske komore – Komore Krapina, prema kojima ukupan izvoz proizvoda zagorskih gospodarstvenika iznosi 32,9%. Prema njihovim procjenama, podaci za 2015. godinu trebali bi biti još bolji, jer se broj nezaposlenih smanjuje.

KRIŽEVCI – Svečanim misnim slavljem na križevačkom Strossmayerovom trgu proslavljen je blagdan trećeg hrvatskog sveca, nebeskog zaštitnika Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije te Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije, svetog Marka Križevčanina. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić uz suslavlje domaćina, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka te brojne svećenike. Tijekom blagdana Svetog Marka Križevčanina u Križevcima su održana i dva tradicionalna susreta: 15. susret osoba s invaliditetom Hrvatske i 10. susret udruga „Hrvatski domobran“. Kako već tradicionalno na blagdan svetog Marka Križevčanina nema nastave, križevački školarci po prvi puta u novoj školskoj godini u klupe će sjesti tek danas.

SUHOPOLJE – Tomislav Kuharić je najbolji orač u Hrvatskoj, a ekipa Krapinsko-zagorske županije je najbolja među županijama – potvrđeno je na 13. natjecanju u oranju Republike Hrvatske, održanom u Suhopolju. Kuharić je ovim uspjehom u kategoriji plugova premetnjaka osigurao plasman na Svjetsko natjecanje u oranju koje se sljedeće godine održava u Velikoj Britaniji. Drugo mjesto osvojio je Goran Šebalj iz Virovitičko-podravske, a treće Ivan Karavidović iz Brodsko-posavske županije. Na 4. natjecanju orača RH konjskim zapregama predstavniku Krapinsko-zagorske županije Mirku Majsecu pripalo je treće mjesto.

ČAKOVEC – Europski tjedan kretanja koji se već petu godinu održava u Međimurskoj županiji započinje danas edukacijom „Sigurno i vješto u prometu“ za učenike 1. razreda osnovnih škola iz Čakovca, u organizaciji Policijske uprave Međimurske i HAK-a. Početak Europskog tjedn< kretanja najavit će župan Međimurske župane Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, kao i predstavnici Policijske uprave Međimurske i Hrvatskog autokluba.

loading