Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izložba „Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka“ otvorena je danas  u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnici u Zagrebu. Bitka koja je završila prije 450 godina, a odigrala se u Mađarskome gradu Sigetu povod je postavljanju izložbe, koja će se  moći razgledati do 21. rujna. Ovom prilikom predstavljena su  književna, likovna i glazbena djela inspirirana opsadom grada Sigeta i hrabrim otporom branitelja višestruko brojnijem neprijatelju. Glavnina izložbe sastoji se od izabranih djela koja su dio Bibliothece Zriniane, knjižnice obitelji Zrinski koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK.

KRAPINA – Ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor otvara se danas i traje do subote 10. rujna, a okuplja 375 izlagača, odnosno stotinjak više nego prošle godine. Zbor se održava na prostorima OŠ Ljudevit Gaj – u dvorani i pod šatorima, zatim u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda te amfiteatru Srednje škole Krapina, gdje će danas u 14,00 sati biti održana svečanost otvorenja ove manifestacije. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske i Šibensko-kninske županije koja je ovogodišnja Županija-partner Zbora, u Krapini su biti prisutni i izlagači iz ostalih dijelova Hrvatske, kao i susjedne Bosne i Hercegovine te Slovenije koja je i Zemlja-partner 24. Zagorskog gospodarskog zbora. Organizatori ove značajne gospodarske manifestacije su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj.

SOKOLOVAC – Nakon Legrada u ponedjeljak, danas je u Sokolovcu otvorena dograđena škola i nova sportska dvorana. Riječ je o investiciji Koprivničko-križevačke županije čime je završen višegodišnji ciklus ulaganja u školstvo vrijedan više od 40 milijuna kuna. Tako je i učenike škole Sokolovac s prvim danima nove školske godine dočekala je nova organizacija rada kao i novi prostori te sportska školska dvorana na što su iznimno ponosni, ističe ravnatelj Osnovne škole Sokolovac Saša Korkut te dodaje kako je sada omogućena i jednosmjenska nastava. Ovo je jedan u nizu objekata koji su građeni u posljednjih pet godina, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren i ističe kako je investicija vrijedna gotovo 12 milijuna kuna, a površina dograđenog dijela škole iznosi 540 metara dok školsko sportske dvorane iznosi 795 metara prostornih.

ZAGREB – Izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koja će se održati 8. i 9. listopada u balonu Boćarskog doma na zagrebačkom  Prisavlju organiziraju po 14. put Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Prijaviti se mogu svi zainteresirani izlagači s područja Županije i Grada. Broj izlagačkih mjesta je ograničen te će se poštivati redoslijed prijave. Inače, Dani hrane organiziraju se povodom Svjetskog dana hrane (16. listopada) i Svjetskog dana seoske žene (15. listopada).

ZAPREŠIĆ – Sporazum o sufinanciranju troškova i izgradnje uređaja za pročišćivanje otpadnih voda u Zaprešiću od 2017. do 2026. godine danas je u prostorijama zaprešićkog Komunalnog poduzeća potpisao gradonačelnik Željko Turk s predstavnicima Hrvatskih voda i gradske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja. Troškovi investicije iznose 61 milijun 289 tisuća kuna od čega 80% sufinanciraju Hrvatske vode,   što je 49 milijuna, a VIO Zaprešić  20% odnosno 12 milijuna 257 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Dan Varaždinske županije obilježava se danas,  8. rujna na blagdan Male Gospe. Nakon polaganja vijenaca na gradskom groblju za poginule branitelje,  u 18,00 sati bit će održana svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodijeljene i nagrade laureatima Varaždinske županije. Program obilježavanja nastavlja se i sutra prijepodne kad će na štandu ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu biti predstavljeni zaštićeni poljoprivredno – prehrambenih proizvodi varaždinskog kraja. Obilježavanje Dana Varaždinske županije završiti će smotrom povijesnih postrojbi te prigodnim  programom Husarske pukovnije Varaždinske županije na Starome gradu sutra s  početkom u 17,00 sati.

KRAPINA – Besplatne edukacije za poduzetnike i Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova u okviru „Poslovnog uzleta Krapinsko- zagorske županije“ održane su danas u Srednjoj školi Krapina te u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, u organizaciji Poslovnog dnevnika u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, uz medijsko partnerstvo Radija Kaj. U sklopu Poslovnog uzleta održana je prezentacija na temu potpora u gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije te potom i panel diskusija pod nazivom „Decentralizacija i razvojna uloga lokalnih zajednica“ na kojoj je uz krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, sudjelovao župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

KOPRIVNICA – Potvrde o pohađanju nastave u trajanju 20 sati novim pomoćnicima u nastavi podijelio je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Novi pomoćnici u nastavi radit će u 16 osnovnih i šest srednjih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač. Nastavak je to prošlogodišnjeg projekta, vrijedan je 2,034 milijuna kuna, a kroz Europski socijalni fond Županija je dobila 1,9 milijuna bespovratnih kuna.

PRELOG – Ugovore o izvođenju radova sanacije opasnih mjesta na lokalnoj i županijskoj cesti kod Otoka u Donjem Međimurju te o izvođenju radova rekonstrukcije spomenute županijske ceste s izgradnjom biciklističke trake na dionici Otok- Prelog, potpisali su danas na Marini Prelog ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije Ljerka Cividini s predstavnikom izvođača radova, uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca i gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka. Radi se o radovima vrijednima tri milijuna kuna u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, čije se zaključenje predviđa do kraja 2016. godine.

KRIŽEVCI – Središnja svetkovina blagdana svetog Marka Križevčanina održana je jučer na križevačkom Strossmayerovom trgu. Procesija je krenula od konkatedrale Svetog križa, a u njoj su, uz crkvene velikodostojnike, bili i dužnosnici javnog i političkog života, predstavnici vojske, policije, vatrogasaca, branitelji i hodočasnici. Misno slavlje na otvorenom predvodio je monsinjor Egidije Živković, biskup  Željeznog iz Gradišča uz koncelebraciju ostalih biskupa i svećenika. Misno slavlje bila je kruna bogatog programa proslave Dana svetog Marka Križevčanina koji se odvijaju u njegovom rodnom gradu, a među ostalim održani su i susreti osoba s invaliditetom kao i susreti hrvatskih domobrana.

loading