Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.09.2017.

Posted in Vijesti

GUDOVAC – Dvadeset i peta tradicionalna sajamska manifestacija Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koja se održava i ove godine na Sajamskom prostoru Gudovac, kod Bjelovara od 8. do 10. rujna, svečano je otvorena ovog petka, 08. rujna 2017. godine. Svoje proizvode i usluge u gospodarskom dijelu sajma predstavit će oko 500 izlagača iz Hrvatske i petnaestak inozemnih, a tu je i najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji – Državna stočarska izložba, na kojoj će 221 uzgajivač iz skoro svih dijelova Hrvatske predstavljati svoja autohtona grla. Dugogodišnja tradicija ovog sajma potvrđuje da smo dobro radili – istaknuo je na otvorenju direktor sajma Davorin Posavac. Brojne uzvanike, saborske zastupnike i izaslanike pozdravio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs dodajući da se sajam poput ovog i mora održavati u županiji koja je jaka u poljoprivredi. Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Jesenski međunarodni bjelovarski sajam svečano je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Bjelovarski sajam pokazuje jačinu Hrvatske poljoprivrede te dokazuje da ona ima blistavu budućnost – naglasio je ministar Tolušić

KRAPINA – Likovna kolonija u spomen na Željka Pavića Kalca prvog poginulog hrvatskog branitelja iz Hrvatskog zagorja, otvorena je danas u Krapini u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Udruga Ratnih Veterana 1. Gardijske Brigade TIGROVI – KZŽ na čelu s predsjednikom Ivanom Hržicom organizator je ove 5. po redu likovne kolonije, koju je otvorio župan KZŽ Željko Kolar. Likovna kolonija okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske te Makedonije i Rusije, a održava se danas i sutra od 9,00 do 20,00 sati u Ulici Ljudevita Gaja.

KRAPINA – „Dan kreativnih žena“ – okrugli stol posvećen ženskom poduzetništvu održan je za vrijeme trajanja 25. Zagorskog gospodarskog zbora, u petak, 8. rujna 2017. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Krapina. Okrugli stol, koji označava nastavak suradnje Istarske i Krapinsko-zagorske županije, je okupio poduzetnice s područja ovih dviju županijea, kako bi razmijenile svoja iskustva, probleme i sve one izazove s kojima se svakodnevno susreću. Okupljene poduzetnice je pozdravila zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, a o svom putu prema uspjehu i preprekama govorile su Dubravka Orlić Bašling, poduzetnica sa dugogodišnjim iskustvom na području uzgoja i prerade ljekovitog bilja, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Gordana Restović, poduzetnica godine Milena Mičić iz Akvarija Pula, Lorena Boljunčić, poduzetnica koja je realizirala vrlo vrijedan projekt –Kuću maslinovog ulja u Puli, a predsjednica Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Pula Jasna Jaklin-Majetić govorila je o svojim iskustvima vezanim uz razne oblike poticanja ženskog poduzetništva.

VARAŽDIN- Središnji dio programa proslave Proslava Dana Varaždinske županije bila je svečana sjednica Županijske skupštine održana u petak, 9. rujna na sam Dan županije  u HNK-u u Varaždinu.  Svečana sjednica kojoj su  prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, saborski zastupnici, župani i drugi gosti, bila je i prilika za dodjelu dodijeljena javnih priznanja Varaždinske županije. Program proslave Dana Varaždinske županije, nastavlja se u subotu prijepodne kad će uz predstavljanje županijskih OPG-ova, županijska palača  biti,uz posebno vodstvo otvorena za javnost. Osim toga, u subotu će na Franjevačkom trgu biti održan posebni program povijesnih postrojbi, da bi u poslijepodnevnim satima kod mosta na Dravi uz sudjelovanje svih postrojbi bilo organizirano obilježavanje 169. obljetnice prelaska Drave hrvatske vojske pod zapovjedništvom bana Jelačića i pripojenja Međimurja Hrvatskoj.

KRAPINA – Međunarodna noć šišmiša obilježava se večeras, 08. rujna 2017. godine, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, udruge Tragus i Muzeja krapinskih neandertalaca od 18,30 do 21,00 sat u prostorima Muzeja krapinskih neandertalaca. Program obilježavanja obuhvaća predavanje o šišmišima, kreativne radionice, kviz te mrežarenje i potragu za šišmišima bat-detektorom kod jezera Dolac. Međunarodna noć šišmiša obilježava se već 17 godina širom Europe pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS), s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu.

JASTREBARSKO – Ovogodišnje Jaskanske vinske svečanosti svečano su otvorene sinoć u velikom šatoru na Sajmištu u Jastrebarskom, gdje se s vrhunskim vinima i pjenušcima predstavlja 12 jaskanskih vinara Plešivice, a tu su i izlagači obrtničko-turističkog sajma.  Uvodni program  imali su predstavnici brojnih lovačkih društava, KUD-ova te mažoretkinje ovoga kraja. Zagrebačka županija poznato je vinorodno i vinogradarsko područje, a Županija iz godine u godinu pomaže svoje poljoprivrednike pa tako i vinare,  koji se potvrđuju vrhunskom kvalitetom vina i brojnim odličjima, istaknuo je prilikom otvorenja župan Stjepan Kožić. Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel za sljedeću godinu najavio je održavanje Svečanosti na novoj lokaciji koju još nije htio otkriti. 26. Jaskanske vinske svečanosti, koje traju do 10. rujna, uz župana Kožića i gradonačelnika Novosela  službeno su otvorili i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić te aktualna Vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember.

ZAGREB – Svake subote zainteresirani mogu bolje upoznati Zagreb kroz besplatna vodstva koja startaju ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. Tri su ture, Zeleni Zagreb, gdje se zainteresirani mogu bolje upoznati sa zelenom potkovom grada, povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma. Tura starta u 16,00 sati, a u to vrijeme počinje i kostimirani razgled grada koji prikazuje Zagreb s kraja 19.stoljeća. U 17,00 sati obilaze se najpoznatije turističke zagrebačke atrakcije.

KRAPINA – „Dan kreativnih žena“ – okrugli stol posvećen ženskom poduzetništvu održat će se u petak, 08. rujna 2017. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Krapina. O svom putu prema uspjehu i preprekama govoriti će Dubravka Orlić Bašling, poduzetnica sa dugogodišnjim iskustvom na području uzgoja i prerade ljekovitog bilja, a predsjednica Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Pula Jasna Jaklin-Majetić govoriti će o svojim iskustvima vezanim uz razne oblike poticanja ženskog poduzetništva.

VARAŽDIN – Upisivanjem vijećnika Županijske skupštine, župana i njegovih zamjenika u Knjigu instalacija – dokument u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednome mjestu,  u četvrtak, 7. rujna 2017. godine počelo je obilježavanje Dana Varaždinske županije. Proslava Dana Varaždinske županije nastavlja se danas, na sam Dan županije, polaganjem vijenaca u spomen na sve preminule građane kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju te svečanom sjednicom Županijske skupštine u HNK-u.  Sutra prijepodne uz predstavljanje županijskih OPG-ova, županijska palača bit će, uz posebno vodstvo otvorena za javnost. Osim toga, u subotu će na Franjevačkom trgu biti održan posebni program povijesnih postrojbi, da bi u poslijepodnevnim satima kod mosta na Dravi uz sudjelovanje svih postrojbi bilo organizirano obilježavanje 169. obljetnice prelaska Drave hrvatske vojske pod zapovjedništvom bana Jelačića i pripojenja Međimurja Hrvatskoj.

VARAŽDIN – NOVI MAROF- Svečanost kojom je obilježen početak realizacije izgradnje novog objekta za palijativnu skrb, održana je danas u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb vaaždinske opće bolnice u Novom Marofu. Riječ je o izgradnji novog objekta za palijativnu skrb za koji je Opća bolnica Varaždin dobila 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz ravnatelja varaždinske bolnice Nenada Kudelića i župana Varaždinske županije Radimira Čačića, na svečanosti u Novom Marofu, govorili su pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić. Novi objekt površine od gotovo 3.000 četvornih metara, značajno će poboljšati kvalitetu skrbi o palijativnim pacijentima, a novomarofska bolnica će dobiti i novu modernu opremu te dijagnostičke uređaje.

ZAGREB – Pokretni ured  Zagrebačkog Holdinga ove subote, 9. rujna bit će na tržnicama Savica i Gajnice. Na tržnici Savica bit će od 8,00 do 10,00 sati, dok će u Gajnicama biti od 10,30 do 13,00 sati. U pokretnom uredu mogu se ugovoriti sve usluge, podnijeti zahtjevi za promjenama, podnijeti sve vrste predstavki, dobiti informacije ili obaviti uplate računa komunalnih usluga bez naknade platnog prometa.​

SV. MARTIN NA MURI – Turistička zajednica Međimurske županije i Terme Sveti Martin sudjeluju u organizaciji niza međunarodnih sportskih događanja, koja će se odvijati na tlu Međimurja iduće godine. Radi se o četiri prvenstva, koja su organizatori predstavili danas u Termama u okviru tematske konferencije naziva „Međimurje 2018- svjetski sportski događaji u cvjetnjaku Hrvatske“. Europsko prvenstvo u rukometu najveće je rukometno sportsko događanje u Hrvatskoj koje će se održavati u 2018. godini, a u Sv. Martinu će biti tom prilikom smješteno gotovo pet tisuća sudionika, najavio je direktor terma Branimir Blajić. U Međimurju će se odvijati i Europsko prvenstvo u disc golfu na koje stiže 200 sudionika, a detalje prvenstva predstavio je Dinko Šimenc. Točno na današnji dan iduće godine, Međimurje će ugostiti i petsto trkača na Svjetskom prvenstvu u dugom trčanju na 100 kilometara, najavio je Pavao Vlahek. Tu će biti i Svjetsko prvenstvo u ribolovu u lovu na plovak čije je detalje iznio Zoran Pfeifer te Prvenstvo Hrvatske u Stolnom tenisu i Međunarodni stolnoteniski razvojni kamp kojeg je najavio reprezentativac Ronald Redjep. Uz to, o iznimnim događanjima za razvoj sportskog turizma u Međimurju te o tisućama novih noćenja koji dolaze u Međimurje govorio je na konferenciji međimurski župan, ujedno i predsjednik TZ Međimurske županije Matija Posavec, pritom ističući da će samo terme u idućoj godini posjetiti i do 150 tisuća posjetitelja.

KOPRIVNICA – O aktualnostima u radu zdravstvenog sustava na području županije,  s ravnateljem Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica  Matom Devčićem i njegovom zamjenicom Biljanom Marković razgovarao je  zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. Bilo je prije svega riječi o nadolazećim ulaganjima, poput 35 milijuna kuna vrijednog projekta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, kao i o daljnjim mogućnostima suradnje koprivničke bolnice i Županije, kao njezinog osnivača.

ZAGREB – Izložbeno-prodajna manifestacija „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“, 15. po redu održat će se 7. i 8. listopada u balonu Boćarskog doma na zagrebačkom Prisavlju. Svi zainteresirani izlagači s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji se žele besplatno predstaviti sa svojim proizvodima na sajmu trebaju se prijaviti najkasnije do 22. rujna ispunjavanjem obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici županije. Prijave se šalju na županijski Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Dani hrane organiziraju se povodom Svjetskog dana hrane 16. listopada i Svjetskog dana seoske žene 15. listopada.

loading