Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvoreni sajmovi Interliber i Infogamer. Sve do nedjelje Zagreb će – zahvaljujući ovim sajmovima biti regionalni centar izdavaštva, nakladništva, učila i igara. Sve ljubitelje knjiga u paviljonima 5 i 6 očekuje pregršt novih naslova, predstavljanja knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih književnih zvijezda, književne radionice i okrugli stolovi. Od danas do nedjelje 13. studenoga u paviljonima 8, 8a i 9, 10 i 11a otvoren je Infogamer. Na 15 000 metara četvornih izložbenog prostora  predstavlja se dvjestotinjak izlagača, sa više od 600 igraćih jedinica te 100 VR uređaja. Sutra će biti otvorena i izložba inovacija INOVA. Ulaz na Interliber i Inovu je besplatan, baš kao i  parking s južne, zapadne i istočne stane Velesajma.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić primio je danas  najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2016. godinu Marinu Dobošić i njene dvije pratilje, Marijanu Prevarek i Snježanu Klanfar. Ovaj projekt organiziranja županijskih izbora za najuzornije seoske žene započela je upravo Zagrebačka županija 2000. godine. Afirmacija rada i djelovanja žene na selu cilj je pokretanja ovog projekta, istaknuo je župan Kožić. Tri najuzornije seoske žene Zagrebačke županije sudjelovale su i na Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, koji se 15. listopada održao u Grabarju kod Kutjeva, a na kojem je Marina Dobošić iz Žabnice u općini Farkaševac osvojila titulu prve pratilje.U razgovoru je konstatirano kako se uz veliki rad žene na OPG- u i u obitelji dodatno motivira i njen angažman u društvu kojim ona doprinosi boljem i kvalitetnijem  životu u zajednici.

KOPRIVNICA – Završna konferencija projekta „Ruka pomoći“ održana je danas u koprivničkom Dom za starije i nemoćne osobe. Radi se o projektu kojim su osigurane socijalne usluge starijim i nemoćnim osobama u Koprivničko-križevačkoj županiji, a vrijedan je 1,3 milijuna kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. 35 žena, 23 gerontodomaćice te još 12 dugotrajno nezaposlenih žena prošlo je, u sklopu projekta, edukacije te dobilo certifikat za gerontodomaćicu, a time im je omogućeno zapošljavanje ili pak pokretanje vlastitog posla na području pružanja socijalnih usluga. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren ističe kako projekt rješava i jedan od najvećih hrvatskih problema, nezaposlenost, a upravo je ovakav način, trajno opredjeljenje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Projekt službeno završava kroz desetak dana, a do raspisivanja novog natječaja, projekt pomoći u kući, koji je u Koprivničko-križevačkoj županiji započeo još 2006., bit će i dalje financiran za što je županija u proračunu do kraja ove godine osigurala oko 270 tisuća kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za stipendije studentima s invaliditetom u ovoj akademskoj godinici. Na natječaj se mogu prijaviti redovni studenti koji imaju prebivalište u gradu Zagrebu najmanje 3 godine i koji su registrirani u Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom. Stipendija u visini 50% prosječne neto plaće u Zagrebu dodjeljuje se godinu dana. Molbe se do 24. studenim šalju na adresu: Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom,  Trg Stjepana Radića 1.

OROSLAVJE – Lokalne akcijske grupe Zeleni bregi, Zagorje-Sutla i Prigorje-Zagorje nalaze se među LAG-ovima koji su prošli na natječaju za podmjeru 19.2. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, te im je odobreno ukupno više od 27 milijuna kuna za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Od toga je najviše dobio LAG Zeleni bregi, koji se nalazi na četvrtom mjestu s odobrenih 11 milijuna i 690 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Prijedlozi novih zakonskih rješenja u javnoj nabavi bili su tema današnje pete sjednice Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Koprivnica. Potaknuta problemima svojih članica zbog otežanog sudjelovanja u postupcima javne nabave koja se provode u Hrvatskoj, ali i svjesni nedovoljne informiranosti naručitelja o postojanju kvalitetnih i cijenom konkurentnih domaćih proizvoda, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je online katalog hrvatskih proizvoda, kaže direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić. Zakon o javnoj nabavi obuhvaća 40 milijardi kuna ukupnog javnog novca u zemlji, a gotovo polovica su radovi i usluge. No još uvijek, ističe predsjednik Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec usklađene s direktivama Europske unije. Zakon o javnoj nabavi, istaknuto je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća, uskoro će u saborsku raspravu, no još uvijek se mogu dati prijedlozi Vladi, što će biti i učinjeno.

ČAKOVEC – U tijeku je rekonstrukcija šest kilometara glavnog nasipa uz rijeku Muru. Riječ je o obalnom nasipu za obranu od poplava, izgrađenom između 1960. i 1970. godine. Nasip ukupne dužine 36,9 kilometara od poplava brani područje naselja Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Goričan, Domašinec, Dekanovec, Novakovec i Podturen. U sklopu obnove nasipa rekonstruirat će se i dio uspornih nasipa rijeke Trnave.  Rok za izvođenje radova ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna je srpanj 2018. godine.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica dobio je na poklon još jednu pametnu klupu koja je postavljena kod Gimnazije „Fran Galović“. Uz punjenje uređaja i pristup internetu, pruža podatke o temperaturi zraka, razini svjetlosti, tlaku zraka i vlažnosti, a podacima se može pristupiti i putem interneta s bilo koje lokacije. Na klupi se putem bluethootha može reproducirati glazba i ostali sadržaji s mobilnih telefona.

VARAŽDIN – Čestitku povodom proslave 70 obljetnice rada, Centru tradicijske kulture u Varaždinu uputio je varaždinski  gradonačelnik Goran Habuš, primivši  u gradskoj vijećnici  predsjednicu ovog društva Aleksandru Vidović, i dirigenta Tibora Büna. Gradonačelnik im je  još jednom čestitao na odlično pripremljenom slavljeničkom koncertu kojeg su izveli s Tamburaškim orkestrom HRT- i brojnim solistima pod ravnanjem Siniše Leopolda. Bila je to prilika da se tamburaši CTK pohvale i još jednim velikim priznanjem,  osvajanjem  prve nagrade za najbolje izvedenu kompoziciju hrvatskog autora te osvojenim trećim mjestom  na državnom natjecanju tamburaških orkestara održanom u Dugom Selu.  Prijem je bio prilika i za najavu velikog plesačkog koncerta koji će okupiti sve generacije plesača folklora Centra za tradicijsku kulturu, koji će se održati  11. studenoga u 20,00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

SAMOBOR – Predstavljanje projekta „Okusi zagrebačkoga kraja“ i dodjela istoimenog standarda biranim ugostiteljskim objektima Zagrebačke županije organizirano je danas u Samoboru. Zagrebačka županija ističe se bogatom autohtonom i enološkom ponudom. Županija je 1999. godine pokrenula, prva u Hrvatskoj, projekt brendiranja robnih marki – prehrambenih proizvoda koji se proizvode na poljoprivrednim gospodarstvima po tradicionalnoj recepturi, a sada će se i u restoranima moći kušati domaći, lokalni specijaliteti.Tradicijski specijaliteti poput domaće šunke pečene u kruhu, samoborske salame sa svježim kravljim sirom, sarmice u kiselom zelju, rudarska greblica ili vrbovečka pera prava su gastronomska posebnost ovog kraja.

KUPLJENOVO – Pjevačka skupina „Ivančice“ iz Kupljenova osvojila je prvo mjesto i proglašena najboljim vokalnim sastavom u kategoriji izvorne narodne glazbe na 13. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava održanom u Bjelovaru. Predstavile su se  s dvije originalne kupljenske narodne pjesme – romarskuRužmarin je liepi cvet“ i šalnu „Prerano sem se ženila“, prema zapisima stručnog voditelja profesora Ivice Ivankovića. Osim osvojenog prvog mjesta, „Ivančice“ su odabrane i kao predstavnici 13. Susreta za nastup na „6. Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH“, jedinstvenoj kulturnoj priredbi koja će se održati u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u travnju 2017. godine.

loading