Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.11.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Sve je spremno za zimsko održavanje cesta na području Varaždinske županje, čulo se, uz ostalo, na današnjem sastanku koji je u varaždinskoj Županijskoj palači organizirala Županijska uprava za ceste, a u čijem su radu sudjelovali i predstavnici ostalih žurnih službi i institucija s područja Varaždinske županije. Izvedbeni program zimske službe na županijskim i lokalnim cestama Varaždinske županije je završen. Zimski uvjeti, kao i u ostatku zemlje, počinju vrijediti 15. studenog i traju do 25. travnja. Na području Varaždinske županije zimska dionica je od Dubrave Križovljanske do Varaždina, prilazna cesta autocesti i cijela dionica autoceste Zagreb-Goričan gdje će ovih dana početi i pojačane policijske kontrole korištenja zimske opreme, najavio je Danijel Posavec iz Policijske uprave Varaždinske. Inače, posao zimskog održavanja cesta i ove je godine povjeren varaždinskom PZC-u. Prema riječima voditelja zimske službe Maria Vdovića ove je godine nabavljeno 4.000 tona soli. Dežurstva su organizirana u Varaždinu, Novom Marofu, Lepoglavi i Ivancu pri čemu su za državne ceste osigurane 24, za županijske 28, a za sam Grad Varaždin 18 ekipa. Što se tiče prioriteta čišćenja cesta, sve će biti organizirano kao i ranijih godina, kaže ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački. Inače, za ovogodišnje održavanje 940 kilometara cesta i rad zimske službe, na području Varaždinske županije, planirano je 11 milijuna kuna.

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba za predstavnike braniteljskih udruga održana je zdravstvena radionica koja ima za cilj pomoći hrvatskim braniteljima da što kvalitetnije žive s posttraumatskim stresom. Prezentacijsku zdravstvenu radionicu Posttraumatski stres i/ili posttraumatski uspjeh namijenjenu hrvatskim braniteljima vodio je psihijatar i psihoterapeut Božidar Popović koji naglašava kako su kvalitetno organizirano vrijeme i podrška bliskih osoba ključni za oporavak. Slične aktivnosti Gradski ured za branitelje namjerava provoditi i dalje za što ima u 2017. godini na raspolaganju nešto više od 20 milijuna kuna.

KRAPINA – Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije nastoji tijekom godine u onim ambulantama gdje je to najpotrebnije zanavljati opremu. Tako je upravo danas, 08. studenog 2017. godine, Domu zdravlja Konjščina isporučen ultrazvučni uređaj za ginekološku ambulantu, vrijedan oko 200 tisuća kuna, saznajemo od ravnateljice županijskog Doma zdravlja Nade Dogan.Također, prema financijskom planu za ovu godinu, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije zanovit će četiri dentalne mašine, te novi biokemijski analizator za laboratorij za ispostavu Zlataru. Nedavno je nabavljen i digitalni RTG za slikanje zubi za Dom zdravlja u Krapini, dodaje Nada Dogan, a oko 15. studenog Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije trebala bi biti isporučena tri nova sanitetska vozila.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u zagrebačkom Centru za zdravlje mladih danas, 8. studenog 2017. godine do 19,00 sati odnosno u petak 10. studenoga od 12,00 do 19,00 sati, djeca osnovnoškolskog uzrasta i njihovi roditelji mogu sudjelovati u radionicama koje se provode u sklopu projekta „PETICA – igrom do zdravlja“. U sklopu projekta organizirano je nutricionističko i kineziološko savjetovanje, antopometriska mjerenja – krvnog tlaka i glukoze u krvi te kuharske radionice. U ovom projektu kojeg tradicionalno podržava i Grad Zagreb sudjeluje oko 13 zagrebačkih osnovnih škola te je uključeno oko 3 tisuće djece i njihovih roditelja. Djeca će se u sklopu radionica upoznati  i sa pet osnovnih životnih navika koje je, kako ističe voditeljica projekta Sara Kobal, nužno razviti u najmlađim godinama. To su, nastavlja Kobal: redovito doručkovanje, konzumiranje voće i povrće, pijenje dovoljno vode bavljenje tjelesnom aktivnošću i redovan san. Sudjelovanje u aktivnostima projekta „PETICA“ je besplatno za svu djecu i njihove roditelje.

ZABOK – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok, potpisat će ovog četvrtka, 9. studenog 2017. godine ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković  sa ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislavom Petricom i predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture, Ivanom Kršićem u Zaboku. Tim će se ugovorom HŽ Infrastrukturi dodijeliti više od 614 milijuna kuna bespovratnih sredstava za modernizaciju i rekonstrukciju 24 kilometra željezničke pruge između Zaprešića i Zaboka, čime će se skratiti vrijeme trajanja putovanja te omogućiti uključivanje pruge u prigradski promet Grada Zagreba.

KOPRIVNICA – Veleposlanik Kraljevine Danske u RH Christian Thorning boravio je u nastupnom posjetu u Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici. Župan Darko Koren predstavio je Županiju, osvrnuo se na dobru gospodarsku suradnji s Danskom, obzirom da ovdje djeluju dvije tvrtke u danskom vlasništvu, te predstavio nacionalne investicije koje su u tijeku u Koprivničko-križevačkoj županiji. Veleposlanik Thorning je pohvalio produktivnost županijskog gospodarstva kao i uspjeh u povlačenju sredstava iz EU fondova, dodavši da Županija može računati na njihovu potporu i suradnju. Nakon Županije, danski veleposlanik je posjetio grad Koprivnicu gdje mu je gradonačelnik Mišel Jakšić predstavio posebnosti grada i provedene projekte, ali i gospodarske rezultate koji Koprivnicu svrstavaju u sam vrh uspješnih hrvatskih gradova. Razgovarali su i o pametnim gradovima, ekolokškoj ekonomiji, te teritorijalnoj reformi.

ZAGREB – U Muzeju suvremene umjetnosti ovog četvrtka, 9. studenog bit će otvoreni 9. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac. Izložba je posvećena ulozi fotografije u zaštiti kulturne i spomeničke baštine, a osim Dapčevih fotografija zainteresirani posjetitelji moći će sudjelovati i na predavanjima te fotografskim radionicama. Svi programi su besplatni i trajat će do 3. prosinca.

ZAGREB – Na 69. međunarodnom sajmu inovacija IENA 2017. koji je  održan u Nurnbergu predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje, od čega 14 iz Hrvatske s ukupno osvojenih 8 odličja. Dva priznanja na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2017. pripala su inovatorima iz Zagrebačke županije. Zlatne medalje osvojili su pametni električni bicikl Ivana Golubića i  iz Pisarovine i 3D znanstvena podmornica Srednje strukovne škole Samobor i Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor.

MURSKO SREDIŠĆE – Osnovna škola Mursko Središće i ove godine organizira već tradicionalnu manifestaciju „Naš mali kaj“ s naglaskom na kajkavskoj riječi i promicanju dječjeg kajkavskog stvaralaštva. Manifestacija će se održati danas u prostorijama škole, gdje će za učenike sudionike biti organizirano šest radionica- fotografska, etno- radionica, lutkarska i dramska radionica te radionica glazbenog stvaralaštva i scenske igre glazbom, ritmom, pokretom i riječima. Učenici OŠ Mursko Središće sudjelovat će još u pet radionica koje će održati učitelji i učenici Graditeljske škole Čakovec, a koja je ove godine škola- partner 14. manifestaciji „Naš mali kaj“.

KLANJEC – U sklopu četvrtog po redu, izdanja Zagorje Blues Etno Festivala, brojna klanječka publika u ugodnoj atmosferi Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, ove je srijede 8. studenog 2017. godine sudjelovala na radionici i glazbenom programu “Zvuk, ritam, tišina” bubnjara sastava “Zabranjeno pušenje” Branka Trajkova. Cilj ove radionice je spajanje edukacije i zabave te da blues, koji uključuje i etno glazbu, dopre do što šire publike svih uzrasta. Pokretač i direktor festivala Tomislav Goluban ističe da je edukacija poput ove jako zanimljiva ljudima jer mogu u njoj sami sudjelovati i kreirati muziku te poslušati nešto što inače nemaju priliku čuti. – Cilj radionice je da ljudi shvate da je glazba nešto najbitnije što imaju u životu, a to nije mala stvar – naglasio je Branko Trajkov. Inače, Trajkov je osmislio seriju glazbenih radionica namijenjenih osnovnim školama, a također je i stručni suradnik izdavačke kuće “Školska knjiga”, odjela za glazbeni odgoj te sa radionicama putuje po svuda pa tako i po Zagorju. Uz Udrugu Delta, suorganizator ovog glazbenog događaja je Kulturni centar Klanjec, a na radionici je sudjelovao i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

loading