Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.11.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske obrtničke komore u četvrtak, 8 studenog 2018. godine Dragutin Ranogajec treći put je izabran za predsjednika HOK-a u sljedećem četverogodišnjem mandatu od 2018. do 2022. godine. Članovima Skupštine HOK-a Ranogajec je kroz pet ključnih točaka predstavio osnovne smjernice svog programa. Istaknuo je nastavak snažnog zastupanja interesa obrtništva na svim razinama kroz prioritete, proaktivnost, obrazovanje, otvorenost  i sustav. – Drago mi je da je HOK posljednjih godina prepoznat kao lider, ali i partner, brojnim institucijama u zemlji i inozemstvu. Spremni smo kroz strukovno obrazovanje, pripremiti temelj za nove obrtničke vještine i zanimanja budućnost – rekao je u obraćanju skupštinarima Dragutin Ranogajec.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16. studenoga, u Gradskoj skupštini organiziran je prijam za sve učenice i učenike sudionike natječaja za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Ove godine na natječaj su zagrebačke osnovne i srednje škole prijavile 18 učenika i učenica koji su svojim radom i zalaganjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima. Kako je istaknuo predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić, nagrada za promicanje ne nasilja koja nosi ime Luke Ritza, iz godine u godinu bilježi sve veći broj kandidata što pokazuje da se kod mladih jača svijest o nužnosti tolerancije među vršnjacima. „To su sve divna djeca koja pozitivno utječu na svoju zajednicu i na tome im se zahvaljujem“, kazao je Mikulić. Ovogodišnji dobitnici Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost su učenik Osnovne škole Grigora Viteza, Tvrtko Šapina i učenik I. gimnazije Mislav Matijević kojima će priznanja biti uručena na svečanosti sredinom mjeseca.

BJELOVAR – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju i održao radni sastanak s županom Damirom Bajsom. Tema sastanka bila je zajednički nastup temeljen na Sporazumu o suradnji pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske, čiji su potpisnici uz Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku i Međimurska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija. Županije od Vlade RH očekuju pravni okvir projekata po regionalnoj osnovi kako bi se mogle pripremati za nadolazeće raspisane natječaje od strane Europske unije. Županijski proračuni sve teže prate svoj dio financijske omotnice koju moraju zatvoriti po određenim projektima, te je i na sastanku u Bjelovaru istaknuta potrebna osiguravanja još jačeg sufinanciranja iz nacionalnog Fonda kako realizacija projekata ne bi bila dovedena u pitanje.

ZAGREB – Interliber, 41. međunarodni sajam knjiga i učila na kojem će izlagati više od 300 izlagača iz 13 zemalja održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 18. studenog u paviljonima 5 i 6. Sajam bilježi rast izložbenog prostora za 7% više u odnosnu na lanjski, a posjetitelje očekuje više od 200 svakodnevnih pratećih programa. Istovremeno, od. 14. do 17. studenog bit će održana INOVA, 43. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem koji će u paviljonima 7 i 7 A okupiti 400 inovacija s brojnim pratećim sadržajima. Oba ova sajma pokazuju da je Zagrebački velesajam centar poslovne i društvene komunikacije, istaknula je direktorica Dina Tomšić. Grad Zagreb od prvog dana podržava ove dvije vrhunske sajamske priredbe koje su od posebnog značaja za sve građane Zagreba i Hrvatske, istaknula je na press konferenciji ovog četvrtka, 8. studenog zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

ZAGREB – Od raka prostate u Hrvatskoj svake godine oboli više od 2000 muškaraca, a njih 800 izgubi bitku s tom zloćudnom bolesti. Kako bi se ojačala svijest javnosti o nužnosti prevencije i redovitih liječničkih pretraga, u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate te Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar ove subote na Trgu bana Josipa Jelačića bit će održana javno-zdravstvena kampanja Svi za njega koja se održava u sklopu svjetskog pokreta Movember – Brkati studeni. Svi zainteresirani muškarci tako će od 10:00 do 14:00 sati moći napraviti preliminarni test na rak prostate kao i razgovarati s liječnicima.

ZAGREB – Jubilarni, 10. humanitarni koncert Korak u život bit će održan u nedjelju, 25. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. „Riječ je o akciji koju je 2008. godine pokrenuo Rotary klub Zagreb Kaptol, s ciljem školovanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji, ali i pružanja pomoći u svakodnevnom životu. U proteklih devet godina prikupili smo više od 3 milijuna eura za oko 200 stipendija“, istaknuo je voditelj projekta Darko Radišić na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 8. studenog. U sklopu ovogodišnjeg, 10. humanitarnog koncerta Korak u život nastupit će 10 renomiranih hrvatskih glazbenika uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a. Bit će otvoren i humanitarni telefon pa će svi zainteresirani moći pomoći pozivom na broj 0609002.

VELIKI POGANAC – Završeni su radovi na projektu centralnog grijanja u Područnoj školi Veliki Poganac u Općini Rasinja. Nastavak je to ulaganja u školstvo Koprivničko-križevačke županije. Danas, 8. studenoga 2018. godine, i službeno je označen kraj ove značajne investicije za malu Područnu školu u Velikom Pogancu koju pohađa 27-ero učenika, ponosno ističe ravnatelj matične Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje Krunoslav Belaj. Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je kako je ova investicija, vrijedna 391 tisuću kuna, realizirana u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem koje je osiguralo 200 tisuća kuna, a preostali iznos podmirila je Koprivničko-križevačka županija. Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević izrazio je zadovoljstvo realiziranom investicijom koja označava još bolju suradnju srpske nacionalne manjine i Koprivničko-križevačke županije. Trenutno se za Područnu školu Veliki Poganac izrađuje dokumentacija za energetsku obnovu zgrade.

KRAPINA – Osmi poziv na predlaganje razvojnih projekata za bazu projekata raspisala je u svrhu provedbe i učinkovitijeg praćenja Strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije za razdoblje do 2020. godine Zagorska razvojna agencija. Svrha poziva je identificirati i prikupiti sve ideje, prijedloge i projekte koji su važni za razvoj Krapinsko-zagorske županije. Na ovaj poziv mogu se prijaviti projekti u svim područjima razvoja, a prijaviti ih mogu sve pravne i fizičke osobe s registriranom djelatnošću u Republici Hrvatskoj uz uvjet da će se projekt provoditi na području Krapinsko-zagorske županije. Poziv je otvoren do 1. veljače 2019. godine.

ZAGREB – Novi WebGIS portal pod nazivom „Stanje u prostoru Zagrebačke županije“ izradio je županijski Zavod za prostorno uređenje, u suradnji s tvrtkom GDi. Podaci dostupni na portalu temelje se na posljednjem usvojenom Izvješću o stanju u prostoru Zagrebačke županije 2013.-2016. godine, a ažurirani su i novijim dostupnim podacima. Radi lakše preglednosti, portal je podijeljen na nekoliko tema: demografska obilježja, gospodarski pokazatelji, namjena površina, prometna infrastruktura, vodnogospodarski sustav, energetika, kulturna baština i prirodne vrijednosti. Klikom na svaku od tema otvaraju se interaktivne karte na kojima se jednostavno mogu pregledavati podaci za svaku općinu, grad ili cijelu županiju.

KRIŽEVCI – Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije održat će se od petka, 9. do nedjelje, 11. studenoga u Križevcima u tamošnjoj sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca, gdje će se predstaviti oko 250 izlagača. Svečano otvorenje sajma je u petak, 9. studenoga u 11 sati, a glavna tema je „EU fondovi za poduzetnike“.  Uz domaće, predstavit će se izlagači iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije. Zemlja partner je Mađarska, a županija partner, Bjelovarsko-bilogorska. U sklopu 21. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije u petak, 9. studenoga održat će se i tradicionalno krštenje mošta po Križevačkim štatutima na Strossmayerovom trgu.

ČAKOVEC – Drugi međunarodni dijalog između Hrvatske, Slovenije i Austrije u organizaciji Informacijskih centara Europe direct Čakovec, Pomurje i Steiermark  započet će danas, 08. studenog 2018. godine u podne u Čakovcu. Sudjelovat će  dvjestotinjak mladih iz Međimurja, Ljutomera i Graza s kojima će razgovarati i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Međunarodni dijalog pod nazivom „Kakvu europu želimo?“ dio je pilot projekta kojeg je pokrenula Europska komisija početkom ove godine kako bi potaknula građane Europske unije, posebno mlade na razgovor o budućnosti Europe.

loading