Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 08.11.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Rezultati ovogodišnjeg 27. Zagorskog gospodarskog zbora analizirani su na sastanku predstavnika organizatora; Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, Županijske Obrtničke i gospodarske komore te Radija Kaj, danas, 08. studenog 2019. godine, u Krapini. Svi su izrazili zadovoljstvo realiziranim, jer ova je međunarodna gospodarska manifestacija još jednom uspješno prikazala dosege zagorskog gospodarstva. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec i direktorica Janja Kantolić, direktor Radija Kaj Drago Gradečak i suradnica Martina Leljak te potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ulama i tajnica Renata Vranić. Jednoglasno je prihvaćeno konačno financijsko i opisno, po aktivnostima, Izvješće sa 27. Zagorskog gospodarskog zbora te je istaknuto zadovoljstvo što ove godine nije bilo potrebe za potpisivanjem dodatnih Aneksa ugovora. Temeljem ovogodišnjeg iskustva sa odabirom zemlje partnera Zagorskog gospodarskog zbora, Županijska gospodarska komora će na gostovanju u Mađarskoj koji im predstoji, predstaviti Zbor te pokušati dogovoriti partnerstvo za iduću godinu. Zaključno, svi partneri su pozdravili ponovno uključivanje Radija Kaj u Organizacijski odbor Zagorskog gospodarskog zbora uz mogućnost proširenja njihovih aktivnosti.

ZAGREB – Povodom 30. godišnjice donošenja UN-ove Konvencije o pravima djeteta, u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici u organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinike za zaštitu djece i mladih započela je konferencija na temu Prava djece i što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u Republici Hrvatskoj. Cilj konferencije, na kojoj sudjeluju brojni svjetski i domaći stručnjaci, je razmjena iskustava nakon donošenja Konvencije kao i vizija za unaprjeđenje rada na pravima djece. „Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u proteklih 30 godina u Hrvatskoj napravili puno toga, među prvima smo u Europi zabranili fizičko kažnjavanje djece, ustanovili institut pravobranitelja za djecu kao i osnovali polikliniku koja je postala primjer dobre prakse u Europi“, istaknula je Gordana Buljan Flander, ravnateljica poliklinike za zaštitu djece i mladih. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje zemlja potpisnica mora jamčiti svakom djetetu.Sudionike konferencije su pozdravili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić i predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović.

ZAGREB – Do nedjelje 10. studenog na Trgu bana Jelačića mogu se probati i kupiti med i proizvodi od meda pčelara iz cijel Hrvatske. Riječ je o 17. Danima meda u Zagrebu koji se održavaju u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i zagrebačkih pčelarskih udruga, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. „Iako je godina bila iznimno loša za pčelare, ponuda na Trgu bana Jelačića je vrh kvalitete“, rekao je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

ZAGREB – Započela je isplata 7,27 milijuna kuna bespovratnih potpora za 219 poduzetnika koje će Zagrebačka županija dodijeliti temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini. Ukupno je zaprimljeno 354 zahtjeva, a odobreno ukupno 219 potpora i to: 69 za početak poslovanja poduzetnika, 69 za povećanje konkurentnosti za proizvodne te 81 za neproizvodne djelatnosti. Bodovne liste i informacije o dodjeli subvencija dostupne su na web-stranici Zagrebačke županije.

KRIŽEVCI – Tradicionalna gospodarska manifestacija Koprivničko-križevačke županije 22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije održava se od petka, 8. do nedjelje, 10. studenoga u Križevcima, a svečanost otvorenja bila je u petak, 8. studenoga u 11,00 sati. Ovogodišnji partner Sajma je Zagrebačka županija, a tijekom tri dana trajanja manifestacije pruža se sjajna prilika za upoznavanje županijskog gospodarstva te uvid u mogućnosti ulaganja i razvojne projekte u Koprivničko-križevačke županije. U sklopu Sajma održat će se i prezentacije obrtničkih zanimanja te brojne kreativne radionice, kao i radionice za nezaposlene osobe te panel rasprava o strukovnom obrazovanju, Martinje po križevačkim štatutima, promocija autohtonih jela i pića, revija frizura i modna revija, te izložba malih životinja.

VARAŽDIN – Sve je već danas spremno za kvalitetno funkcioniranje zimske službe, zaključak je u petak, 08. studenog 2019. godine, održanog sastanka predstavnika institucija uključenih u rad zimske službe Varaždinske županije. Na sastanku, koji je održan u Županijskoj palači u Varaždinu, definiran je plan za održavanje kategoriziranih cesta na području Varaždinske županije za predstojeći zimski period. Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec naglasio je, da su na području Varaždinske županije dvije zimske dionice, državna cesta D2 i cijela dionica autoceste. Vozači na tim cestama, bez obzira da li vrijede zimski uvjeti ili ne, moraju imati propisanu zimsku opremu. Što se tiče ostalih cesta, vozači moraju imati opremu kada nastupe zimski uvjeti. Županijska uprava za ceste Varaždinske županije gospodari s ukupno 443,88 km županijskih i 496,28 km lokalnih cesta, a prema riječima Tomislava Osonjačkog, ravnatelja Županijske uprave za ceste osigurano je 4.000 tona soli i posipala za prometnice, a prometnice će čistiti 45 ekipa. Ove godine za zimsku službu na području Varaždinske županije zadužen je PZC Varaždin. Ukupan predviđen trošak je oko 8 milijuna kuna

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Ugovori s četiri korisnika koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko-zagorske županije za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanje na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, potpisani se ovog petka, 08. studenog 2019. godine u Svetom Križu Začretju. Ukupan iznos potpora je 154 tisuće kuna, a korisnici će ta sredstva iskoristiti za opremu za klaonicu za purane, nabavu jajomata te hladnjaka i vitrina. Ugovore je sa njima potpisao župan Željko Kolar u nazočnosti načelnika Općine Sveti Križ Začretje Marka Kosa. – Ovi poljoprivrednici rade najteži vid proizvodnje, a Krapinsko-zagorska županija to prepoznaje i u 2019. godini kroz osam mjera je osigurala 2,3 milijuna kuna – istaknuo je župan Kolar dodajući da će potpore biti na istoj razini i u 2020. godini.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovog je petka, 8. studenog, u zgradi Gradske uprave, primio predsjednika KSW-a Martina Lewandowskog i MMA borca Ivana Dijakovića u povodu održavanja najvećeg ovogodišnjeg borilačkog eventa u regiji, a što će se održati u subotu, 9. studenoga u zagrebačkoj Areni. Konfrontacja Sztuk Walki odnosno KSW najveća je i najpoznatija europska MMA organizacija, a ovo će biti prvo događanje u organizaciji KSW-a u ovom dijelu Europe.- Hrvatska ima izuzetno dobre borce i publiku koja prati borilači sport, a ovo je naš drugi susret sa zagrebačkim gradonačelnikom koji je poznat po podršci sportašima- rekao je Lewandowski ističući kako će ovakve mečeve u Zagreb dovoditi i u buduće. -Grad Zagreb poznat je po svojoj podršci sportu, pa tako i ovim borilačkim vještinama te sam uvjeren da će sutrašnje borbe imati izuzetnu publiku- istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija posebno brine o sugrađanima treće životne dobi. U županiji živi gotovo 24 tisuće umirovljenika, te Bjelovarsko-bilogorska županija brine da oni imaju na raspolaganju niz aktivnosti, a to dokazuje i činjenica kako je Županija po izdvajanjima za umirovljenika vodeća Županija u Hrvatskoj. Ove je godine Bjelovarsko-bilogorska županija odobrila 25 projekata Matici i Udruzi umirovljenika kojima će odobrena sredstva puno značiti za organiziranje raznih aktivnosti. Taj program Bjelovarsko-bilogorska županija provodi od 2013. godine.

LEPOGLAVA – Potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju budućeg vatrogasno-društvenog doma u najstarijem gradskom naselju u Lepoglavi, Kamenici. – Izgradnjom doma dobit će se prostor za provedbu brojnih društvenih aktivnosti, a vatrogasci novi funkcionalni prostor neophodan za svoj rad – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodavši da je Grad Lepoglava osigurao potrebnih 67 tisuća kuna s kojima će financirati izradu projektne dokumentacije koja je predmet potpisanog ugovora. U planu je rušenje postojeće derutne zgrade nekadašnje škole na čijem će mjestu biti izgrađen novi dom. Adaptacija postojeće zgrade odbačena je kao mogućnost zbog složenosti i velikih troškova.

ČAKOVEC – Novo kolo Biblioteke „Insula“ predstavit će se u utorak, 12. studenog u 18,00 sati u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec. Na promociji će se sa svojim novim knjigama predstaviti Aleksandar Roža, Zrinko Šimunić, Branimir Vurušić i Slavica Gazibara.
Ove godine Biblioteka “Insula” donosi nekoliko značajnih novosti, poput objavljivanja četiri naslova domaćih autora unutar jednog kola, što je ujedno i maksimalni predviđeni broj, kao i tiskanje knjiga u tvrdom uvezu. Sedamnaestim kolom Biblioteka Grada Čakovca “Insula” ukupno je objavila 52 knjige. Izdavač biblioteke je Grad Čakovec.

loading