Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 8.12.2016.

Posted in Vijesti

LEPOGLAVA – Lepoglava danas slavi svoj dan. Središnji dio bogatog programa obilježavanja Dana grada i  župe Lepoglava je svečana sjednica Gradskog vijeća u četvrtak 8. prosinca 2016. godine u lepoglavskom Domu kulture. Prije svečane sjednice na upravnoj zgradi otkrivene su ploče gradova prijatelja Lepoglave, a u Gradskoj će vijećnici su predstavljeni prigodni žig i kuverta.

Lepoglava – grad čipke, kulture, Pavlina i uspješnih europskih projekata, ujedno je grad koji širom Europe ima puno gradova i općina prijatelja. Upravo taj krug proširen je danas, potpisivanjem Povelje o prijateljstvu, između Lepoglave i Občine Železniki iz Slovenije koju su potpisali gradonačelnik Marijan Škvarić i župan Anton Luznar. Tradicionalno, na sjednici su dodijeljena i ovogodišnja gradska priznanja za doprinos razvoju i promociji Lepoglave, tvrtkama Funda i Drvodjelac te Udruzi branitelja Hrvatske Lepoglave. Nagradu je dobio i Mario Đura, dok je Povelja počasnog građana Lepoglave dodijeljena liječniku i slikaru dr. Nikoli Grozdanovskom – Koleu.

ZAGREB – Javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana Grada Zagreba bit će održana od petka 30. prosinca 2017. godine do 13. siječnja slijedeće godine. Za vrijeme trajanja javne rasprave Prijedlog će biti izložen na javni uvid u predvorju Gradske uprave, a javno izlaganje bit će održano u prostorijama Tribine Grada Zagreba, 03. siječnja 2017. godine

ŠENKOVEC – Početna konferencija vezana uz izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec održana je danas u toj školi. Dokumentacija je u visokoj fazi izrade, a s izradom se krenulo zahvaljujući 175 tisuća kuna dobivenih za taj projekt od strane Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt obuhvaća radove na zamjeni stolarije i energetskih trošila te dogradnji vanjske ovojnice objekta i toplinsku izolaciju. Svim tim zahvatima postigla bi se ušteda prosječne godišnje potrebne toplinske energije za 55 posto, značajno bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida te bi se povećala kvaliteta boravka u objektu. Projekt će, nakon završetka izrade projektne dokumentacije, biti prijavljen na europske fondove, a za njegovo sufinanciranje sredstva su planirana u proračunu Međimurske županije za 2017. godinu, ističe međimurski župan Matija Posavec.

ČAKOVEC – Svečanost povodom Dana Obrtničke komore Međimurja održana je danas u čakovečkoj zgradi Scheier, a pritom su dodijeljena i priznanja komore. Tako je plaketa za majstora godine otišla u ruke Vladimiru Dobraniću, Božidaru Horvatu i Alojzu Tomšiću, dok su diplome primili Kristijan Antolović, Željkica Biber i Vladimir Meznarić. Najviše priznanje komore, nagradu za životno djelo „Obrtnik Međimurja“ primila je Dragica Horvat, koja u ugostiteljstvu broji 25 godina radnog vijeka. Tradiciju obrtništva u Međimurju čuva i 41 obrtnik, a svi su oni na današnjoj svečanosti primili priznanje komore za 20 godina radu obrtništvu. Svečanosti je prisustvovalo i sedmero dobitnika povelje i zahvalnice HOK-a.

ZAGREB – Počela je izgradnja živih jaslica, koje su s godinama postale simbol Kaptola u adventsko vrijeme. Sve bi trebalo biti gotovo do 18. prosinca 2016. godine kada će biti održana i prva izvedba predstave. Osim tada, uprizorenje Isusovog rođenja bit će održano svaki dan do 23. te od 25. do 27. prosinca u 16,00, 15,00, 17,00 i 19,00 sati.

VARAŽDIN – Varaždin će danas  posjetiti Veleposlanik Kraljevine Belgije u RH, Philippe Benoit. U Gradskoj  će ga vijećnici  primiti gradonačelnik Goran Habuš sa suradnicima. Budući da je na nedavnom sastanku belgijskog veleposlanika s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore zaključeno kako je unatoč širokom potencijalu za suradnju između dvaju gospodarstava, gospodarska suradnja Belgije i Hrvatske još uvijek skromna te se mora jače djelovati na njenom intenziviranju, očekuje se da upravo ta vrsta suradnje bude jedna od tema sastanka u varaždinskoj gradskoj vijećnici.

ČAKOVEC – Danas će u čakovečkoj zgradi Scheier biti održana svečanost Dana Obrtničke komore Međimurja, a pritom će biti dodijeljena i priznanja komore.

KOPRIVNICA – Redovna godišnja skupština Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije održana je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Skupštini su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pal. Pohvalu Udruzi za dugogodišnji rad i ustrajnost uputio je župan Koren istaknuvši kako se Koprivničko-križevačka županija trudi kroz različite programe biti sastavni dio njihovog života i da će im i u budućnosti pružiti podršku u djelovanju. Prigodne riječi uputila je i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec. Članovi skupštine prihvatili su prijedloge plana i programa rada te plana prihoda i rashoda za narednu godinu. U sklopu skupštine održana je i promocija 15. broja glasila Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije „Vedriji dani“.

ZAGREB – Zlatna pirueta Zagreba, 49. izdanje najstarijeg svjetskog natjecanja u umjetničkom klizanju, počinje danas u Ledenoj dvorani Doma sportova od 18,00 sati. U Zagrebu će tako do subote, 10. prosinca 2016. godine nastupiti najveće svjetske klizačke zvijezde, a Hrvatska će nakon dugo vremena imati ponovno izrazito jake predstavnike i to sportski par Lana Petranović i Antonio Souza te u konkurenciji muških klizača Nicholasa Vrdoljaka.

loading