Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.01.2017.

Posted in Vijesti

NOVI MAROF –  Komemorativna svečanost u povodu 25. obljetnice tragične pogibije petorice pripadnika promatračke misije Europske zajednice koji su smrtno stradali 7. siječnja 1992. godine u rušenju njihova helikoptera na letu iz Mađarske u Zagreb u raketnom napadu aviona bivše JNA, održana je danas prijepodne u Podrutama nedaleko Novog Marofa. Komemoraciji kod spomen-kapelice na mjestu tragedije, uz veleposlanike Italije i Francuske, te predstavnike obitelji poginulih, kao i brojne druge delegacije,  nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Komemoraciji u Podrutama prisustvovao je i izaslanik  Predsjednice Republike Hrvatske, saborski zastupnik Anđelko Stričak, zatim izaslanik  ministra obrane Republike Hrvatske brigadni general Zdravko Jakop, a bile su tu i delegacije Varaždinske županije i grada Novog Marofa. Za stradale članove promatračke misije služena je i  sveta misa koju je u crkvi Kraljice Mira u Podrutama predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

 

ZAGREB – Mogućnost povoljnog parkiranja u javnim garažama omogućio je Zagrebparking. Cijene noćnih pretplatnih karata za mjesec dana korištenja garaže kreću se od 35 do 100 kuna, ovisno u kojoj se garaži ostavlja auto. Na raspolaganju su garaže Svetice, Gorica, Langov trg, Petrinjska, Rebro i Jelkovec 1, a  u većini garaža uz mjesečnu kartu za noćno parkiranje – parkiranje vikendom i blagdanom je besplatno.Uz mjesečnu kartu, kupiti se može i mjesečna dnevna te noćna karta. Vrijeme korištenja garaža za korisnike mjesečne karte za noćno parkiranje prilagođeno je potrebama radnog vremena korisnika. Ulazak u garažu moguć je već od 17,00 sati, uz osiguran boravak do 9,00 sati sljedećeg dana. Izuzetak je garaža Rebro.

ZAGREB – Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode mraza, iz travnja 2016. godine,  kojom je za pet gradova i osam općina s područja Zagrebačke županije osigurana pomoć u ukupnom iznosu od 3.522.511  kuna donijela je Vlada RH. Pomoć se daje za štete nastale u poljoprivredi kod poljoprivrednih proizvođača, koji se bave intenzivnim uzgojem voćnih vrsti breskve, jabuke, jagode, kruške, marelice, šljive, trešnje i višnje, a prema kriterijima potvrđene štete od 90% ili više. Na području Zagrebačke županije pomoć su ostvarili proizvođači iz pet gradova od kojih je najviše 1,3 milijuna dobila Velika Gorica  te 8 općina, od kojih je Križ s najvećim iznosom od 502 tisuće kuna. Gradonačelnici i načelnici dužni su odmah po prijemu sredstava pomoći, uputiti ih krajnjim korisnicima.

KRAPINA – Novo reciklažno dvorište, vrijedno 2 milijuna i 400 tisuća kuna, koje su zajednički izgradili Grad Krapina te Općine Radoboj, Jesenje, Petrovsko i Đurmanec danas počinje s radom. Korištenje usluga reciklažnog dvorišta besplatno je za građane, a bit će otvoreno radnim danom od 7,00 do 18,00 sati te subotom od 8,00 do 13,00 sati. Građani u tom vremenu mogu dovoziti sav razvrstani otpad – papir, plastiku, metale, kompost, stare lijekove, boje i lakove, stiropor, baterije i akumulatore, čak i građevinski otpad, a sve informacije o vrsti i količini otpada moći će se dobiti od službene osobe u reciklažnom dvorištu.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija raspisala je Javni natječaj za dobitnike županijskih nagrada i priznanja, koje će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Koprivničko-križevačke županije u travnju. I ove će se godine proglasiti počasni građanin, dodijeliti nagrade za životno djelo, promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“, doprinos ugledu i promociji županije te plaketa i zahvalnice. Koprivničko-križevačka županija nagrade i priznanja dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama koje su svojim značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dale trajan doprinos i rezultate trajne vrijednosti na unapređenju stanja i razvitku pojedinih područja. Rok za podnošenje prijedloga je 19. siječnja, a detalji se mogu pronaći na službenim Internet stranicama Koprivničko-križevačke županije.

ČAKOVEC – Nakon godine obilježene odličnim rezultatima, nastupom na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i povodom početka nove sportske godine, u Uredu župana Međimurske županije Matije Posavca održan je prijem gimnastičara i vodstva Nacionalnog gimnastičkog centra „Aton“ iz Nedelišća. Prijemu su prisustvovali i predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednik Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan Željko Jakopec, gimnastičarka i kandidatkinja za Olimpijske igre u Tokiju Sabina Hegeduš, kao i hrvatski gimnastički reprezentativac i osvajač olimpijske medalje Filip Ude s trenerima. Prilikom prijema istaknuto je da će Međimurska županija, u partnerstvu s Gradom Čakovcem i Općinom Nedelišće, sufinancirati Filipa Udea i njegove aktivnosti u budućim treninzima i nadolazećim pripremama za Olimpijske igre u Tokiju sa po 220 tisuća kuna. Potpisivanje ugovora o financiranju biti će upriličeno 17. siječnja.

ZAGREB – Iako je zatvaranje Ledenog parka na Tomislavcu bilo predviđeno za 8. siječnja, zbog velikog interesa posjetitelja i produljenih zimskih praznika, organizatori su odlučili kako će Ledeni park biti otvoren još tjedan dana odnosno do nedjelje, 15. siječnja, Posjetitelji Ledenog parka, mogu uz klizanje, uživati u mnoštvu raznovrsnih sadržaja i gastronomskoj ponudi.

loading