Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.01.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC –   Spomendan na “9. siječnja – Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i 100. obljetnica odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja matici zemlji” brojnim se događajima obilježava u srijedu, 09. siječnja 2019. godine, diljem Međimurske županije. Tako su u prijepodnevnim satima  položeni vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, na grobovima dr. Vinka Žganca u Vratišincu i Juraja Lajtmana, a obnovljeni nadgrobni spomenik dr. Ivanu Novaku otkriven je na gradskom groblju u Mihovljanu. Svečana akademija održana je u Centru za kulturu Čakovec, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, Vlade Republike Hrvatske i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je, uz župana Međimurske županije Matiju Posavca, osobno prisustvovala svečanosti. Današnji dan  veliki je datum u međimurskoj povijesti iz kojeg se može puno naučiti, rekao je međimurski župan Matija Posavec, dodavši kako je međimurski čovjek oduvijek znao na pravi način iskoristiti svaki dani trenutak. Pozvavši na zajedništvo diljem Hrvatske, župan Posavec je pozvao da slijede međimurski karakter odnosno primjer uređenosti, funkcioniranja javne uprave, odnosa prema poslu, prema bližnjemu, solidarnosti, humanosti. I sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zadovoljna viđenim u Međimurju, pohvalila je vodstvo županije koje se odmaklo od političkih razdvajanja te krupnim koracima grabi naprijed u smjeru daljnjih velikih poboljšanja na području obrazovanja, zdravstava i gospodarstva, a što je sve temelj za ostanak mladih na ovim prostorima ujedno i najveći aktualni izazov Hrvatske. Akademiji je prethodio sastanak predsjednice Grabar Kitarović sa čelništvom Međimurske županije te svečani prijam u zgradi Scheier koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upriličila za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija te vojne izaslanike akreditirane u Republici Hrvatskoj, u prigodi obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 100. obljetnice pripojenja Međimurja Matici Hrvatskoj.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić održao je u srijedu, 9. siječnja na Sljemenu konferenciju za novinare kako bi zahvalio svima koji su svojim radom sudjelovali u organizaciji utrka Svjetskoga skijaškoga kupa Snježna kraljica na Sljemenu. U pripremi utrka muškog i ženskog slaloma sudjelovalo je više od tisuću volontera iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije i Slovačke, a sljemenske utrke prošle su bez ijednog incidenta. Gradonačelnik Milan Bandić.“Hvala svim organizatorima i volonterima, bez njih ne bi bilo ni Snježne kraljice“, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Sljemenske utrke i događanja iz Zagreba prenosilo je dvadesetak svjetskih televizija, a pratilo ih je više od 300 milijuna ljudi.

ZAGREB – O edukativnim plakatima protiv alkoholizma kod mladih koji su na seksistički način opisivali kako alkohol utječe na žene danas je raspravljalo skupštinsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Plakati su bili postavljeni u ZET-ova vozila te su govorili kako alkohol utječe na spolni život i reprodukciju, a ono što je sporno su navodi da alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama dok takvo rizično ponašanje nije okarakterizirano kod muškaraca. „Iako je poruka plakata trebala imati poučan učinak o posljedicama konzumacije alkohola u konačnici je vrijeđala dostojanstvo žena i promicala je rodne stereotipe“ rekla je Vesna Nađ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Sporni plakati su uklonjeni iz tramvaja te ih je Grad Zagreb zamijenio plakatima na kojima su društvene i zdravstvene posljedice alkoholiziranja, od agresivnosti do ciroze jetre.

ZAGREB – U planu je velika sanacija atletske staze u Sportskom parku Mladost na kojoj se održavaju brojna natjecanja, među ostalim i Hanžekovićev memorijal. U lipnju 2018. godine je objavljen natječaj za sanaciju atletske staze s procijenjenom vrijednosti od 3,800.000 kuna. Prije odluke obavljena je sanacija atletske staze u manjem obimu, održan je i Hanžekovićev memorijal, a onda 23. listopada  nije prihvaćena jedina ponuda u iznosu od 5,960.000 kuna. Novi natječaj koji sada, uz male preinake u troškovniku ima procijenjenu vrijednost od 4,800.000 kuna objavljen je 17. studenog 2018. godine. U ponedjeljak, 7. siječnja 2019. otvorene su ponude pristigle od četiri tvrtke, te se treba donijeti odluka tko će dobiti ovaj posao.

IVANEC – Digitalni RTG uređaj i 4D ultrazvuk aparat samo su dio opreme nabavljene bespovratnim EU sredstvima u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ koja je  stigla u ordinacije Doma zdravlja i ordinacije doktora medicine. Projektom, ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna, obuhvaćeno je više od 108.000 korisnika zdravstvene zaštite u 6 gradova i 12 općina Varaždinske županije. Pomoću nove i suvremene opreme biti će značajno smanjene liste čekanja, poboljšat će se i dijagnostika, a zaposlenici Domova prošli su i potrebnu edukaciju za rad. Župan Radimir Čačić, tim povodom je u srijedu, 9. siječnja 2019. godine je obišao Dom zdravlja u Varaždinu, Ivancu, Lepoglavi i Bednji.  – Uređaji su moderni sa potpuno novom razinom usluga, a 5,7 milijuna kuna ulažemo i u dostupnost svih ovih Domova invalidima – istaknuo je župan Čačić. Uz župana Čačića, u obilasku su bili i njegov zamjenik Robert Vugrin i ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

ZAGREB – U Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koji će bitno obogatiti turističku ponudu. „Posjetiteljski centar Sošice“, investicija od gotovo 27,5 milijuna kuna, unaprijedit će sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a trebao bi biti realiziran do veljače 2020. godine. Milijun eura vrijedan projekt In cultura veritas,  zajedno sa slovenskim pograničnim subregijama, provodit će se do studenog 2020. godine, a njime se želi razviti atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. S Gradom Zagrebom provodi se projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u RH dužine oko 115 km i ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna. – Trebalo je riješiti niz imovinsko-pravnih odnosa na cijeloj dionici i to se napokon primiče kraju te smo pred izradom glavnog projekta-  rekao je župan Stjepan Kožić, istaknuvši kako će projekt dodatno potaknuti razvoj ruralnog turizma.

ZAGREB – Fundus Tehničkog muzeja Nikola Tesla bogatiji je za novi eksponat – legendarnu VW Bubu. Misija ovog muzeja je prikupljanje građe hrvatskih tvornica i proizvođača te predmeta uporabne vrijednosti koji su svojedobno imali veliki značaj u svakodnevici na našim prostorima. Nakon što je 2015. godine nabavljen legendarni automobil Zastava 750 kolokvijalno poznatiji kao Fićo, Muzej je u posljednjem tjednu 2018. u svoj fundus upisao i glasovitu Volkswagen Bubu. Ta su dva automobila bili pojam individualne mobilnosti na ovim prostorima. Automobil je otkupljen zahvaljujući sredstvima zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu.

KRAPINA – Na području Krapinsko – zagorske županije evidentirano je 140 oboljelih od gripe tipa A, a pretpostavlja se da je neprijavljenih slučajeva dvostruko više. Od gripe ima najviše oboljele predškolske i školske djece što je uobičajeno, istaknuo je epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije dr. Ivan Lipovac dodajući da će sezona gripe trajati još tri mjeseca, a kad se djeca vrate u školske klupe, očekuje se povećan broj oboljelih. U borbi protiv gripe, najbolje je ostati kod kuće i mirovati i piti puno tekućine. – Najčešća komplikacija je upala pluća te u slučaju simptoma teškog disanja što prije se treba javiti doktoru, a doktoru se treba obratiti i za dobivanje cjepiva kojeg još ima – savjetuje epidemiolog iz zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije dr. Ivan Lipovac.

KOPRIVNICA – Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren održao je prvi Kolegij pročelnika upravnih odjela Županijske uprave u 2019. kojem su prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić. Poželjevši pročelnicima mnogo zdravlja, sreće i uspjeha u 2019., župan Koren je dodao kako će zajedničkim naporima rješavati sve izazove u radu. Prvi kolegiji bila je prilika za razgovor o aktivnostima po pojedinim odjelima koje se planiraju provesti ove godine. Pritom je posebno istaknut sektor zdravstva, u kojem se očekuju velike promjene zbog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti te sektor obrazovanja u kojem su planirani projekti centra kompetentnosti i energetskih obnova zgrada škola.

loading