Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.01.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Povijesnog 9. siječnja 1919. godine na Velikoj narodnoj skupštini u Čakovcu donijeta je Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske, a tim je povodom danas, u četvrtak, 9. siječnja 2020. godine u Čakovcu održana prigodna svečanost. Međimurje danas obilježava jedan od najvažnijih datuma svoje povijesti: 9. siječnja 1919. dan je kada je na velikoj narodnoj skupštini na Franjevačkom trgu u Čakovcu, zajedništvom oko 10 tisuća Međimuraca izglasana i donesena Rezolucija, podsjeća župan Međimurske županije Matija Posavec te ističe kako se sjećanjem na ova povijesna događanja čuva identitet Međimurja koje je svima ostavljeno u nasljeđe da se čuva jedinstvenost tih događaja kao što su to činili Međimurci početkom 20. stoljeća. Hrvatski je sabor još 2005. godine ovaj datum proglasio Spomendanom, a diljem Međimurja nizom događanja i svečanosti se obilježava ovaj jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti.

VARAŽDIN – „Varaždinsko bučino ulje“ prvo je bučino ulje u Hrvatskoj zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla, predstavljeno je na danas, u četvrtak, 9. siječnja 2020. godine, konferenciji za medije u prostorima Varaždinske županije. Time je uspješno završen postupak koji je Udruga Varaždinsko bučino ulje u suradnji s Varaždinskom županijom pokrenula još u veljači prošle godine. O važnosti dobivanja zaštite govorio je župan Radimir Čačić sa suradnicima te predsjednik Udruge Matija Patrčević. Varaždinska je županija, naglasio je župan Čačić, jedan posto ukupne svjetske proizvodnje bučinih ulja što je nevjerojatno i to je jedini takav proizvod u kojem mi predstavljamo europsku i svjetsku kategoriji. Župan Čačić je rekao i kako je pokrenut proces europske zaštite koji bi trebao završiti kroz dvije godine.

ZAGREB – Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, ostvareno 238 tisuća dolazaka i 621 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 8 posto u dolascima i noćenjima. Gledajući po županijama, najviše noćenja na obali realizirano je u Istarskoj, Primorsko-goranskoj te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj te Međimurskoj županiji.

ZAGREB – Gradska četvrt Novi Zagreb istok konačno je dobila svoje prostorije za rad. Novouređeno sjedište Gradske četvrti otvoreno je u Dugavama u zgradi mjesne samouprave, na adresi Ulica sv. Mateja 93. Sada se na istome mjestu nalaze sjedište Gradske četvrti Novi Zagreb – istok te sjedišta mjesnih odbora Dugave i Hrelić. „Novi prostori su pristupačniji građanima koji će sada jednostavnije moći potražiti sve informacije ili dati prijedloge“, rekao je Milenko Arapović, predsjednik Vijeća GČ Novi Zagreb – istok. Vrijednost radova je 200 tisuća kuna, a uređene su uredske i popratne prostorije.

ZAGREB – Od 1. veljače Zagrepčane očekuje drastično poskupljenje odvoza komunalnog otpada. Dok će fiksni dio cijene odvoza otpada u iznosu od 68,57 kuna biti jednak za sve stambene objekte, bez obzira na veličinu i broj stanara, cijena varijabilnog dijela sastojat će se od umnoška triju komponenti: mjesečnog broja pražnjenja, veličine spremnika i naknade za odvoz otpada po litri koja iznosi 0,1206 kuna.

GORIČAN – Povodom obilježavanja Spomendana 9. siječnja – Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, u Goričanu su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploče poginulima u Goričanskoj republici. Time je počelo obilježavanje i spomen na povijesni 9. siječnja 1919. godine kada je na Velikoj narodnoj skupštini održanoj u Čakovcu, donijeta Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske.
O stvarnosti i vjerodostojnosti Goričanske republike svjedoči i dokument koji je čelništvo Općine Goričan na čelu s načelnikom Moharićem pronašlo u mađarskim arhivima iz studenog 1918. godine, čiju je kopiju načelnik Moharić uručio županu Međimurske županije Matiji Posavcu. Goričanska republika, Velika narodna skupština koja je okupila 10 000 naših Međimuraca i donošenje Rezolucije kojom smo se odcijepili od mađarske vlasti jedinstveni su povijesni događaji, a sjećanjem na ova povijesna događanja čuvamo identitet Međimurja, istaknuo je župan Matija Posavec.

ZAGREB – U Zagrebačkoj županiji se nastavlja višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja. Prema podacima e-Visitora Zagrebačka županija je u 2019. godini zabilježila 139.720 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više nego tijekom 2018. godine, a porastao je i broj noćenja za 12 posto. I prošle godine Zagrebačku županiju su posebice posjećivali strani gosti koju su ostvarili 107.821 dolazak i 169.732 noćenja, a najviše ih je bilo iz Kine i Južne Koreje, a zatim tradicionalno iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko koje bilježi porast turističkih noćenja za 35 posto velikim dijelom zahvaljujući novootvorenim hotelima. U proračunu za 2020. godinu za turizam Zagrebačke županije osigurano je 7,3 milijuna kuna. Tako će i ove godine biti raspisan natječaj za obnovu i opremanje smještajnih jedinica, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete poput bazena, wellnesa, zabavnih parkova i slično.

BJELOVAR – U protekloj godini Bjelovarsko-bilogorska je županija zabilježila pomake u obrtničkom sektoru. Lani je bilo na području županije 1.171 obrt, što je za 95 obrta više nego u 2018., a od početka 2019. do 27. studenoga otvoreno je 158 obrta. Bjelovarsko-bilogorska županija provodi stoga potporne mjere putem kojih želi pomoći svojim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima da lakše podnesu troškove pripreme potrebne dokumentacije za nacionalne i europske fondove, ali i da im pomogne u poslovanju bilo da se radi o otvaranju novih obrta, nabavi strojeva i opreme, opremanju prostora, uvođenju sustava kvalitete, kao i prezentacije proizvoda na raznim sajmovima.

KOPRIVNICA – Odbor za dodjelu javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije objavio je poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije. Dodjeljuje se titula Počasnog građanina i Nagrada Koprivničko-križevačke županije za životno djelo, zatim Nagrada za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“ te Nagrade za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije, nagrade za iznimno postignuće u protekloj godini te Zahvalnice i Plaketa Župana Koprivničko-križevačke županije. Poziv je otvoren do 31. siječnja 2020., a više je objavljeno na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

KRAPINA – Krapinsko komunalno poduzeće Krakom i ove godine organizirano prikuplja božićna drvca nakon blagdana. Drvca će se odvoziti do 13. siječnja 2020. godine, sukladno rasporedu odvoza zelenih i plavih spremnika za prikupljanje otpada. Korisinici krakomovih usluga drvca trebaju staviti uz spremnike za otpad ili na prvu zelenu površinu, na način da se ne ometa promet te da je moguć pristup teretnom vozilu za odvoz otpada. Drvca će se prikupljati zasebno od korisnog otpada te će se dalje zbrinuti preko tvrtke specijalizirane za izradu biomase.

loading