Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.02.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sustav video nadzora u gradu Zagrebu proširen je sa 69 novih kamera na 23 nove lokacije, čime je grad od danas pokriven s ukupno 354 kamere na 118 lokacija. Radi se o investiciji od 25,5 milijuna kuna. Cilj je pojačana sigurnost građana, kao i nadzor prometa, a ne ugrožavanje privatnosti i naplaćivanje kazni, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Najavljena je i izrada Strategije za ujednačavanjem kvalitete video nadzora kako bi se ubuduće nabavljale kamere što bolje kvalitete. Uz to uputiti će se prijedlog izmjene zakona, kojim će se strože kažnjavati osobe, odnosno grafiteri koji uništavaju fasade zgrada.

KOPRIVNICA – Danas je održana je prva sjednica gospodarskog vijeća Komore Koprivnica. Članovi su razmatrali izvješće o radu Županijske gospodarske komore za prošlu, te su upoznati s planovima za ovu godinu. Održana je i prezentacija o razvoju poljoprivredne proizvodnje u ruralnim krajevima kroz povezivanje malih proizvođača s poznatim križevačkim trgovačkim lancem. Rad županijske gospodarske komore Koprivnica i u 2016. godini obuhvatit će promociju, rad s gospodarstvenicima i udrugama, certificiranje i licenciranje, kaže predsjednik Mirko Habijanec. Sjednici gospodarskog vijeća Komore Koprivnica nazočili su i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota, gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović.

ZAPREŠIĆ – Inicijativom Grada Zaprešića za postavljanjem fiksnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila i kažnjavanja prekršitelja, a u cilju povećanja sigurnosti na prometnicama, Ministarstvo unutarnjih poslova uvrstilo je ovaj grad u Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa. Upravo danas je započelo postavljanje kamera na pet lokacija, a iako se prekršitelji najprije neće kažnjavati već samo upozoriti, po završetku postavljanja kamera one će se na korištenje ustupiti MUP-u koji će ih potom integrirati u svoj sustav, kako bi se osim preventivne funkcije mogli sankcionirati prekršitelji prometnih propisa. Projekt je vrijedan oko 850.000 kuna, od čega je polovicu sredstava osigurao MUP, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Zaprešić.

ZAGREB – Novi ravnatelj ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba postao je Damir Skok. Ravnatelj ističe da planira nastaviti rad na poboljšanju organizacije te krenuti u daljnju fazu modernizacija što uključuje i nabavu novih životinja. Nastavit će istraživanja autohtonih hrvatskih vrsta, kako bi ih u zoološkom vrtu bilo što više, jer je jedan od ciljeva očuvanje domaćih vrsta, ističe Skok. Do travnja bi trebao biti gotovo restoran s vidikovcem i velika edukacijska dvorana, a do kraja rujna trebale bi biti gotove sve nastambe koji su trenutno u izgradnji. Što se tiče Dumovca, koji je sastavnica zagrebačkog Zoološkog vrta, ove godine radit će se generalni plan zgrade karantene i stacionara koji će se graditi iduće godine. Oni bi trebali povećati kapacitet skloništa za 60 mjesta, a ono što sada slijedi jest obnova bokseva kako bi se ti prostori modernizirali.

VARAŽDIN-LONDON – Varaždinska županija je predstavljena na sajmu „Destinations“ u Londonu. Radi se o jednom od najstarijih i najvećih turističkih sajmova u Europi na kojem svoje ponude predstavlja više od stotinu turoperatera i više od sedamdeset turističkih zajednica iz cijelog svijeta. Britanskim turistima prezentirane su najznačajnije destinacije u Varaždinskoj županiji s  posebnim naglaskom na kulturnu ponudu, gastronomiju, prirodne ljepote i lovišta. Uz direktoricu Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabetu Dolenec i pročelnicu Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelenu  Zrinski Berger, predstavljanju je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić.

ČAKOVEC – Javni poziv za uvrštenjem gospodarstava u sustav Međimurske vinske ceste objavila je Turistička zajednica Međimurske županije. Naime, Međimurska vinska cesta  je integrirani turistički proizvod Turističke zajednice i predstavlja poseban način prodaje poljoprivrednih, ugostiteljskih i turističkih proizvoda proizvedenih na gospodarstvima s vinorodnog područja gornjeg Međimurja, ponajviše na područjima Gornjeg Mihaljevca, Selnice, Svetog Juraja na Bregu, Svetog Martina na Muri i Štrigove. Svoja gospodarstva mogu prijaviti sve fizičke i pravne osobe na adresu TZ Međimurske županije.

TUHELJSKE TOPLICE – Monografija “Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja” koju je izdala Krapinsko-zagorska županija i u kojoj su pobrojane revitalizirane autohtone sorte vinove loze s područja Hrvatskog zagorja bit će predstavljena u četvrtak, 11. veljače, u Tuheljskim Toplicama. Županija je prepoznala važnost očuvanja autohtonih sorti vinove loze na svom području te je s Agronomskim fakultetom iz Zagreba pristupila provedbi i financiranju znanstveno-stručnog projekta “Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja” u što je uložila preko 672 tisuće kuna. Monografija je nastala kao svojevrstan rezime, odnosno zaokružena cjelina dobivenih rezultata prve faze projekata koji su stručno pripremljeni na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

ZAGREB – Tijekom vikenda održana je akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te je u registar upisan 21 novi potencijalni darivatelj matičnih stanica. U zakladi Ana Rukavina zadovoljni su odazivom građana. Zaklada je naime, tijekom devet uspješnih godina rada uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 50.579 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, što smatraju ogromni uspjehom.

KOPRIVNICA – Hrvatsku vatrogasnu zajednicu posjetila je delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena zamjenikom župana Ivanom Palom. Održan je sastanak s predsjednikom Zajednice Antom Sanaderom i načelnikom Željkom Popovićem, a tema je bila suradnja Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije kao jedne od najjačih vatrogasnih zajednica u Hrvatskoj. Dogovoreno je kako će Zajednica pomagati sredstvima i opremom koja je neophodna za uspješan rad vatrogasaca. Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader najavio je na sastanku kako će koprivničko-križevačka Vatrogasna zajednica biti prva na redu za isporuku čamca za brze vodotoke sa svim karakteristikama za rijeku Dravu.

loading