Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.02.2017.

Posted in Vijesti

ZABOK – Zabočka Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, internu medicinu, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina je, kao europski centar izvrsnosti, odabrana kao jedan od finalista Europske poslovne nagrade za izvrsnost, inovaciju i etiku u poslovanju za 2016/2017., za koju se natjecalo 33.000 poslovnih subjekata iz 34 zemlje. Bolnica Sveta Katarina finalist je u kategoriji “The Award for Customer Focus”, a ovime je ušla među 110 finalista izborom od strane nezavisnih sudaca, na osnovu svojih temeljnih vrijednosti u inovaciji, etičnosti i poslovnom uspjehu. Elitni panel sudaca koji uključuje vodeće poslovnjake, intelektualce, stručnjake u svom području te političke lidere, zadužen je za proces odabira. Suci su razvrstani u određene kategorije, dolaze iz različitih zemalja te su dobro upoznati s kulturalnim aspektima zemalja finalistica, priopćeno je u srijedu iz zabočke bolnice. Specijalna bolnica Sveta Katarina članica je prestižne obitelji “The Leading Hospitals of The World”, nastavna je baza sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci, a u njoj se educiraju studenti medicinskih fakulteta kao i sveučilišnih studija sestrinstva iz Hrvatske i inozemstva.

ZAGREB – Program 3P – odnosno „Pametno prostorno planiranje“ za Grad Zagreb predstavila je danas na konferenciji za novinare u napuštenom gradskom prostoru, bivše tvornice na Kvaternikovu trgu, kandidatkinja za gradonačelnicu, HNS-ova Anka Mrak Taritaš.  Kako ističe, oživljavanje napuštenih i zanemarenih gradskih prostora dalo bi novi impuls razvoju Grada i povoljno bi utjecalo na okolno područje. Mrak Taritaš smatra da je vrijeme da se potakne razvoj i uređenje desetljećima zanemarenih i preskočenih prostora u gradu, prije svega planiranjem i provedbom aktiviranja napuštenih prostora, ali i sustavnim uređivanjem postojećih kvartova i zanemarenih javnih prostora, kao što su bivša vojna bolnica, bivša tvornica Badel, područje Gredelja, Paromlina, Zagrebačkog velesajma, Sveučilišne bolnice. Jednako tako kroz program pametnog prostornog planiranja cilj je aktivirati Donjogradska dvorišta, a svi se ovi prostori mogu staviti u funkciju pomoću privatnih ulaganja, javno-privatnih partnerstva, ali i fondova Europske unije.

KRIŽEVCI – Odbor za branitelje Grada Križevaca danas je uručio zahvalnice institucijama koje su u rujnu prošle godine pomogle organizaciju Dana branitelja i 25. godišnjice preuzimanja nekadašnje vojarne. Simboličan je ovo način zahvale svima koji su utkali sebe u organizaciju ovih značajnih obljetnica za križevačke branitelje, kaže predsjednik Odbora za branitelje Božo Lazar, a članovima Odbora kao i dobitnicima zahvalnica na svemu što su učinili prije 25 godina kao i na svemu što i dalje čine, zahvalio je zamjenik gradonačelnika Ivan Vuk te podsjeća kako je nekadašnji prostor križevačke vojarne u potpunosti stavljen u funkciju građana. Odbor za branitelje kao savjetodavno tijelo križevačkog Gradskog vijeća djeluje dvije godine, a na današnjoj svečanosti najavljene su brojne aktivnosti koje će tijekom godine organizirati, poput postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu.

ZAGREB –  Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine pred zagrebačkim zastupnicima naći će se, između ostaloga Plan mreže dječjih vrtića. Prema tom planu do 2020. u Zagrebu će biti sagrađena 24 nova vrtića u 12 gradskih četvrti. Uz gradnju novih objekata, predviđena je gradnja 14 zamjenskih, adaptacija četiri postojeća te rekonstrukcija tri objekta.  Inače prema prijedlogu Mreže vrtića u Zagrebu nedostaje  4.546 vrtićkih mjesta.

ZAGREB –  Za poticanje rekonstrukcije zgrada javne namjene sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti Zagrebačka županija osigurala je 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. To su zgrade upravnih i drugih tijela, tijela lokalne samouprave, za predškolsko, osnovno i srednje i više obrazovanje, domovi umirovljenika te đački domovi, zgrade sportskih udruga i organizacija, kina, kazališta i muzeji, bolnice i drugih ustanova namijenjenih zdravstveno-socijalnoj i rehabilitacijskoj svrsi te zgrade namijenjene obavljanju komunalnih djelatnosti. Maksimalni iznos sredstava koji pojedini grad ili općina mogu ostvariti iznosi do 500.000 kuna s PDV-om, a visina iznosa ovisi o indeksu razvijenosti. Poziv i sve informacije dostupne su na web stranici Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Inicijativa privatnog sektora za mlade koju su pokrenule Hrvatska udruga poslodavaca i Europska banka za obnovu i razvoj u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama  bit će danas predstavljena na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. U okviru ove inicijative, poslodavci i obrazovne institucije žele što bolje pripremiti studente za tržište rada. Organizacijski partneri su Fakultet elektrotehnike i računarstva u Osijeku, Vijeće studenata i konzultantska tvrtka People 1st iz Velike Britanije. Inicijativa privatnog sektora za mlade već je predstavljena na Ekonomskim fakutletima u Zagrebu i Rijeci, a danas će osim u Varaždinu, o njoj moći slušati i studenti u Splitu.

ČAKOVEC – Poziv za predlaganje projekata, odnosno programa udruga civilnog društva za financijsku potporu iz Proračuna Međimurske županije za ovu godinu objavljen je na službenim web stranicama županije. Svaka Udruga registrirana u Međimurju koja se bavi se područjem zdravstva, socijalne skrbi, humanitarnim djelatnostima, odgojem i obrazovanjem, promicanjem ljudskih prava i nacionalnih manjina, zaštitom okoliša i prirode, očuvanjem autohtonih vrsta, poljoprivredom i šumarstvom te unapređenjem kvalitete života ili drugim djelatnostima značajnim za stanovnike Međimurske županije, može prijaviti jedan projekt na ovaj natječaj. Rok za podnošenje prijava projekata je 10. ožujak.

KOPRIVNICA – Volonterski centar Koprivnice i ove godine organizira izbor za najbolje koprivničke volontere. Pravo predlaganja najboljih imaju udruge s područja Grada Koprivnice, a kandidati koji su se u 2016. iskazali svojim volonterskim angažmanom mogu biti prijavljeni u tri kategorije: zlatni vol za starije od 29 godina, zlatni volek za mlađe od 29 godina te zlatno krdo za manifestaciju koju su provodili volonteri. Udruga može predložiti po jednog kandidata u svakoj kategoriji, a natječaj je otvoren do 28. veljače. Dodjela nagrada održat će se u subotu, 4. ožujka u koprivničkom Domu mladih.

ZAGREB – Prije točno 90 godina Lovro von Matačić prvi puta je ravnao orkestrom Zagrebačke filharmonije. Njemu u čast, Zagrebačka filharmonija  izvest će Brucknerovu  5. simfoniju u B-duru, ovog petka, 10. veljače u KD Vatroslava Lisinskog. Ovoga puta orkestrom će ravnati šef dirigent David Danzmayr. Svojom neposrednošću, karizmom, sigurnom dirigentskom rukom već je osvojio zagrebačku koncertnu publiku, a nema razloga da tako ne bude i ovoga puta.

loading