Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.02.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Varaždinsku županiju u petak 9. veljače 2017. godine  posjetio je ministar zdravstva Milan Kujundžić i tom prilikom održao kraći radni sastanak s županom Radimirom Čačićem u Županijskoj palači. Ministar je u pratnji župana posjetio Opću bolnicu Varaždin gdje je upriličeno svečano otvorenje novog Centra za hemodijalizu koji se nalazi na petom katu, ima 35 kreveta i 37 uređaja za dijalizu od kojih su 2 rezervna. Početkom ove godine hemodijaliza je preseljena iz zgrade Neurologije, u novi zdravstveni prostor Internističko-pedijatrijskog paviljona te tako prostorno sada čini jedinstvenu cjelinu Odjela za nefrologiju i dijalizu.Vrijednost projektiranja i građevinskih radova je 10,3 milijuna, a opremanja i sustava pripreme demineralizirane vode 4 milijuna kuna, naglasio je župan Radimir Čačić, napomenuvši kako uz ovu slijedi još čitav niz investicija u zdravstvo. Ne gledajući političke boje, upravo u zdravstvo Varaždinske županije, koje može biti ogledni primjer za ostatak zemlje, Vlada je usmjerila velika sredstva, potvrdio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, najavivši 15 milijuna kuna ulaganja u specijalizaciju kadrova, nabavku magnetske rezonance, objedinjeni hitni prijam i dnevnu bolnicu u Varaždinu, investiciju vrijednu oko 65 milijuna kuna te spinalni centar u Varaždinskim Toplicama i niz drugih projekata.

ZAGREB- U okviru manifestacije Fašnik vu Zagrebu, na Trg bana Jelačića ove subote, 10. veljače 2018. godine tradicionalno je došla fašnička povorka. Sudionike povorke i okupljene građane pozdravio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zahvaljujući KUD-u Prepoštovec, koji dugi niz godina njeguje fašničku tradiciju, od danas će Europska udruga fašničkih gradova u svoje društvo upisati i Grad Zagreb, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Inače, završni program kapitulacije i paljenje Fašnika bit će u utorak, 13. veljače.

ZAGREB – Obilježavanju Međunarodnog dana zimske vožnje biciklom na posao rano ujtutro ovog petka, 9. veljače pridružio se vožnjom biciklom od Bužanove ulice do Autobusnog kolodvora gradonačelnik  Zagreba Milan Bandić. Zadaća gradonačelnika je da građanima pošalje pozitivnu i toplu poruku, a ovime im poručujem da više voze bicikl, čuvaju okoliš i svoje zdravlje, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Ugovore o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za projekte razvoja širokopojasnog interneta na području Krapinsko-zagorske županije, potpisali su danas, 9. veljače 2018. godine, župan Željko Kolar sa gradonačelnicom Zlatara Jasenkom Auguštan-Pentek, načelnikom Bedekovčine Darkom Banom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem. – Ugovore potpisujemo s predstavnicima 4 zone širokopojasnog interneta na koje je Zagorje poodijeljeno, a preostale jedinice lokalne samouprave također ulaze u te zone – rekao je  župan Kolar i dodao, kako Zabok, Krapina i Radoboj u projekt ulaze samostalno. Zahvaljujući na sredstvima saborski zastupnik, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj je istaknuo važnost ovog projekta, kao osnovne infrastzrukture 21. stoljeća bez koje nema ni ostanka ljudi na zagorskim bregima. Svaki ugovor vrijedan je 100 tisuća kuna. Također, istog dana, župan Kolar je potpisao i ugovore o sufinanciranju rada županijske Vatrogasne zajednice i Hrvatske Gorske službe spašavanja – stanice Krapina. Vatrogasna zajednica dobila je milijun kuna, a HGSS Krapina 50 tisuća kuna.

ZAGREB – U Holding centru  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je u petak, 9. veljače predstavljanju platforme za komunikaciju gradskih službi koja je nadograđena i ustrojena na njegovu inicijativu. – Ova nadogradnja nije vezana direktno na usluge građanima već  su ustrojene  specijalizirane radne jedinice za interno informiranje i komunikaciju svih hitnih gradskih  službi i podružnica Holdinga u slučajevima nepredviđenih, specifičnih, neželjenih i sličnih situacija na području grada Zagreba – istaknula je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. – Ovime umrežavamo sve hitne službe kako bi što prije informirale, alarmirale i intervenirale po principu „Ništa nas ne smije iznenaditi“ – rekao je zagrebački gradonačelnik.

KRAPINA – Zakon o zaštiti životinja, program zaštite divljači za jedinice lokalne samouprave te provedba projekta „Županija – prijatelj djece“ bile su teme sastanka gradonačelnika i načelnika Krapinsko-zagorske županije sa županom Željkom Kolarom koji je održan danas, 9. veljače 2018. godine u Krapini. Veliki interes, jedinice lokalne samouprave pokazale su upravo za Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu u prosincu prošle godine, zbog obaveze osnivanja skloništa za nezbrinute životinje, ali i njihovog financiranja. – Predstavnici gradova i općina nisu planirali izdvajati ta sredstva u proračunu i bili su neugodno iznenađeni s cijenom usluge zbrinjavanja napuštenih životinja. Samo za hranu za jednog psa odlazi oko 30 kuna dnevno – istaknuo je župan Kolar te dodao da će županija napraviti sve da pomogne jedinicama lokalne samouprave da provedu zakon što je najbolje moguće. Prisutne je s provedbom projekta „Županija-prijatelj djece“ upoznala potpredsjednica društva Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak. – Naše lokalne sredine vode brigu o djeci i svjesne su da se ulaganje u djecu isplati i da će im se to jednog dana vratiti, a Krapinsko-zagorska županija je na pravom putu da postane prva županija koja će nositi laskavu titulu Županija-prijatelj djece – rekla je Sonja Borovčak.

KOPRIVNICA – Uoči obilježavana Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji je 11. veljače, delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom danas je obišla prostore i djelatnike Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica i Županijskog centra 112. Godina za nama po evidenciji Županijskog centra 112 Koprivnica bila je mirna: primljeno je 36 tisuća poziva, od toga više od 60% bilo je namjenskih poziva dok se broj zlonamjernih, nepotrebnih poziva smanjio na 5%. Zadovoljan radom Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica i Županijskog centra 112 je i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

ZAGREB – Grad Zagreb u siječnju ove godine zabilježio je porast dolazaka turista od 28%. U dolascima, turista je bilo 60.057, a broj noćenja veći je za 47%, odnosno u siječnju ta brojka iznosi 139.023. Najviše je bilo gostiju iz Južne Koreje, Njemačke, Italije, BiH, Makedonije, Srbije, Austrije, Slovenije, SAD-a i Francuske. U noćenjima prednjače posjetitelji iz Njemačke, Italije, Makedonije, BiH, Južne Koreje, Francuske, Norveške, Srbije, SAD-a i Slovenije. Ovakvi rezultati najvećim su dijelom ostvareni zbog siječanjskih sportskih događanja, Europskog rukometnog prvenstva i Snježne kraljice.

DONJA STUBICA – I ove godine tisuće posjetitelja imati će priliku vidjeti oživljenu jubilarnu 10. manifestaciju „Seljačku bunu – Bitku kod Stubice“, odnosno prikaz završne bitke Seljačke bune 1573. godine, kojom se u stubičkom kraju tradicionalno obilježava godišnjica bune. Ova manifestacija koja će se održati u subotu, 10. veljače 2018. godine je dobitnica nagrade SIMPLY THE BEST za najbolje turističko događanje u 2015 godini, a na njoj će sudjelovati oko 300 statista obučenih u odjeću tog doba te naoružanih kratkim i dugim oružjem. U 13,30 sati okuplja se kmetska vojska ispred župne crkve u Donjoj Stubici te kreće prema Majsecovom mlinu, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 15,00 sati počinje spektakularna završna Bitka kod Stubice.

TUHELJSKE TOPLICE – Trideset i četiri medicinske škole iz Hrvatske, točnije 279 učenika i nastavnika okupilo se ove godine na 11. Smotri “Dani E- medica 2018” koja je sinoć, 8. veljače 2018. godine svečano otvorena u Tuheljskim Toplicama. U tri dana koliko smotra traje, učenici će sudjelovati na predavanjima i brojnim projektima, kreirati zajednička iskustva te promicati uporabu informacijsko-komunikacijske tehnologije – rekao je voditelj projekta E-medica prof. Edin Kadić. Na svečanom otvaranju prisustvovale su i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. – Moram sa ponosom reći da na Smotri već tradicionalno sudjeluju i Srednje škole Pregrada i Bedekovčina, a u projektu E-medica su aktivne cijele godine – istaknula je Jasna Petek.  Projekt E-medica pokrenut je 2005. godine sa ciljem strukovnog povezivanja medicinskih škola Republike Hrvatske, odnosno njihovih učenika i nastavnika u jednu jedinstvenu virtualnu zajednicu. Osim škola iz Hrvatske, u projekt je uključeno i 11 inozemnih škola te 14 nemedicinskih partnerskih škola. Smotra je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

KOPRIVNICA – Kolegij pročelnika Županijske uprave održao je koprivničko-križevački župan Darko Koren, a prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić. Glavna tema kolegija je bila priprema za nadolazeću sjednicu Županijske skupštine, čiji će termin biti potvrđen na Koordinaciji klubova članova Županijske skupštine. Pročelnici su župana i zamjenike informirali o aktualnim programima unutar pojedinih odjela.

ZAGREB/DONJA STUBICA – Svoj doprinos održavanju tradicionalne manifestacije “Seljačka buna – Bitka kod Stubice”, dat će i Grad Zagreb. Naime, za građane je u organizaciji ZET-a osiguran besplatan prijevoz od zagrebačkog Glavnog kolodvora do Donje Stubice i natrag. Autobusi će iz Zagreba kretati sa stajališta turističke linije u Ulici Grgura Ninskog i to u 10,15, 11,30 te u 12,45 sati. U povratku iz Donje Stubice, autobusi će  polaziti u 18,30, 19,45, 21,00 i 22,15 sati.

ZAGREB – Pod sloganom „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“ Međimurska županija predstavlja u Zagrebu svoju kulturnu baštinu i turističku ponudu od petka 9. do utorka 13. veljače 2017. godine. Manifestacija se održava u Hrvatskoj kući – Materina priča u kojoj se izabranim autohtonim proizvodima želi dočarati bogata kulturnu i prirodnu baština te gastronomsku i turističku ponudu Međimurja. Kako ističe voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula, naredni dani izvrsna su prilika da se predstavi bogatstvo Međimurske županije, ali i najave brojne novosti koje se očekuju tijekom 2018. godine. „Riječ je o velikim projektima obnove kulturne baštine Međimurja poput obnove Starog grada Zrinskih te zaštite međimurske popevke koja bi trebala biti krajem godine uvrštena na UNESC-ovu listu Svjetske nematerijalne kulturne baštine“, naglasio je Grula. Ova manifestacija, koja se odvija pod sloganom „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“, kako kaže župan Međimurske županije, Matija Posavec, iznimno je važna za Međimurje. „Tradicija, povijest i baština je nešto čime se u Međimurju iznimno ponosima“, rekao je župan Posavec.


ZAPREŠIĆ- Priznanja najboljim sportašicama i sportašima grada Zaprešića u 2017. godini dodijeljena su navečer u petak, 9. veljače u Srednjoj školi Bana Josipa Jelačića. Najbolja sportašica je taekwondašica Melani Adamić- Golić, a najuspješniji sportaš je kuglač Luka Bolanča dok je najbolja muška momčad Kuglački klub Zaprešić, a za sportsku žensku najbolju ekipu izabran je Ženski odbojkaški klub NEBO. Sportski djelatnik 2017. godine je Vladimir Pavetić iza kojeg je 50 godina rada i djelovanja u sportu, dok je najuspješniji trener taekwondoa Dražen Kasulan. Sportski kolektiv 2017. je Golf klub Ban Jelačić, a posebno priznanje za 40 godina rada i razvitka nogometa dodijeljeno je NK Croatia- Pojatno. Svi sportaši, a posebice laureati, kojima čestitam i želim još bolje uspjehe, ponos su grada Zaprešića čije ime pronose diljem domovine i svijeta, istaknuo je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

loading