Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.03.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije, 14. po redu,  održan je danas u Zagrebu. Mnogobrojne gospodarstvenike na početku su pozdravili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

 Uz Programe i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede zagrebačke županije, na susretu je o gospodarskoj situaciji u RH-a i očekivanjima u narednom razdoblju govorio ekonomski stručnjak Mladen Vedriš.

ZAGREB – Grad Zagreb sufinancirat će obnovu Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva. Dogovoreno je to na današnjem sastanku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i gradonačelnika Vukovara, Ivana Penave. S obnovom će se krenuti kroz mjesec dana, rekao je Penava, istaknuvši kako će se vodotoranj sačuvati sa svih 640 pogodaka granata koje je zadobio za vrijeme Domovinskog rata. Za realizaciju ovoga projekta potrebno je oko 22 milijuna kuna, a sve bi trebalo biti završeno već sljedeće godine. S druge strane, 9. travnja bit će potpisana povelja prijateljstva Zagreba i Vukovara.

KOPRIVNICA – Jučer je uspostavljen željeznički promet između Hrvatske i Mađarske. Promet je normaliziran na tri željeznička granična prijelaza, a među njima je i Gyekenyes – Koprivnica. Prijelazi su bili zatvoreni zbog migrantske krize, nakon što je preko njih velik broj migranata ušao u Mađarsku krajem prošle godine. Na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Dražen Laljek je naglasio kako su jučer krenule tri, a danas tijekom dana i četvrta željeznička putnička linija. Novost je da će mađarska granična policija obavljati graničnu kontrolu u vlakovima, dodaje Laljek. Ponovnom uspostavom željezničkog putničkog prometa između kolodvora Koprivnica – Gyekenes omogućava se prelazak granice osobama koje poštuju važeća pravila i propise, dok će onima koji ih ne poštuju, to biti onemogućeno.

ČAKOVEC – U organizaciji Hrvatske gospodarske komore- komore Čakovec, danas je u zgradi Scheier u Čakovcu održan skup gospodarstvenika na temu „Poduzetništvo u 2016. godini“. Na skupu je sudjelovao ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je poduzetnicima poručio da će ministarstvo investirati oko 500 milijuna kuna u zajedničku kasu Europske komisije, a uz to će dodatnih 450 milijuna kuna nacionalne komponente usmjeriti poduzetnicima. Slijedom toga, za poduzetnike će ove godine biti mnogo više financijskih mogućnosti nego u protekle dvije godine, no poreznih rasterećenja u ovoj godini još neće biti, kaže ministar Horvat.

ZAGREB – Radovi na uređenju Radićeve ulice počinju uskoro. O tome je stanare obavijestio sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio kako će ova izuzetno važna zagrebačka ulica biti gotova najkasnije kroz pola godine. Za vrijeme radova stanari neće plaćati komunalne naknade, a oni koji imaju poslovne prostore u vlasništvu grada neće plaćati najamninu. Oni koji su u državnom prostoru od grada će dobiti subvenciju kako bi lakše pretrpjeli gubitke. Iz ureda za izgradnju grada potvrdili su da će od 29. ožujka cijela Radićeva biti zatvorena za sav promet. Vrijednost radova je 8,5 milijuna kuna.

ZAGREB – U sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila, kojeg zajedno provode Etnografski muzej i Radio Kaj, danas je paket tradicijskih dječjih drvenih igračaka dobio Dječji vrtić Grigora Viteza u Rudešu. Mališani vrtića sudionicima projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ priredili su prigodni program, a autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja im je govorila o tradicijskim drvenim igračkama koje je zaštitio UNESCO. Uz igračke, ravnateljica DV-a Marija Ivušić primila je od partnera projekta Narodnih novina, komplet crtaćeg pribora. Program za djecu smještenu u DV-u Grigora Viteza omogućio je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Djeca su uživala i u kazališnoj predstavi Laboratorija zabave.

ZAGREB – S novim detaljima vezanim uz Program i kriterije za liječenje branitelja u Specijalnoj bolnici „Naftalan“ upoznati su članovi Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije. Također su informirani o raspisanom javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja, a na koji se pozivaju braniteljske udruge da prijave svoje programe. Na sjednici se raspravljalo o obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u 2016. godini, te je Odbor predložio da grad domaćin bude Vrbovec. Članovi su se usuglasili da se tom prigodom ujedno obilježi i 25. godišnjica početka Domovinskog rata.

KRAPINA – Prijedlog odluke o dodjeli priznanja Krapinsko-zagorske županije utvrdilo je Povjerenstvo za priznanja Županijske skupštine. Za dodjelu Plakete Krapinsko-zagorske županije za životno djelo predložen je Viktor Crnek, za dodjelu Plakete za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu predložen je Radio Kaj te Hrvatski savez informatičara za program Zimske škole informatike. Za dodjelu Plakete za iznimno postignuće u protekloj godini Povjerenstvo je predložilo Udrugu Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te Udrugu mladih Feniks. Povjerenstvo je za dodjelu Povelje Krapinsko-zagorske županije predložilo i Miru Pižir – idejnu začetnicu i organizatoricu recitala ljubavne poezije Željka Boc, Udrugu veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun, 103. brigadu Hrvatske vojske, Ivu Šućura, Udrugu distrofičara Krapina, Kostel Promet d.o.o. Pregrada, AquafilCRO, d.o.o. Oroslavje, Ženski nogometni klub Pregrada te Štefan d.o.o. Kumrovec. O prijedlozima će raspravljati članovi Županijske skupštine na svojoj idućoj sjednici.

VARAŽDIN – Značajan porast dolazaka turista u Varaždinsku županiju u prva dva mjeseca ove godine  posljedica je kvalitetnog zajedničkog rada i zalaganja sustava turističkih zajednica i turističkih subjekata s područja Varaždinske županije na unapređivanju turističkih proizvoda županije, kao i promociji  kroz različite vrste oglašavanja na domaćem te posebice stranom tržištu. Početkom godine turistički proizvodi i sadržaji Varaždinske županije  predstavljeni su tako na sajmovima u Londonu i Utrechtu, a odrađena je i posebna prezentacija Klastera Središnje Hrvatske u Ljubljani. Turistička zajednica Varaždinske županije priprema i posebnu prezentaciju u Münchenu 14. travnja, na kojoj će prisustvovati javni i privatni turistički sektor s područja županije.

ČAKOVEC – Skup gospodarstvenika na temu „Poduzetništvo u 2016. godini“ bit će održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore- komore Čakovec danas u 14,00 sati u Čakovcu. Na skupu će poduzetnici imati priliku iznijeti svoje prijedloge, stavove i mišljenja o razvoju hrvatskog poduzetništva. Skupu će sudjelovati ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, kao i predstavnici Međimurske županije i Grada Čakovca. Neposredno prije skupa, u istom će prostoru sjednicu održati Gospodarsko vijeće Županijske komore Čakovec.

KOPRIVNICA – Održana je šesta sjednica Skupštine Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije kojom je predsjedao župan, ujedno predsjednik Zajednice, Darko Koren. Nakon izvješća o obavljenom nadzoru poslovanja, direktor Turističke zajednice Zdravko Mihevc podnio je izvještaj o radu u protekloj godini. Istaknuo je kako su podržali niz manifestacija i projekata koje doprinose turizmu i očuvanju kulturne baštine te kako je broj dolazaka posjetitelja porastao za 9%, a noćenja za 4%. Odlučeno je i kako će predstavnici Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije u Saboru HTZ-a  biti Jadranka Lakuš i Siniša Katavić.

loading