Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 09.03.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Krapinsko-zagorske županije u Krapini je danas održao župan Krapinsko-zagorske Željko Kolar. S tijekom realizacije projekta Newlight, kojim će se potpuno obnoviti javna rasvjeta na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, prisutne je upoznao pomoćnik ravnatelja REGEE Ivan Pržulj ističući, kako je obavljeno 50 posto energetskih pregleda i izrađena projektna dokumentacija te će se u ožujku i travnju održati sastanci u gradovima i općinama kojima ovaj projekt pruža mogućnost i za postavljanje 5 posto nove javne rasvjete. Za financiranje projekta Newlight županije i REGEA vode pregovore s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, kako bi se pronašao najbolji model za povlačenje 85 posto sredstava, rekao je župan Željko Kolar. Pri tome županije nositelji projekta i REGEA nude besplatno plan za rekonstrukciju javne rasvjete u cijeloj Hrvatskoj, da bi povukli sredstva kohezijskog fonda EU i time isfinancirali 85 posto investicije, istaknuo je župan Kolar. Gradonačelnicima su predstavljeni projekti prikupljanja i odvodnje otpadnih voda Zagorskog vodovoda i Krakoma, a ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Vincelj ih je informirao o tijeku radova na asfaltiranju za koje je uzet kredit od 20 milijuna kuna. Predviđeno je asfaltiranje 44,5 kilometara cesta u svim gradovima i općinama, a 58 posto programa je završeno, dok će preostale prometnice asfalt dobiti do 10. svibnja.

KLOŠTAR IVANIĆ – Novoizgrađeno i uređeno reciklažno dvorište otvorio je danas u općini Kloštar Ivanić župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je istaknuo kako je ovo bitno ne samo za općinu već za cijelu Županiju u cjelokupnom sustavu zbrinjavanja otpada. Ovo je prvo ovako uređeno općinsko reciklažno dvorište, gdje će građani Kloštar Ivanića moći selektivno odlagati otpad, od stakla, papira, plastike, tekstila, baterija, pesticida i ostalo. Izradu projektne dokumentacije je u 100% iznosu  financirao Fond za zaštitu okoliša sa 66,5 tisuća kuna, a samo izvođenje radova vrijednosti milijun 155 tisuća kuna je sufinancirao u 80% iznosu, dok su ostalo sredstva općine. Prva tri mjeseca probnog rada, građani će moći koristiti reciklažno dvorište ponedjeljkom od 9,00 do 17,00 te svake prve subote u mjesecu od 9,00 do 13,00 sati.

ČAKOVEC – Na danas održanoj pretposljednjoj sjednici Županijske skupštine Međimurske županije, u Velikoj županijskoj vijećnici u Čakovcu, vijećnici su podržali Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o prekoračenju po poslovnom računu Međimurske županije. Naime, radi se o kratkoročnom zaduženju u iznosu do maksimalnih pet milijuna kuna i to zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obaveza, pojašnjava međimurski župan Matija Posavec i kaže da će se tim sredstvima, ukoliko bude potrebno, dovršiti započeti projekti u investicijskom ciklusu. Konkretno dva milijuna kuna treba osigurati za projekt energetske učinkovitosti srednjih škola i Učeničkog doma u Čakovcu, kao i završetak sportske dvorane u Orehovici, kaže Posavec. Vijećnici su na sjednici prihvatili i godišnja izviješća o radu županijskih zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova, kojima je osnivač Međimurska županija.

KOPRIVNICA – Dolaskom povoljnih vremenskih uvjeta započinju i radovi na pripremanju poljoprivrednog zemljišta, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i trave. U Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj danas su podsjetili kako i na koji način spaljivati biljni otpad. Spaljivanje biljnog otpada često se radi na neprimjeran način, koji često uzrokuju i velike štete, kaže inspektorica zaštite od požara i eksploziva Policijske uprave koprivničko-križevačke Jasna Šestak te ističe kako, iako sezona još nije počela, u Koprivničko-križevačkoj županiji već je zabilježen jedan požar s materijalnom štetom od tisuću kuna. Zakonom o zaštiti od požara propisane su odredbe kojih je potrebno pridržavati se,a za ne poštivanje su propisane i novčane kazne koje iznose od dvije do 150 tisuća kuna.

KRAPINA – S prezentacijama srednjoškolskih zanimanja i programa za učenike 8. razreda i njihove roditelje započela je Krapinsko-zagorska županija sa partnerima – Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, HGK Županijskom komorom Krapina, Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije te u suradnji sa srednjim školama s područja županije. Prezentacije učenicima i roditeljima na jednom mjestu nude niz informacija važnih za profesionalni odabir prvog zanimanja. Kako bi roditeljima i učenicima približili deficitarna zanimanja, koja osiguravaju zapošljavanje po završetku školovanja i za koje se nude stipendije izrađeni su promo filmovi o deficitarnim zanimanjima u metaloprerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

ZAGREB – Strategija kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura697, koja za cilj ima unaprijediti kulturni život u svih 697 naselja, potaknuti kreativno poduzetništvo, umjetničko i kulturno stvaralaštvo, očuvati i revitalizirati kulturnu baštinu te stvarati uvjete za daljnji razvoj kulturnog turizma, usvojena je na sjednici županijske Skupštine. Također, donesen je i Akcijski plan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije za razdoblje 2017. – 2019. godine kao i Akcijski plan Županijske razvojne strategije za ovu godinu te je prihvaćeno Izvješće o stanju u prostoru Zagrebačke županije za razdoblje od 2013.-2016.

ZAGREB – Uskoro će u Zagrebu, nakon dvogodišnje pauze, biti raspisan natječaj za 260 novih taxi dozvola. Povjerenstvo za izdavanje dozvola na čijem čelu je Mario Župan ovih se dana sastalo i odredilo uvijete prema kojima  će prednost pri dobivanju dozvola imati oni koji do sada nisu imali dozvolu, oni koji imaju novije vozilo ili je riječ o električnim ili hibridnim automobilima kao i primjerice oni koji pružaju uslugu kartičnog plaćanja. Uz to jedan taksi prijevoznik može dobiti najviše 50 dozvola. Kada dozvole budu dodijeljene, na jedno vozilo doći će 540 stanovnika.

KOPRIVNICA – Čak 17 projekata u kojima sudjeluju partneri s područja Koprivničko-križevačke županije vrijednih gotovo šest milijuna kuna prihvaćeno je u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga Prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. U osam projekata organizacije iz Koprivničko-križevačke županije vodeći su partneri, a u pet projekata partner je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i ti su projekti, od kojih su četiri projekta vezana uz školstvo, vrijedni 1,1 milijun eura.

ZAGREB –  Podružnica Zagrebačkog holdinga Čistoća nabavit će 12.720 novih kanti za papir. Nove kante imat će zapreminu od 120 litara, što je 40 litara više od sadašnjih crnih kanti s plavim poklopcem. Na taj način pokušat će se stati na kraj pretrpanim kantama.  Vrijednost ove  investicije je 1,590.000 kuna, odnosno 125 kuna po kanti.

loading