Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.03.2018.

Posted in Vijesti

SVETI MARTIN NA MURI – Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u sklopu aktivnosti na promociji prehrambenih proizvoda hrvatskog sela, pod sloganom „Naše domaće- sada i ubuduće“, danas, 9. ožujka 2018. godine je u Sv. Martinu na Muri organiziralo radionicu o novim mjerama financiranja ruralnog razvoja, te predstavljanje proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije. Ovim je događanjima prisustvovao i ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislav Tolušić, koji ističe kako će promotivna akcija „ Naše domaće- sada i ubuduće“ biti provedena u svim hrvatskim županijama.

ZAGREB – Zagreb Auto Show održat će se od 10. do 15. travnja 2018. godine. To je jedan od najznačajnijih sajmova Zagrebačkog velesajma i događaja od nacionalne važnosti pa su Ugovor s članom Uprave INE Nikom Dalićem, kao generalnim sponzorom Show-a, ovog petka, 9. ožujka 2018.  potpisali direktorica ZV-a Dina Tomšić i  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovime se Zagreb svrstava uz Ženevu, Pariz, Frankfurt i Tokyo kao poznate svjetske gradove s auto show-om, te se značajno doprinosi kako automobilističkoj i moto industriji tako i  turizmu i ugostiteljstvu, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Izuzetno smo ponosni što je INA generalni sponzor ovog međunarodnog salona automobila motocikala, gospodarskih vozila i prateće industrije s OICA standardom kvalitete, istaknuo je član Uprave Niko Dalić. – Već sada je popunjeno svih 14 paviljona i otvoreni prostor s više od 400 izlagača na ukupno 70 tisuća četvornih metara – naglasila je direktorica ZV-a Dina Tomšić.

ZAGREB – Uvodnu edukaciju o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji u prostoru Tribine grada Zagreba na Kaptolu danas, 9. ožujka 2018. godine je organizirao Centar dr. Rudolf Steiner u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo. Uzgoj biljaka na ekološki prihvatljiv način bez uporabe pesticida i herbicida, posebna priprema polja i komposta te uporaba astrološkog kalendara pri određivanju vremena sadnje i žetve temeljne su odrednice biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, ekološkoj poljoprivredi koja kroz uzgoj revitalizira tlo, floru i fanu te stvara visokovrijedne namirnice. Predavanje o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo koji ima u planu sa svim gradskim vrtovima organizirati predavanja o prednostima tog tipa ekološke poljoprivrede.

ZAGREB – Jubilarno 20. izadnje  Dana ljepote & fitnessa na kojima se predstavlja više od 315 izlagača iz 25 zemalja  ovog petka, 9. ožujka na Zagrebačkom velesajmu otvorio  je gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako je ove godine zabilježen porast izlagača za 13% u usporedbi s lanjskim. Radi se o vodećem događaju u regiji za profesionalce koji je posvećen različitim sektorima industrije ljepote- nail, wellness, fitness, hairstayle I fashion industriji. Do nedjelje, 11. ožujka pripremljeni su i mnogobrojni noviteti. Tako će u suradnji s poznatim modnim znalcem Viktorom Dragom biti organizirana događanja vezana uz modu, zatim natjecanje frizera dok će vrlo zanimljive biti i teme o estetskoj kirurgiji u sklopu razgovora s vrhunskim estetskim liječnicima. Dani ljepote & fitnessa bit će otvoreni sva tri dana od 10,00 do 19,00 sati.

KOPRIVNICA – U koprivničkoj Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ danas, 9. ožujka 2018. godine je obilježena 15. godišnjica rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Uz brojne čestitare, u sklopu proslave održan je 2. Simpozij hitne medicine. Upravo je Odjel hitne medicine u Koprivnici prvi je Odjel hitne medicine u Hrvatskoj, a od prošle godine ima i prvu specijalisticu hitne medicine. Odjel hitne medicine implementiran je 2003. godine u sklopu pilot projekta reforme zdravstvenog sustava u Koprivničko-križevačkoj županiji, podsjeća voditeljica odjela doktorica Dijana Osman. Obilježavanju ove značajne obljetnice nazočili su mnogi zdravstveni djelatnici među kojima i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu primarijus Maja Grba Bujević. U Koprivničko-križevačkoj županiji iznimno su ponosni na hitni bolnički odjel koji je primjer drugima, ističe zamjenik župana Ratimir Ljubić, no najljepši rođendanski poklon donio je državni tajnik ministarstva zdravstva primarijus Željko Plazonić, koji je najavio kako je ministarstvo pronašlo sredstva za magnetsku rezonancu za koprivničku bolnicu koja bi u bolnicu trebala stići, bude li sve prošlo prema planu, do kraja godine.

ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Grad Zagreb za tridesetak osoba iz hrvatskih županija organizirali su edukaciju o primjeni Zakona za zaštitu životinja. U sklopu toga organiziran je i posjet Dumovcu – Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Naime, grad Zagreb najspremniji je u Hrvatskoj za primjenu novog Zakona. Uz rad Skloništa usko su vezani Životinjski kutak te Info centar, a uskoro će djelovati i groblje s krematorijem za kućne ljubimce. Grad radi i na osnivanju redarstva za životinje koje će, među ostalim, nadzirati mikročipiranje pasa. Jedna je to od obveza koje pred vlasnike pasa stavlja novi Zakon o zaštiti životinja.

KOPRIVNICA – Prigodnim programom polaznika koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica danas, 9. ožujka 2018. godine otvorena je tradicionalna izložba „Pisanica od srca“ na središnjem koprivničkog trgu. Žitelji i posjetitelji Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije mogu na Zrinskom trgu u Koprivnici vidjeti oslikane pisanice iz prijašnjih godina, kao i one koje nakon izložbe odlaze na svoja krajnja odredišta. Ove godine na Zrinskom trgu u Koprivnici te na rotorima kod koprivničke bolnice i na Bjelovarskoj cesti bit će izloženo 13 velikih dvometarskih te devet manjih jednometarskih „Pisanica od srca“. Ove godine „Pisanice od srca“ odlaze u Bratislavu u Slovačku, Brno u Češku te u Draganić kod Karlovca. Izložba na središnjem koprivničkom trgu može se razgledati do 27. ožujka 2018. godine.

LEPOGLAVA – Studenti s područja grada Lepoglave, koji su ostvarili pravo na gradske stipendije u 2017./2018. godini, potpisat će danas s Gradom Lepoglavom ugovore o stipendiranju. Pravo na gradsku stipendiju u ovoj je akademskoj godini  ostvarilo 16 studenata prema socijalno-ekonomskom statusu, tri studenta prema ostvarenom uspjehu i postignuća ostvarenima tijekom studiranja, te dvoje po osnovi deficitarnih zanimanja. Mjesečni iznos stipendije po korisniku je 500 kuna. Potpisivanje ugovora bit će upriličeno u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture od 19,00 sati.

KOPRIVNICA – Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona iz Bosne i Hercegovine u organizaciji Agencije za investicije i konkurentnost boravili su u Koprivnici kako bi se upoznali s projektom javno-privatnog partnerstva na primjeru Gimnazije „Fran Galović“. Projekt javno-privatnog partnerstva gostima je predstavila pročelnica za prostorno uređenje Jasna Golubić. Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona razgledala je koprivničku Gimnaziju te na licu mjesta dobila uvid u cjelokupni projekt.

KUMROVEC – Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva započela je s provedbom programa “Aktivni u zajednici”, u okviru programske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Program će se provoditi na području pet županija: Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske. U Krapinsko-zagorskoj županiji Zaklada organizira predstavljanje programa “Aktivni u zajednici” u utorak, 13. ožujka u Kumrovcu i Radoboju te u srijedu, 14. ožujka u Zaboku.

BRDOVEC – Predstavljanje Zbornika radova učenika osnovnih škola zaprešićkog kraja bit će održano u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Zaprešić u prostorijama OŠ Pavla Belasa u Brdovcu ovog petka, 9. ožujka od 18,00 sati. Time će se obilježiti 33. Dani Ante Kovačića i 31. Susreti Ivice Kičmanovića.

loading