Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 09.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebačka županija ovog je ponedjeljka, 9. ožujka 2020. godine u Zagrebu predstavila ovogodišnje javne pozive i natječaje za poticanje razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Zagrebačke županije. Zagrebačka županija većim dijelom ruralnog prostora može se pohvaliti s najvećim brojem registriranih OPG-ova više od 14 tisuća, a druga je u Hrvatskoj po broju nositelja OPG-a mlađih od 40 godina. Ovom prigodom predstavljeno je ukupno 9 mjera, od poticanja šumarstva, lovstva, ribolova, izgradnje i uređena ruralnih prostora, organizacije poljoprivrednih manifestacija, priredbi i natjecanja do dodjele sredstava za provedbu kontrole populacije napuštenih pasa na području Zagrebačke županije. Za sve te programe osigurano je u županijskom proračunu 14,6 milijuna kuna – istaknula je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

ZAGREB – Nakon dvije godine radovi na obnovi bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici privedeni su kraju. Svečanim programom održanim ovog ponedjeljka, 09. ožujka 2020. godine, obilježen je početak rada Glazbenog učilišta Elly Bašić u obnovljenim prostorima nekadašnje Topničke vojarne koja je izgrađena 1833. godine. Za potrebe Glazbenog učilišta Elly Bašić napravljene su tri koncertne dvorane, devet učionica, 33 vježbaonice kao i multimedijalna knjižnica, a  prateći prostori prilagođeni su osobama s invaliditetom. – Preostalo je da na ostalih 35 tisuća četvornih metara bivše Topničke vojarne izgradimo Glazbenu školu Pavla Markovca, Školu suvremenog plesa Ane Maletić i XVIII. Gimnaziju. U postupku je izrada projektne dokumentacije i sve bi trebalo biti gotovo kroz tri godine – najavio je gradonačelnik Milan Bandić. Obnova i rekonstrukcija bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici za potrebe Glazbenog učilišta Elly Bašić je o investiciji od oko 37 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

KRAPINA – Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine predstavila je večeras, 09. ožujka 2020. godine, uz prikaz vježbe spašavanja, nedavno nabavljenu autoljestvu, koja iako rabljena, predstavlja najmoderniju autoljestvu na području čitave Krapinsko-zagorske županije. – Ova autoljestva dvije je generacije novija od one koju smo imali do sada, rasteže se u dužinu do 32 metra, ima mogućnost nositi tri osobe i bitno će unaprijediti naš vozni park te olakšati intervencije, naglasio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krapine Marijan Lovrenčić. Da se u sustav zaštite i spašavanja, a osobito vatrogastva na području Grada Krapine sustavno ulažu značajna sredstva potvrdio je gradonačelnik Zoran Gregurović. – Na području Grada, u četiri dobrovoljna vatrogasna društva i Javnoj vatrogasnoj postrojbi imamo 20-ak vozila, vozni park se zanavlja sustavno mogućnostima, jednako kao i oprema. U posljednjih nekoliko godina obnovljen je vatrogasni dom u Krapini, radi se na uređenju doma u Škarićevom, ove će se godine urediti dom u Lepajcima, a slijedeće u Donjoj Šemnici, rekao je Gregurović.

 ZAGREB – Već petu godinu zahvaljujući inicijativi i podršci Grada Zagreba, potencijalni poduzetnici, kao i oni koji su već zakoračili u poduzetništvo, u Plavom uredu Zagrebačkog inovacijskog centra pronalaze podršku kroz edukacije, savjetovanja kao i informiranja u vezi dostupnih programa potpora. Kako je, ovog ponedjeljka, 09. ožujka 2020. godine, istaknuo direktor ZICER-a, Frane Šesnić, smisao Plavog ureda je pružanje pravovremene i točne informacije novim poduzetnicima prilikom pokretanja poslovanja kako bi se osigurao preduvjet za uspješan početak poslovanja, koji je pak temelj daljnjem razvoju i stvaranju održivosti. – Kroz ZICER Plavi ured u ovih pet godina educiralo se više od 12 tisuća polaznika, održano je više od 750 seminara te provedeno preko 8600 savjetovanja, a plasirano je 33 milijuna kuna – rekao je Šesnić.

ČAKOVEC – Više od 50% otpada u Gradu Čakovcu prikuplja se odvojeno. Rezultat je to dugogodišnje kampanje Grada Čakovca „Kam se koje smeće meće“, a koja je nastavljena provedbom projekta „ Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca i partnera“, čija je završna konferencija održana danas, 09. ožujka 2020 godine, u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Radi se o projektu u koji su, uz Grad Čakovec, bile uključene općine Strahoninec, Mala Subotica i Štrigova, odnosno kojim je obuhvaćeno 38. 000 stanovnika s ciljem ukazivanja na važnost odgovornog gospodarenja otpadom, rekla je direktorica Razvojne agencije ČAKRA Danira Vresk. Provedba projekta počela je u srpnju 2018. godine i završila danas, 9. ožujka, a njome je obuhvaćen niz edukativno- informativnih aktivnosti poput radionica, tribina, tiskanje i podjele letaka, televizijskih i radijskih emisija. Nakon svega toga može se reći kako su rezultati više nego zadovoljavajući, naglasio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač navodeći kako su građani naučili kompostirati i odvajati otpad na kućnom pragu. Inače, u provedbi projekta sudjelovalo i gradsko komunalno poduzeće ČAKOM, vrijednost mu je bila 580 tisuća kuna, pri čemu je 85% sredstava osigurala europska komisija, a preostalih 15% Grad Čakovec.

ČAKOVEC – Završna konferencija projekta »Obrok za svu djecu! » koji se provodio protekle školske godine, i početna konferencija projekta «Školski obrok« koji je u tijeku, održat će se u utorak, 10. ožujka 2020. Godine, u vijećnici Grada Čakovca. Projekte zajednički provode Grad Čakovec i četiri osnovne škole u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Čakovca.

BEDEKOVČINA – Kupnjom restorana Jezera u stečajnom postupku, Općina Bedekovčina je nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa konačno postala vlasnik cijelog kompleksa restorana na bedekovčanskim jezernima. Također, Općina je ostvarila pravo upisa vlasništva nad šetnicama te ukinula status javnog dobra nad vodama. U Općini vjeruju da će Ministarstvo državne imovine uskoro riješiti i zahtjev za upravljanjem vodama koji je predan još 2015. godine, budući da veliki turistički potencijal Općine prije svega leži u Bedekovčanskim jezerima na kojima se planira razvoj sportsko – rekreativnog centra s turističkim sadržajima.

BJELOVAR – Ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Bjelovaru u 2019. godini isplatio je 273 potpore za samozapošljavanje, 72 više nego 2018. Grad Bjelovar, s obzirom na sve veći interes za pokretanjem vlastitog posla, ima niz mjera za pomoć poduzetništvu. Neke od mjera su potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika za nabavu strojeva, opreme i alata te izradu poslovnog plana, poticanje radnog mjesta, potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima, za stručno osposobljavanje i usavršavanje te program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite. U ovogodišnjem proračunu planirano je 2,1 milijun kuna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te 200 tisuća kuna za mjeru samozapošljavanja.

KOPRIVNICA – Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Koprivnice dobila je građevinske dozvole za izgradnju dvije stambene kuće, sa šest stambenih jedinica, koje će se graditi na lokaciji Cvjetna po programu društveno poticane stanogradnje. Svaka kuća sastoji se od dvije etaže, prizemlja i kata, stanovi su trosobni, troiposobni te četverosobni, svaki stan imat će spremište, parkirno mjesto te vrt. Prodajna cijena za kuću 1 iznosi 9.354 kune po metru kvadratnom, a kuće 2 9.372 kune za metar četvorni dok je cijena vrtova za obje kuće 50 kuna za metar kvadratni. Kuće će biti energetskog razreda B, s predviđenim podnim grijanjem, keramikom prve klase, kvalitetnim sanitarijama, kliznim stijenama i ostalom opremom. Planirani početak radova je sredinom ožujka.

ZAGREB – Na natječaj za dodjelu Nagrade Grada Zagreba i Nagradu Zagrepčanka godine pristiglo je 124 prijedloga od kojih je skupštinski Odbor za javna priznanja izabrao 17 istaknutih Zagrepčanki i Zagrepčana za najprestižnije godišnje nagrade koje dodjeljuje Grad Zagreb. Ovogodišnji kandidati za Nagradu Grada Zagreba u kategoriji znanost su Stanislav Tedeschi, Zvonko Kusić i Krešimir Ćosić, za gospodarstvo Obrtnička komora Zagreb i Hrvoje Pezo, za civilnu zaštitu i sigurnost predložen je Josip Smiljčić radnik Čistoće koji je prilikom sprječavanja krađe ranjen vatrenim oružjem, u kategoriji odgoj i obrazovanje predložen je Zlatko Stić, za zdravstvo radna skupina Medicinskog fakulteta u Zagrebu koja je razdvojila sijamske blizance te Ante Ćorušić, za socijalnu skrb i branitelje predložen su Milan Zanoški i Jelena Lončar, za književnost Goran Tribuson, za glazbu Hrvatski barokni ansambl, za kazalište i film Dana Budisavljević i za sport Laura Štefanec te kao prijedlog gradonačelnika Milana Bandića akademik Damir Miličić. Za Nagradu Zagrepčanka godine predložena je glumica Marija Sekelez.

VARAŽDIN – Sadnjom nekoliko drveća u Grabanicama obilježen je početak ovogodišnje sadnje i najavljene aktivnosti na ozelenjivanju grada Varaždina. Ovom sadnjom započinje proljetno uređenje grada i nastavlja se projekt „tisuću stabala u tri godine“. – Nastavljamo i u drugim dijelovima grada, ići ćemo uz glavne prometnice i, kad prođe Aglomeracija po svim ovim mjestima, tamo ćemo također posaditi drvorede – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok. Osim sadnje drvoreda, uskoro se kreće i u izgradnju urbanih voćnjaka, a oni neće biti na graničnim područjima već unutar centra grada.

loading