Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.04.2019.

Posted in Vijesti

KRAKOW – U poljskom Krakowu se 08. i 09. travnja 2019. godine održava 5. Europski kongres lokalne samouprave, koji je okupio preko 2500 sudionika. Kao gost panelist, u utorak, 09. travnja 2019. godine na kongresu u Krakowu sudjelovao je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. Tema panela bila je „Ulaganja u ceste kao poticaj za razvoj općina, gradova i regija“, na kojem su sudionici panela razgovarali  o razvoju infrastrukture i cestovne mreže te povezanosti s ukupnim razvojem regije i njezinom ekonomskom integracijom. Ujedno je bilo riječi i o tome koje su najveće infrastrukturne potrebe regija koje predstavljaju. Panel je vodio zastupnik u poljskom parlamentu Bogdan Rzońca, a medju panelistima je bio i generalni direktor Nacionalnih cesta i autocesta Tomasz Zuchowski.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu započela je međunarodna konferencija SMART CITIES koja je okupila predstavnike gradova, akademske zajednice i javnog sektora, te inozemne predavače i poduzetnike. Naglasak je na modernim tehnologijama te održivom razvoju koji su glavna obilježja pametnih gradova koji svojim građanima nude najbolji i najkvalitetniji mogući život a pritom potiču gospodarski rast i ulaganja. „Načelnici općina, gradonačelnici i župani imaju iznimno težak zadatak od silnih pametnih rješenja pronaći ono koje ima najbolji omjer cijene i kvalitete, upravo ovom konferencijom im pokušavamo olakšati taj posao“, rekao je Miodrag Šajatović, organizator međunarodne konferencije SMART CITIES. Jedan od vodećih hrvatskih pametnih gradova je Zagreb koji će, kako naglašava zamjenica gradonačelnika, Olivera Majić, nakon usvajanja okvirne strategije pametnog Grada, postati još kvalitetnije mjesto za život. „Neki gradovi stavljaju fokus na tehnologiju, neki na pametno upravljanje a neki na participaciju. Mi u Zagrebu smo svojom strategijom objedinili ta tri određenja Smart cityja“, naglasila je Majić. Grad Zagreb okvirnu strategiju pametnog Grada – Zagreb Smart City dobio je krajem veljače ove godine.

VARAŽDIN – Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda koji će se održati u subotu, 13. travnja, u Varaždinu najavljen je na danas održanoj konferenciji za medije predsjedavajuće Turističke zajednice Varaždinske županije Natalije Martinčević, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutina Vinceka te predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog. Organizatori manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede i Varaždinska županija uz partnerstvo Istarske županije koje i prednjače s brojem zaštićenih proizvoda u Hrvatskoj. Naime, na razini Europske unije je 1441 zaštićeni proizvod, a sa svojih 30-tak proizvoda Hrvatska drži odlično 12. mjesto, istaknuo je pročelnik Dragutin Vincek. Inače, manifestacija Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda će se održati u prostoru Atrija Županijske palače te na Franjevačkom trgu u Varaždinu od 9,00 do 19,00 sati, donosi bogat i raznolik program, čime predstavlja odličnu turističku promociju zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, ali i snažno povezivanje domaćih proizvođača i gastronomije, napomenula je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

ČAKOVEC – Nakon što je u gradu Čakovcu nedavno boravila prosudbena komisija ACES-a, ovih je dana stigla vijest da je Čakovec proglašen Europskim gradom sporta za 2020. godinu. Tim povodom danas, 09. travnja 2019. godine, na terenima Sportsko rekreacijskog centra Mladost održana je konferencija za medije na kojoj su, o dobivanju ove laskave titule, govorili gradonačelnik Stjepan Kovač, predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić  i direktor GP „Ekom“ Miodrag Novosel. Europskim gradom sporta za 2020. godinu Čakovec je proglašen u konkurenciji od 23 velika europska grada, što je veliko priznanje Gradu, Zajednici sportskih udruga, koja broji 80-tak društava, te svim sportskim entuzijastima i roditeljima, naglasio je predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić. Za sport i provođenje sportskih programa, u koje su uključene sve dobne skupine stanovnika godišnje se izdvaja gotovo 10 milijuna kuna, što je čak 13% proračuna, napomenuo je gradonačelnik Stjepan Kovač, rekavši kako će se ove i sljedeće kalendarske godine nastaviti ulaganja u kapitalnu sportsku infrastrukturu. Tako će, u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna, SRC Mladost dobiti novu atletsku stazu, nogometno igralište s umjetnom travom, a pomoćni teren bit će prenamijenjen u teren za natjecanje. Tu je i izgradnja vanjskih gradskih bazena te izmještanje teniskih terena na bolju lokaciju, najavio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

CELJE – Međunarodni sajam industrije, svečano je otvoren ovog utorka, 09. travnja 2019. godine u Celju, a traje do 12. travnja. Riječ je o velikom regionalnom sajmu strojne proizvodnje i alata, zavarivanja i rezanja te napredne tehnologije na području jugoistočne Europe, što potvrđuje više od 60% stranih tvrtki. Oko 15% posjetitelja dolazi iz inozemstva, a svake godine sajam bilježi i porast izlagača iz Hrvatske. Sajam je jedinstvena prilika da izlagači što brže i učinkovitije steknu kupce iz cijele jugoistočne Europe, predstave novosti, ali i podijele svoja postignuća s konkurencijom. – Na ovom sajmu se predstavlja oko 900 robnih marki iz 32 zemlje svijeta, popunjeno je svih 7 hala ukupne površine 21 tisuću metara četvornih – istaknuo je izvršni direktor celjskog sajma Robert Otorepec. – Po rastu broja Hrvatskih izlagača zamjetno je da u Hrvatskoj ima sve više tvrtki koje se bave proizvodnjom strojeva i alata. Na našem sajmu zaključe dobre poslove i zato se vraćaju u sve većem broju – dodao je Otorepec.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija objavila je poziv za sufinanciranje programa i projekata udruga i ostalih iz područja kulture za 2019. namijenjen udrugama, umjetničkim organizacijama, samostalnim umjetnicima i vjerskim zajednicama. Programi koji će se sufinancirati su među ostalim, organizacija izložbi, koncerata, festivala, tribina i kazališnih predstava te godišnjice raznih značajnih književnih i jezikoslovnih osobnosti. Za ovu je namjenu u proračunu Koprivničko-križevačke županije osigurano 990 tisuća kuna, a rok za podnošenje prijedloga i programa je 10. svibnja do 15 sati.

ČAKOVEC – Isplata uskrsnica umirovljenicima Grada Čakovca počela je u utorak, 9. travnja 2019. godine. Umirovljenici novac mogu podići u prostorima Gradske uprave do petka 31. svibnja 2019. godine u vremenu od 8,00 do 12,00 sati. Pravo na uskrsnicu, u iznosu od 150 kuna, imaju svi umirovljenici koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca, a mjesečna primanja im ne prelaze 1.501 kunu.

ZAGREB – Karatisticu Ines Grdenić, osvajačicu brončane medalje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za mlađe seniore održanom u Danskoj ovog utorka, 9. travnja 2019. godine primila je u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu zamjenica župana Nadica Žužak. Ines Grdenić najtrofejnija je karatistica Karate kluba Velika Gorica, a broncu je osvojila u kategoriji mlađe seniorke, do 50 kg.- Čestitamo  ti na ovom kao i na svim dosadašnjim sportskim uspjesima, a svojim borbama i nastupima promoviraš svoj klub, grad, ali i Zagrebačku županiju- istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak nagradivši je poklon bonom za sportsku opremu vrijednosti 3 tisuće kuna.

loading