Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe na zagrebačkom groblju Mirogoj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske položio je vijenac i zapalio svijeću uz Zid boli, Grobnicu narodnih heroja i Središnji križ. Gradonačelnik je položio vijenac i zapalio svijeću i na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

ZAGREB – Umirovljenici – korisnici Projekta  Unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, u društvu Petra Penave, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa, danas su u zgradi Gradske uprave zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću  uručili maketu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba. Maketu koju su izradili korisnici Projekta poklonili su gradonačelniku kao znak zahvalnosti za veliki doprinos da se starijim osobama u Gradu Zagrebu omogući dostojanstvena starost kao i mogućnost da budu aktivno uključeni u lokalnu zajednicu.

KRAPINA – Ove se godine navršava 145 godina od smrti Ljudevita Gaja, a tim povodom Pučko otvoreno učilište Krapina organizira manifestaciju „Dani Ljudevita Gaja i Hrvatskog narodnog preporoda“. Manifestacija će se održati od 11. do 14. svibnja, a uključuje literarne manifestacije, filatelističke izložbe i koncerte koji će se održati u Krapini i Zagrebu. Program predstojeće manifestacije najavljen je na konferenciji za novinare, danas 9. svibnja 2017. u Gajevoj rodnoj kući u Krapini.

ZAGREB – Predavanje uz video projekciju i izložba fotografija STELARCA bit će održano večeras u 19,00 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 19,00 sati. Naime jedan od najvećih bio-techno-art umjetnik i profesor na Sveučilištu Curtin u Perthu u Australiji – STELARC – gostuje u Zagrebu od 6. do 12. svibnja u sklopu projekta pod nazivom „Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanosti“.

ZAGREB – Zagrebačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak te Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb, u suradnji sa svih 9 gradova Zagrebačke županije, organiziraju prezentacije „U susret poduzetništvu“. Danas je prezentacija  bila u Vrbovcu, a sutra, 10. svibnja je u Svetoj Nedelji. Javne prezentacije potpornih programa namijenjene su poduzetnicima, obrtnicima, nezaposlenima, udrugama, predstavnicima medija i ostaloj zainteresiranoj javnosti, a predstavljat će se ovogodišnje  mjere i aktivnosti za poticanje poduzetništva i poljoprivrede Zagrebačke županije, novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja „Od mjere do karijere“.

PRELOG – Danas je u gradu Prelogu otvoren Centar za ponovnu uporabu, koji se nalazi unutar Reciklažnog centra u Hrupinama. Naime, otvaranjem ovog Centra, donjomeđimursko komunalno poduzeće PRE-KOM je ujedno proslavilo i 15 godina svog poslovanja, a općine Belica i Dekanovec su se pridružile strategiji „ZERO WASTE 2020.“,  prema kojoj se do 2020. godine u Donjem Međimurju planira odvojeno sakupiti i obraditi 70 posto otpada. Ovaj Centar, koji je označio još jedan korak prema odgovornom zbrinjavanju otpada u Međimurju, otvorili su  državni tajnik Ministarstva  zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i sa saborskim zastupnikom Darkom Horvatom.

KOPRIVNICA – Odobreni projekti iz INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska u Koprivničko-križevačkoj županiji predstavljeni su jutros u sjedištu PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja. U prisutnosti partnera PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja predstavljeno je pet projekata vrijednih 8,7 milijuna kuna, no to nisu svi projekti odobreni na području Koprivničko-križevačke županije, ističe ravnateljica PORE Melita Birčić. Iz programa INTERREG odobreno je 45 projekata, te ovih 17 odobrenih na području Koprivničko-križevačke županije dokaz je dobrog rada i usmjerenja, kaže župan Darko Koren. U pet odobrenih projekata u kojima je PORA jedan od partnera, tri su iz školstva te po jedan energetske učinkovitosti i ruralnog razvoja, a u njih su uključene koprivnička Gimnazija i Obrtnička škola, te osnovna škola i Općina Legrad.

KOPRIVNICA – Tradicionalno u Tjednu Crvenog križa predstavnici koprivničke gradske uprave i gradskog vijeća pripremili su danas roštilj za korisnike Pučke kuhinje u koprivničkom Društvu Crvenog križa. Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev kaže kako se u Pučkoj kuhinju dnevno ima 170 korisnika. Na tradicionalnom roštiljanju danas je pripremljeno 220 obroka, a na rad Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica ponosni su u gradskoj upravi, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić koji čine mnogo za društvenu zajednicu. U sklopu obilježavanja Tjedna Crvenog križa sutra će se od 10 do 14 sati održati Dani otvorenih vrata koprivničke Socijalne samoposluge u prostorima Gradskog društva Crvenog križa.

KRAPINA – Nakon uređenja korita Krapinčice, u ponedjeljak, 08. svibnja 2017. godine, započela je i druga faza ovog projekta, a to je uređenje šetnice uz Krapinčicu na potezu od mosta u ulici Ante Starčevića do mosta kod policije. Šetnica će se urediti s jedne i druge strane obale. Na taj način će se ujedno građanima znatno skratiti put iz južnog dijela grada prema centru. Ovu investiciju u potpunosti financiraju Hrvatske vode, dok je Grad Krapina preuzeo obvezu postavljanja rasvjete uz šetnicu kao i hortikulturno uređenje.

VARAŽDIN – Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održavaju se danas i sutra.  Za javnost su otvorena vrata Akademijinih jedinica na osam zagrebačkih adresa, kao i onih u drugim dijelovima Hrvatske, a osim obilaska za posjetitelje su predviđena ukupno 133 događanja. Akademijin varaždinski zavod za znanstveni rad također danas i sutra priređuje nekoliko zanimljivih zbivanja. Danas je tako u salonu gradske vijećnice predstavljena monografija  Prve pošte i poštari kontinentalne Hrvatske. Postanak i djelatnost vojno krajiškog poštanskog sustava na području sjeverozapadne Hrvatske do 1606. godine, autora dr Andreja Hozjana, a u palači Herzer, u 18,00 sati će sati započeti predavanje Eduarda Vargovića  O fotografskim albumima u arhivu zavoda za znanstveni rad hazu u Varaždinu.

KOPRIVNICA – Redovnu izvještajnu Skupštinu održala je koprivnička Udruga Zagoraca Podravine. Predsjednik Mato Kuzminski zahvalio je Koprivničko-križevačkoj županiji, čija je pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja prisustvovala Skupštini, što im pruža podršku od samog osnutka 2012. godine, a redovno surađuju i na Danima travnjaka gdje su zaduženi za natjecanje u košnji i popratni program. Osim osvrta na aktivnosti i projekte u proteklih godinu dana, bilo je riječi i o planovima u narednom razdoblju te je najavljeno kako će Udruga gostovati na Međunarodnom festivalu folklora i zagorskih pjesama u Donjoj Voći, gdje će i predstaviti novi CD s izvornim zagorskim pjesmama. U planu je i apliciranje na EU natječaje kako bi uredili etno-kutak u prostorima u koprivničkom Herešinu koje su dobili na korištenje od Grada Koprivnice. Druženje su uveličali KUD-ovi iz Našica i Josipovca.

loading