Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Hrvatski akademski športski klub Mladost, koji okuplja više od 30 sportskih klubova u kojima trenira nekoliko tisuća sportaša, ove godine obilježava 115 godina rada i postojanja. Proslava tog velikog jubileja bit će obilježena izdavanjem prigodne publikacije, organizacijom Dana otvorenih vrata te svečanom akademijom na sam dan osnutka – 6. studenoga. Tim povodom vodstvo HAŠK-a održalo je danas sastanak s predsjednikom Gradske skupštine, Andrijom Mikulićem, koji je pritom obećao punu podršku velikoj obljetnici. Predsjednik skupštine, Andrija Mikulić, primio je i predstavnike Saveza društava multiple skleroze te im je pritom ponudio pomoći u posredovanju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje po pitanju izmjene pravila za liječenje multiple skleroze. Ujedno je i najavljeno svečano obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana multiple skleroze, koji će biti obilježen 30. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici.

ZAGREB – Već 13. godinu za redom zagrebački Gradski ured za međugradsku i međunarodnu suradnju kao i Gradski ured za obrazovanje dodjelom nagrade za pronalaženje najboljeg vizualnog identiteta Grada Zagreba povodom proslave Dana Europe. Tako je nagrada Najbolji vizualni identitet Grada Zagreba za Dan Europe pripala učenicima 4. razreda OŠ Grigora Viteza koji su zasluženu pobjedu osvojili u konkurenciji od 108 zagrebačkih osnovnih škola. U finalnom, užem krugu natjecanja sudjelovalo je 11 osnovnih škola, a kako naglašava pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, posebnost ovog tradicionalnog natjecanje je suradnja učenika i njihovih mentora. – Cilj ovog projekta je jačanje svijesti o zajedništvu i pripadanju Europskoj uniji kod mladih od najranijih dana, da kod njih širimo demokraciju, jedinstvo, ali i kreativnost te ih tako činimo kvalitetnijim građanima Hrvatske i Europe – rekao je Lovrić.  Dan Europe obilježava se 9. svibnja kao spomen na dan kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, preteče današnje Europske unije.

JASTREBARSKO – DAN EUROPE U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI – Ovogodišnja središnja svečanost obilježavanja Dana Europe u Zagrebačkoj županiji održava se u poslijepodnevnim i večernjim satima ove srijede, 9. svibnja u Jastrebarskom. Pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“ pripremljen je bogat i raznovrstan program u Perivoju dvorca Erdödy. U zgradi Žitnice postavljena je tradicionalna „Cvetkovačka iža“, a u amfiteatru nastupaju Vitezi zelingradski i kuburaška udruga „Okić“ te brojni KUD-ovi. Zagrebačka županija i njeni građani imaju brojne benefite od ulaska u EU, rekla je otvarajući program zamjenica župana Nadica Žužak istaknuvši projekata čiji je prijavitelj Županija vrijednosti 17,5 milijuna kuna, u provedbi su projekti iznosa 25 milijuna, u pripremi preko 50 milijuna, a tu je i veliki projekt regionalne vodoopskrbe od 700 milijuna. Žužak je naglasila kako je županijska Regionalna razvojna agencija za obrtnike, poduzetnike i poljoprivrednike realizirala projekte vrijednosti preko 700 milijuna kuna.

ZAGREB – Dva zaključka o sklapanju dodatka ugovora o dugoročnom kreditu uz povoljnije uvjete te zaključak o reprogramu dvaju dugoročnih kredita podržali su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine. Zaključak o reprogramu odnosi se na kredit iz 2015. godine od 190 milijuna kuna i kredit iz 2016. od 200 milijuna kuna. Preostali neotplaćeni iznos prvog kredita, reprogramirat će se uz valutnu klauzulu u eurima i kamatnu stopu koja je zbroj šestomjesečnog EURIBOR-a i pripadajuće marže od 2,7% godišnje. Preostali neotplaćeni iznos kredita po drugom kreditu koji je na dan 31.ožujka 2018. iznosio 175 milijuna kuna reprogramirat će se konverzijom u kunama uz kamatnu stopu koja je zbroj prinosa koje je po Trezorskim zapisima Ministarstva financija na 182 dana i pripadajuće marže 0,98 posto godišnje.

MARIJA BISTRICA – U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji, u organizaciji Zagorske razvojne agencije u Mariji Bistrici održana je danas, 09. svibnja 2018. godine, kulinarska radionica na temu pripreme zagorskih štrukli. Uz prezentaciju programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska te projekta „Uživam tradicijo“, pripremu zagorskih štrukli prezentirale su zagorske babice, profesionalni kuhar iz hotela, te učenici Srednje škole Zabok, a ovo je događanje ujedno i uvod u Štruklijadu koja će biti održana u srpnju u „Starom selu“ u Kumrovcu. Prisutne je pozdravila predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki ističući koliko je Krapinsko-zagorska županija uspješna u privlačenju Eu sredstava. – Marljivo radimo i zaštićujemo naše proizvode, a upravo to je politika Krapinsko-zagorske županije već dugi niz godina – rekla je Hubicki.

ZAGREB – Konferencija Zagreb Brend Forum, jedinstvena konferencija o brendovima u ovom dijelu Europe, koja se održava u povodu 65. rođendana Privrednog vjesnika, ove se srijede, 9. svibnja 2018. godine održava u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Brendiranje je dugotrajan proces u kojem su na prvom mjestu kvaliteta proizvoda i razumljiva komunikacija, a čemu svakako doprinosi ovakvi paneli međunarodnog karaktera, rekao je u ime organizatora Darko Buković. Grad Zagreb već je desetljećima pokretač svih aspekata brendiranja, kako gradskog i regionalnog tako i nacionalnog. Na prvom mjestu je kvaliteta ljudi, sugrađana, ali i djelatnika Gradske uprave i Holdinga čime nastojimo zadržati prepoznatljivost zagrebačkog štiha u konkurentnosti globalnog razmjera istaknula je na otvorenju zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

KOPRIVNICA – „Tjedan EU fondova Koprivničko-križevačke županije“ održava se do ovog petka, 11. svibnja kada će na središnjem koprivničkom trgu biti predstavljani aktualni i provedeni EU projekti općina, gradova te institucija i LAG-ova u Koprivničko-križevačkoj županiji. Koprivničko-križevačka županija i njezine institucije, ističe župan Darko Koren, na današnjem prijemu upriličenom za sudionike nagradnog natječaja „Hrvatska kakvu želimo“, već 10-ak godina participiraju u povlačenju sredstava fondova EU. Trenutno su na razini Koprivničko-križevačke županije u provedbi 23 projekta u vrijednosti 282 milijuna kuna. Koren naglašava kako su projekti od županijskog značaja „POZDRAV“, energetska obnova zgrada škola u Virju i Drnju, „Prilika za sve 3“, „Svi u školi, svi pri stolu 2“ te najveći projekt izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica u koprivničkoj bolnici, vrijedan 36 milijuna kuna. Na današnjem prijemu su sudionicima nagradnog natječaja „Hrvatska kakvu želimo“ u kojoj je sudjelovalo sedam škola iz Koprivničko-križevačke županije, uručene potvrde o sudjelovanju te prigodne nagrade. Učenik 2. b razreda osnovne škole Franje Viktora Šignjara iz Virja Evan Matiša osvojio je drugo mjesto na nacionalnoj razini u kategoriji literarnih radova sastavkom „Bolja Hrvatska“.

VARAŽDIN – Programom „Europa u srcu Varaždinske županije“, u organizaciji Društva „Naša djeca“ Varaždin i dječjih vrtića s područja Varaždinske županije, u varaždinskom parku Vatroslav Jagić obilježen je danas, 9. svibnja 2018. godine, Dan Europe. Punih 14 godina na vrlo atraktivan i zanimljiv način promiče se tako europski duh među najmlađim žiteljima županije pa su posebnosti te kulturno i povijesno bogatstvo država članica Europske unije predstavila djeca iz 26 vrtića s područja Županije, odnosno gotovo sedamsto mališana. Prema riječima posebne savjetnice župana Natalije Martinčević ovo je sjajan poticaj djeci na učenje stranih jezika te samih putovanja uslijed kojih bi mogli naučiti mnogo toga dobrog i korisnog, a što bi kasnije mogli primijeniti u cilju unapređenja hrvatskih prilika. Inače, Europski tjedan manifestacija je kojom se obilježavaju dva značajna datuma u povijesti Europske unije – 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe.

ČAKOVEC – Povodom 9. svibnja, Dana Europe, učenici i profesori I. osnovne škole Čakovec su u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom „Effecitive Steps to Empathise“ danas zajedno s učenicima iz pet europskih škola posadili šest stabala divlje šljive uz igralište u Ulici Rudolfa Horvata u Čakovcu. Naime, Čakovčancima su u posjeti učenici škola iz Španjolske, Italije, Grčke, Rumunjske i Bugarske, i to kao dio aktivnosti u okviru ovog projekta kojemu je cilj razvoj empatije i socijalnih vrednota kod mladih. Da je to već drugi partnerski projekt ove škole, ističe profesorica Ivana Ružić koja je kroz projekt u Čakovcu ovog puta okupila 30-ak učenika. Učenicima je u sadnji drveća pomogao i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, naglasivši da će stabla dati potrebnu hladovinu u ovom parku u ljetnim danima.

VARAŽDIN – Upravni odbor Saveza Alpe Adria, na sjednici održanoj u Varaždinu, odobrio je sufinanciranje sedam projekata iz Koprivničko-križevačke županije, u ukupnom iznosu od 12.100 eura. Radi se o Međunarodnom kvizu znanja i prijateljstva „Europa moja domovina 2018“ Područne škole Bakovčica, znanstvenoj konferenciji „Povijest okoliša rijeke Drave“ Povijesnog društva Koprivnica, Međunarodnoj izložbi vina „Zlatna vina Alpe Adria 2018“ Klastera vinara Đurđevac, susretima dječjih folklornih grupa „U bakinom krilu“ Folklornog ansambla Koprivnica, projektu „Žene u ruralnom području“ LAG-a Podravina, Renesansnom festivalu Turističke zajednice Grada Koprivnice te programu „Poboljšanje ekonomskih aktivnosti u pčelarstvu“ Klastera pčelara Podravina.

JASTREBARSKO – Ovogodišnja  središnja svečanost obilježavanja Dana Europe u Zagrebačkoj županiji bit će održana ove srijede, 9. svibnja 2018. godine u Jastrebarskom pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“. Niz događanja posjetitelje očekuje u Perivoju dvorca Erdödy gdje će šetati povijesne osobe iz javnog života, u zgradi Žitnice bit će postavljena tradicionalna „Cvetkovačka iža“ i predstavljen način života iz minulih vremena, a u amfiteatru će nastupiti Vitezi zelingradski i kuburaška udruga „Okić“. Zabavni program odvijat će se na središnjoj pozornici u Perivoju uz nastup kulturno umjetničkih društava i predstavljanje narodnih nošnji s područja Zagrebačke županije.Početak je u 17,00 sati.

ZAGREB – Spasilačka služba je u gradu Zagrebu tijekom kupališne sezone 2017. na Jarunu i Bundeku imala ukupno 110 intervencija od kojih 11 uspješnih spašavanja osoba iz vode. Pored spašavanja utopljenika iz vode spasilačka služba je najviše intervencija imala vezano uz saniranje otvorenih ozljeda. Kako od 1. lipnja kreće nova kupališna sezona na jezerima i otvorenim bazenima u gradu Zagrebu svi zainteresirani studenti za ovu djelatnost, mogu se prijaviti na tečajeve. Testiranje kandidata održava se na bazenu Utrina, tijekom cijelog svibnja, svakog utorka od 10,00 i srijedom od 14,00 sati.

loading