Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 09.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Deseti Zagrebački energetski tjedan porukom Mi imamo energiju da promijenimo budućnost!  održat će se od 13. do 19. svibnja, najavljeno je na konferenciji za novinare ovog četvrtka, 9. svibnja 2019. godine u zgradi Gradske uprave. Program s ciljem jačanja korištenje energije, novih tehnologija i zaštite okoliša objedinjuje sve obrazovne ustanove, brojne institucije, udruge  i gradsku upravu kako bi se smanjile emisije CO2 za 40% i time sačuvao zdrav okoliš za budućnost. Sadržaji će se odvijati u 200 dječjih vrtića, 114 osnovnih i 70 srednjih škola te 6 fakulteta, a tradicionalni EE Info dan bit će u četvrtak, 16. svibnja na Trgu bana Jelačića. Ova manifestacija uz primjenu novih tehnologija ima zadaće, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić, a to je razvoj znanja i svijesti o ekološkoj očuvanosti kod svih generacija.

ZAGREB – Povodom Dana Europe, koji se obilježava danas, u gornjogradskoj palači Dverce održana je tradicionalna, prigodna svečanost „Dan Europe u Zagrebu“ kao i prijem diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj. Već 14. godinu za redom, na Dan Europe uručene su nagrade učenicima pobjednicima natjecanja Vizualni identitet Grada Zagreba za Dan Europe, a ovogodišnji pobjednici dolaze iz IV. Razreda OŠ Marije Jurić Zagorke. „Naša budućnost je na ovim mladim ljudima koji promiču temeljne vrijednosti Europe a to su tolerancija, poštivanje ljudskih prava, omogućavanja slobodnog tržišta i rada kao i svijetle perspektive za sve nas“, kazao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

ZAGREB – U organizaciji Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu i Grada Zagreba te u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom za sjeverozapadnu Hrvatsku u Zagrebačkom inovacijskom centru na Velesajmu započela je poslovni susret na temu pametnih gradova i urbane tehnologije. Cilj ovog susreta je razmjena iskustava, tehnologija i znanja između austrijskih i hrvatskih gradova, institucija i pružatelja tehnologija, a uz predstavljanje hrvatskih i austrijskih tvrtki s područja pametnih gradova danas će biti predstavljena Okvirna strategija pametnog grada – Zagreb Smart City s vizijom do 2030. godine. „Ono na što smo se mi orijentirali je pametna Gradska uprava, digitalna infrastruktura, održiva energija, obrazovanje i gospodarstvo kao nezaobilazni faktori te urbana mobilnost“ naglasila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša,

 ZAGREB – U ranim jutarnjim satima započela je izgradnja plinovoda u naselju „Mala Bosna“ u Gradskoj četvrti Sesvete. Radovi su trenutno u tijeku u ulicama Marije Jurić Zagorke i Đure Sudete. Prema najavama, zahvati bi trebali okončati kroz deset dana, ovisno o vremenskim uvjetima. „Gradimo oko 250 metara novog cjevovoda sa 25 priključaka za što smo odvojili oko 400 tisuća kuna“, rekao je Tomislav Mazalo, direktor Gradske plinare Zagreb.

TUHELJSKE TOPLICE – U Tuheljskim Toplicama svečano je danas, 09. svibnja 2019. godine, otvoren dvodnevni kongres zdravstvenog turizma organizacije European SPA Association, koji se održava uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore i partnerstvo Hrvatske turističke zajednice. – Zdravstveni turizam najbrže je rastući dio turističke industrije koji godišnje raste po stopi od 15 do 20%, a u ovom segmentu Hrvatska ima izuzetno jaku resursnu osnovu i bogatu tradiciju, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako Krapinsko-zagorska županija upravo u ovom sektoru ima velike mogućnosti za daljnji razvoj. Na otvorenju je bio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, te istaknuo kako Hrvatska mora u europskim i svjetskim razmjerima postati prepoznatljiva ne samo kao zemlja mora i sunca, već i kao zemlja kontinentalnog turizma, a krapinsko-zagorska županija itekako ima što ponuditi. – Imamo dio sadržaja i ponude koja je vrlo kvalitetna, ali naravno da ima još prostora za iskorak, modernizaciju, brendiranje i izlazak na nova tržišta, naglasio je župan Kolar.

ČAKOVEC – Kako bi sve bilo spremno za skorašnju proslavu Dana Grada Čakovca, u četvrtak, 09. svibnja 2019. godine, na Izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca, donijeta je Odluka o javnim priznanjima Grada Čakovca. Vijećnici su sve predložene dobitnike potvrdili jednoglasno. Tako će Nagradu Grada Čakovca za životno djelo, za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca, primiti čakovečka likovna umjetnica Priska Kulčar, a posmrtno, ista će nagrada biti dodijeljena i odgajateljici Nevenki Holetić. ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec primiti će Zlatni Grb Grada Čakovca, a potvrđeni su i dobitnici šest godišnjih nagrada, Streličarski klub Katarina Zrinski, Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić,  dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer, Hotel Castellum, Čakovečka podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara i DVD Šandorovec. Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Čakovca, 29. svibnja u 12 sati.

VARAŽDIN – Info dan „Uspostava organizacijskih okvira za uspješnu provedbu EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini“, u organizaciji Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije bit će održan u četvrtak, 9. svibnja u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Info dan se odvija u sklopu projekta „Suradnja za razvoj“, kako bi se sadašnji i budući korisnici EU projekata upoznali s mogućnostima ostvarivanja besplatne savjetodavne podrške u procesu pripreme i provedbe EU projekata, mogućnostima suradnje i aktualnostima. Projekt „Suradnja za razvoj“ je vrijedan 23.754.000 kuna i s 85 posto se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

KRAPINSKE TOPLICE – Operativni program Hrvatskih voda za sanaciju klizišta na području Krapinsko-zagorske županije, težak 11,6 milijuna kuna, predstavili su danas, 09. svibnja 2019. godine u Krapinskim Toplicama, u nazočnosti načelnika općine Ernesta Svažića, voditelj Vodno gospodarske ispostave Krapina – Sutla Ivan Šanjug i pomoćnik direktora VGO Gornja Sava Tomislav Suton. Sa svrhom sanacije klizišta uzrokovanih štetnim djelovanjem voda 20 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije Hrvatskim je vodama podnijelo 34 zahtjeva sa sufinanciranje sanacije, dok je Županijska uprava za ceste podnijela 12 zahtjeva. – Ukupna procijenjena vrijednost zahtjeva za sanaciju je oko 24 milijuna kuna, a Hrvatske vode osigurale su za ovo područje 11, 6 milijuna kuna, navodi Ivan Šanjug  te ističe kako se sva klizišta obilaze kako bi se utvrdilo zadovoljavaju li uvjetima natječaja, za neka se već pripremaju ugovori, a prva potpisivanja ugovora očekuju se kroz desetak dana. U Krapinskim Toplicama sanirat će se dva klizišta, jedno kod vrlo frekventne Zagrebačke ulice, što će Hrvatske vode sufinancirati sa 450 tisuća kuna, te klizište kod obitelj Polanščak, čija će se sanacija sufinancirati sa 150 tisuća, naglašava zadovoljan načelnik Općine Ernest Svažić. S obzirom na velik broj klizišta na području Krapinsko-zagorske županije dobra je vijest da se program sufinanciranja sanacije preko Hrvatskih voda nastavlja, a kako kaže pomoćnik direktora VGO Gornja Sava Tomislav Suton ukupno je osigurano 150 milijuna kuna u obračunskom razdoblju od naredne tri godine, odnosno 50 milijuna kuna za svaku godinu, stoga općine i gradovi koji imaju potrebnu dokumentaciju mogu prijaviti svoje projekte.

ČAKOVEC – Europsko selo – središnja proslava Dana Europe za Međimursku županiju održat će se danas, 9. svibnja 2019. godine, na Trgu Republike u Čakovcu. Tijekom programa učenici osnovnih i srednjih škola predstavit će neke od država članica Europske unije, a građani će se moći informirati o nadolazećim europskim izborima i o kampanji ovajputglasam.eu.

SVETA NEDELJA –  Svečanost obilježavanja Dana Europe u Zagrebačkoj županiji ove godine se održava u Svetoj Nedelji u četvrtak, 9. svibnja 2019. godine. Program počinje od 16,00 sati svečanim otvorenjem manifestacije u gradskoj vijećnici, nakon čega slijedi i panel rasprava „Energetska obnova u javnom i privatnom sektoru“ te  bogat zabavni  program na svetonedeljskom Trgu Ante Starčevića.

CELJE – Ljubitelji automobila i motocikala, ali i svi oni koji o njima žele više saznati, naći će sve potrebne informacije na tri sajamska događanja koja su ovog četvrtka, 9. svibnja 2019. godine svečano otvorena u Celju, a koja okupljaju više od sto izlagača koji predstavljaju oko 300 robnih marki. Radi se o specijaliziranim sajmovima, najvećim u ovom djelu Europe – Auto i održavanje, Gospodarska vozila i logistika te Moto boom. Svjetske marke automobila, trendovi u opremi i noviteti u području motociklizma, samo su dio ponude koju posjetitelji mogu vidjeti do nedjelje 12. svibnja. Sajmove je uz izvršnog direktor celjskog sajma Roberta Otorepeca, otvorila državna tajnica slovenskog ministarstva za infrastrukturu Nina Mauhler. – Na sajmu imamo i dosta programa za sve generacije, ali i zanimljivosti za vidjeti poput atraktivne vožnje jedinog čovjeka u Europi koji radi salto na quadu – istaknuo je direktor Otorepec. Također, na prostoru sajmišta izloženi su autobusi, prikolice i kamioni za prijevoz teške opreme, a posjetitelji će moći neke od njih i testirati.

KOPRIVNICA – Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice provodi novi projekt kojim žele dodatno doprinijeti osobama s invaliditetom da im se putem Mobilnog mentora osigura dodatni oblik podrške. Projekt koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 1,1 milijuna kuna i trajat će 24 mjeseca, a predsjednica Udruge Marija Mraz ističe kako Udruga ima 10 mentora na raspolaganju. Glavni cilj je da osobe s invaliditetom, sudionici projekta, razviju potrebne vještine i znanja kako bi mogli ostvariti i samozapošljivost, krajnji je cilj dobivanje prilike za zapošljavanje, a 12-ero polaznika već je završilo obuku. Udruzi su na novom projektu čestitali zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

loading